Mühendislik, Mimarlık, Şehircilik ve Tasarım ve Fikir projeleri kategorilerinde yapılan yarışmada dereceye girenlere ödülleri Hamamizade İhsan Bey Kültür Merkezi'nde verildi.
Finale kalan 100 projenin özgünlük, tarihsellik, simgesellik, anlamsallık, değer ve yapıldıkları döneme damga vurma gibi özellikleriyle değerlendirilmesinin ardından ödüle layık görülen projeler belirlendi. Mühendislik kategorisinde ödüle layık görülen 5 proje şöyle oluştu; Deriner Barajı HES Tesisi, DSİ Genel Müdürlüğü, Gebze Orhangazi-İzmir Otoyolu, Karayolları Genel Müdürlüğü, İstanbul Avrasya Karayolu Tüp Geçiş Projesi, Ulaştırma Genel Müdürlüğü, Kazakistan, Yuko'da Kültür Sağlık Kompleksi Kavkaza Üniversitesi, Mansiyon Ödülü: Mostar Konjik Sokullu Mehmet Paşa köprüleri, Halide Sert, Karayolları Tarihi Köprüler Şube Müdürü, TDMMB Kültürel Mirasın Korunması Özel Ödülüne ise Süleymaniye Camii 3 boyutlu katı modelleme projesi İstanbul Büyükşehir Belediyesi Bimtaş Genel Müdürü Peyami Başkaraca layık görüldü.
Mimarlık Proje ödülleri; Astana Camii, Sağındık Canpolov - Kazakistan, Kosava’da 3 eser T.C Başbakanlık Türk İşbirliği ve Kalkınma Ajansı Başkanlığı, Sivas / Divriği Ulucami ve Şifahanesi Sivas Belediyesi, Oğuzkaan Anıtı, Sağındık Canpolov, Kazakistan Mansiyon ödülleri; Kırım - Türk Medeniyetler Müzesi, Prof Dr. Fevzi Yakupov, Kırım Devlet Üniversitesi Rektörü, TDMMB Ortak Yaşam Kültürü Özel Ödülü, Diyarbakır Ulucamii, Diyarbakır Milletvekili Oya Eronat'a verildi.
Şehircilik ödülleri; Safranbolu - Kültürel Mirası Koruma Anlayışının Şehircilik Yaklaşımına Etkisi Safranbolu Belediye Başkanı Dr. Nejdet Aksoy, Hatay Payas Belediyesi Türk Yurdu Parkı projesi, Necdet Civan, Erzurum- Atatürk Üniversitesi Bilim Müze Doğa ve Eğitim Park Projesi, Prof Dr. Hikmet Koçak, Atatürk Üniversitesi Rektörü, Altay Türk Dünyası Kültür Merkezi Projesi Akay Kine, Türkmenistan Aşkabat Şehir Mimarisi Projesi Cuma Saparmurathov Türkmenistan Şehircilik Bakanı Yardımcısı, Mansiyon Ödülleri ise; Gürcistan - Tiflis Uluslararası Havalını, Sani Şener, TAV CEO, TDMMB Kimlikli Şehircilik Anlayışı Özel Ödülü, Başakşehir- kayabaşı kentsel dönüşüm alanı, Ertan Yetim, Tasarım ve Fikir projeleri; Birlikte Yaşamının Temel İlkleri ve Hoşgörü Kültürümüzün Prensipleri Projesi- Prof Dr. Ahmet Akgündüz, Türk Dünyası İçin İlk ve En Önemli Proje; Ortak Bir Gelecek Projesi- Mehmet ÇetinKutsal ve Özgürlük- Prof Dr. Nevzat Yalçıntaş, Şehir ve Edebiyat - Yahya Akengin, Dilde Fikirde İşte Birlik-Eflatun Neimetzade, TDMMB Kültür Sanat Özel Ödülü, Türk Dünyası Kültür Başkenti- Prof Dr. Düsen Kaseinov layık görüldü.
Kültürel Mirası Koruma Anlayışının Şehircilik Yaklaşımına Etkisi Ödülünü alan Safranbolu Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy, Safranbolu’nun Türk şehri denilince akla ilk gelen, 1500’e yakın tarihi eseri korumayı başarabilmiş ve geleceğe aktarma noktasında da çok güzel projelere imza atmış olan bir şehir olduğunu söyledi.
Şehircilik anlamında Safranbolu’nun bu konuma gelmesinde emeği olan tüm belediye başkanlarına, Safranbolu halkına teşekkür ettiğini belirten Başkan Aksoy, “Safranbolu yalnızca Türk kültürüne ait bir şehir değildir. Aynı zamanda 1925 yılına kadar gayri Müslimleri de bünyesinde barındıran ve onların eserlerini de bu günlere taşıyan böylesine güzel bir şehirdir. O dönemden kalan eserler iç içe bu güne değin gelmiş durumda. Bu da gösteriyor ki; kültürler birbirleri ile diyalog halinde ve fevkalade uyumlu bir şekilde yaşamışlar. Bir özelliği de bizim şehir1lerimizde ve evlerimizde İslam kültürünün mimariye yansımasının en güzel örneklerini de görebiliyorsunuz” dedi.
Başkan Aksoy, değerlendirme ayağı Safranbolu’da yapılan ve Trabzon’da gerçekleşen olimpiyatlarda Kültürel Mirası Koruma Anlayışının Şehircilik Yaklaşımına Etkisi Ödülünü layık gören Başta kalkınma bakan yardımcısı Mehmet Ceylan olmak üzere tüm heyete teşekkür ettiğini söyledi.
Safranbolu’ya Ödül
Mimar Sinan Uluslararası Proje Olimpiyatları'nda ödüller sahiplerini buldu.