Safranli Lokumlara Ilgi Artti

Safranli Lokumlara Ilgi Artti

UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan ve "en iyi korunan 20 kent" arasinda bulunan Karabük’ün Safranbolu ilçesinde, Kurban Bayrami’nda ilçeye gelecek turistlerin, onlarca çesit lokumla agizlari tatlanacak.

"Osmanli’nin parmak izi" olarak adlandirilan tarihi ilçede, Türk kent kültürünün bugüne kadar bozulmadan gelen en önemli lezzetlerinden birisi olan lokumun safranli basta olmak üzere; damla sakizli, findikli, güllü, çifte kavrulmus, çikolatali, sade ve fistikli gibi 50 çesidi yerli ve yabanci turistlere sunuluyor.

Kilosu çesitlerine göre 180 lira ile 900 lira arasinda satilan Safranbolu lokumlarinin en ragbet göreni ise safranlisi olurken, lokumlarin en önemli özelligi ise diger lokumlara göre hafif, katkisiz olmasi ve bogazi yakmamasi.

Lokum üreticisi Erdinç Sezer, Ihlas Haber Ajansi muhabirine yaptigi açiklamada, hazirliklari 5 günlük bayram tatiline göre yaptiklarini, Bakanlar Kurulu karariyla tatilin 9 güne çikmasiyla çalismalari yogunlastirdiklarini söyledi.

Hazirliklari tamamladiklarini ve misafirleri beklediklerini ifade eden Sezer, "Bu bayram havalarin asiri sicak gitmesinden dolayi Ege ve Akdeniz’in bizim Safranbolu ve buna benzer kültür turizmi yapan destinasyonlardan daha fazla tercih edilecegini düsünüyoruz. Ramazan Bayrami’ndaki yogunlugu aslinda beklemiyoruz. Ama su an için görünen yaklasik yüzde 60 civarinda bir doluluk orani var Safranbolu’da. Bunu günübirlik gelen ziyaretçilerin burada kalmaya karar vermesiyle birlikte ya da son anda olusacak rezervasyonlarla birlikte yüzde 90’lara, yüzde 100’lere çikarmak su anki hedefimiz" dedi.

"Safranli ürünlere ilgi artti"

Lokum, helva ve sekerleme gibi 50 çesit ürünleri oldugunu vurgulayan Sezer, "Bunlarin hazirliklarini yaptik, üretimlerini tamamladik. Safranbolu’ya gelen misafirlerimize, özellikle safranli ürünlerin talep edildigini gördügümüz için biraz da üretimimizi onlara agirlik verdik. Yani safranli lokum, safranli yaz helvasi, safranli kolonya gibi ürünler Safranbolu’nun adini tasidigi için memleketimizde insanlarin hediye götürmek için tercih ettikleri ürünlerin basinda geliyor. O yüzden hazirliklarimizi, üretimimizi biraz daha safranli ürünlere yogunlastirdik. Safran Hasadi Festivali’nin de Türkiye çapinda ilgi görmesinden sonra safranli ürünlere de ilgi artti dogal olarak. O yüzden insanlarin son 1-2 yilda safranli ürünlere olan talebi de ayni sekilde artmis oldu" diye konustu.

Fiyatlarinda herhangi bir degisiklik olmadigini açiklayan Sezer, Ramazan Bayrami ile ayni fiyatlar oldugunu, çesitlere ve içerisindeki çerez oranlarina göre fiyatlarin degistigini belirtti.

Safranbolu lokumunun en önemli ve ayirt edici özelliginin bogazi yakmasi oldugunu kaydeden Sezer, sunlari kaydetti:

"Içerisinde herhangi bir katki maddesinin bulunmuyor olmasi. Bu yüzden de raf ömrü 2 ayla sinirli."
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile