'Sagligin Basi Asi'

'Sagligin Basi Asi'

Çocuk Sagligi ve Hastaliklari Uzmani Dr. Ögr. Üyesi Emel Sen, “Hiçbir bulus asilarin basardigi kadar insan hayati kurtarmayi basaramamistir” dedi.

VM Medical Park Samsun Hastanesi Çocuk Sagligi ve Hastaliklari Uzmani Dr. Ögr. Üyesi Emel Sen, her yastan insani hastaliga karsi korunmak için asinin önemi anlatmak ve asi kullanimini tesvik etmek amaciyla tüm dünyada 24-30 Nisan tarihleri arasinda kutlanan Asi Haftasi sebebiyle bilgilendirmede bulundu. Asilarin tibbin bugüne kadarki en önemli buluslarindan biri oldugunun altini çizen Dr. Ögr. Üyesi Emel Sen, hiçbir bulusun asilarin basardigi kadar insan hayati kurtarmayi basaramadigini söyledi.



Dünyada asilar sayesinde önlenen ölüm sayisinin yilda 6 milyon olarak hesaplandigini dile getiren Emel Sen, “Çiçek hastaligi etkin bir asi oldugu için ortadan kaldirilabilmistir. Tip 2 poliovirus (çocuk felci) yüksek asilama oranlari sayesinde 10 yildan fazladir görülmezken, Dünya Saglik Örgütü 2019 yili sonunda Tip 3 poliovirüsünün ortadan kaldirildigini açiklamistir. Bu hastaliklar dünyada kitle halinde ölümlere, sakatliklara yol açmis tedavisi olmayan hastaliklardir. Kizamik, kizamikçik, kabakulak, Hib (Hemophilus Influenza Tip B) enfeksiyonlari asilanmis toplumlarda görülmemektedir. Hastalik ancak baska bir bölgeden gelebilirse, toplumdaki asisiz ve duyarli gruplari etkileyebilmektedir” diye konustu.



“Hastalik komplikasyonlari asinin istenmeyen etkisinden daha fazla”

Sen ayrica sunlari söyledi: “Elbette asilarin da ilaçlarin da yararlari yaninda istenmeyen etkileri vardir. Ilaçlarin istenmeyen etkilerine daha kolay katlanilmasi ilaçlarin hastalara; asinin ise saglam insana verilmesinden kaynaklanmaktadir. Asinin istenmeyen etkilerinin yaninda hastaligin komplikasyonlari çok daha fazladir. Bir asinin kullanima girmesinin bazen en az 10 yil sürebildigi bu dönemde tüm istenmeyen etkiler arastirilir, bu etkilerin hastaligin kötü etkileri yaninda çok hafif olmasi durumunda asi kullanima girebilir. Kullanima girdikten sonra da tüm istenmeyen etkiler Saglik Bakanliginca toplanir, belli araliklarla saglik kurumlarina bildirilir ve halen ciddi bir istenmeyen etki görülmemektedir” seklinde konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile