Sağlığınız İçin ‘tam Buğday Ekmeği’ Tercih Edin

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Gıda İşleme Bölümü ile GAÜN Güzel Sanatlar Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümünü işbirliği ile “Dünya Gıda Günü” konulu konferans Atatürk Kültür Merkezinde düzenlendi.


“Dünya Gıda Günü” etkinlikleri çerçevesinde gerçekleştirilen konferansın açılışında konuşan GAÜN Naci Topçuoğlu Meslek Yüksekokulu Gıda İşleme Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Hatice Pekmez Çatal, ekmeğin besin değeri açısından çok önemli olduğunu söyledi.

Ekmeğin karbonhidrat ve protein kaynağı olduğunu, vücudumuza enerji verdiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Çatal, Türkiye’de yılda kişi başına 200 kilo ekmek tüketimiyle Guinness Rekorlar Kitabı’na girdiğini söyledi.

Beyaz ekmek yerine tam buğday ekmeği tercih edilmesi konusunda çağrıda bulunan Çatal, “Tam buğday ekmeği tükettiğimiz zaman protein, vitamin ve mineral madde değeri daha yüksek bir ekmek yemiş oluyoruz. Obezite, diyabet, kalp hastalıkları ve bazı kanser türlerinin önlenmesi, vitamin ve mineral yetersizliğinin önlenmesi için tam buğday ekmeği tavsiye ediliyor” dedi.

Çatal, “Gelişmekte olan ülkelerde 150 milyon ton buğday heba olmakta. Bu kayıp tüm fakir ülkelerdeki açlığa kaldırabilecek düzeyde. İhtiyaçtan fazla ekmekalmamalıyız. Ekmeğin muhafaza yöntemlerini bilmeli, bayatlamış ve kurumuş ekmekler fırında veya kızartma makinelerinde ısıtılarak tüketmeliyiz” diyerek, ekmeğin israf edilmemesi gerektiğini vurguladı.

Ekmeğin değerlendirilmesi ve bayat ekmekler hakkında katılımcıları bilgilendiren Diş Hekimi, Araştırmacı ve Yemek Yazarı M. Ragıp Güzelbey, ekmek israf edilmezse bayat ekmeğin ortaya çıkmayacağını belirtti.

Güzelbey, ekmeğin başta Türkiye olmak üzere dünyada en fazla kullanıldığı ve temel beslenme kaynağımız olduğunu ifade ederek, “Dünyada buğday üretiminde altıncı sıradayız. Nüfusuna göre orantılayacak olursak ilk sıradayız. 2013 verilerine göre yaklaşık 16 milyon tonu aşan bir miktarda üretimimiz varken 4 milyon ton civarında da ithalat yapan bir ülke haline geldik. İnşallah eski buğdaylarımızı yeniden üreten ülke haline gelip hiçbir yere muhtaç olmadan üretiriz” şeklinde konuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile