Sağlığınızı Tehdit Eden Küçük Ayrıntılar

Sağlığınızı Tehdit Eden Küçük Ayrıntılar

Günlük hayatınızda sık sık karşılaştığınız küçük şeylerin sağlığınıza zarar verebileceğini belirten İç Hastalıkları Uzmanı Dr.Meral Kayahan, “Dikkatli olun ve tedbirlerinizi alın” dedi.


Avusturya Sen Jorj Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr.Meral Kayahan sağlığınızı tehdit eden küçük detaylar ve çözümleri hakkında bilgiler verdi.

DAR AYAKKABILAR
Neyi tetikliyor? Ayak Krampları. Bir ya da birden fazla kas demetinde birden görülebilen, kısa, bazı durumlarda 10 dakikaya varan kasılmalara kramp ismi verilir. Kas krampları ani başlayan ve kişiye oldukça fazla acı veren kas kasılmalarıdır. Kas kramplarında magnezyum, potasyum ve kalsiyum eksiklikleri kramplara zemin hazırlar.

Aşırı terleme durumlarından sıvı ve mineral kaybına bağlı olarak kramplar oluşur. Ayrıca ayak taban düşüklüğü veya aşırı taban kavisi bacak ve ayak kaslarını zorlamasına neden olur. Tüm bunların sebebi ayağa uygun olmayan dar bir ayakkabı veya çok yüksek topuklar neden olabilir.

BESLENMEDE ÇÖZÜM
Beslenmelinde bazı değişikliklerle potasyumdan zengin gıdalar tüketilmeli örneğin biraz kurutulmuş meyve, bir bardak domates suyu, portakal, muz ve patates yenilebilir. Sigara tüketilmemeli, kafein azaltılmalıdır. Kalsiyum takviyesi için süt ve süt ürünleri önerilir. Ayrıca ayağın anatomik yapısına uygun ortopedik ayakkabı kullanılmalı ve yüksek topuklu ayakkabılardan kaçınmak gerekir.

SICAK DUŞ
Neyi tetikliyor? Cilt Kuruluğu. Sıcak su ile uzun süren ve banyo köpükleri ile yapılan duşları deri kuruluğunu artırır. Sıcak su ciltteki nem miktarını azaltır, deri yüzeyindeki bütün lipitleri koruyucu tabakayı eritmektedir.

ÇÖZÜM: Ilık su ile ve sentetik temizleyici anlamında olan (sim bet) ürünleri kullanılmalı. Bu ürünler PH ve asit acısından deriye zarar vermezler.

AŞIRI MİKTARDA KAHVE
Neyi tetikliyor? Mide Ağrısı. Aşırı kahve içen kişi, fazla miktarda kafein almış demektir. 1 cay fincanı kahvede yaklaşık 100mg kafein vardır. Alınan kafein miktarına bağlı olarak mide asit sekresyonu artar, mide de yanma ekşime reflü özofagit ve epigastriumda ağrı oluşur. Ayrıca stres hormonlarının salgılanmasına neden olarak yine mide asit sekresyonunu artırır.

ÇÖZÜM: Zarar vermeyecek miktarda örneğin güvenli olarak tüketilebilecek miktar uzmanlarca önerilen günde 2-3 fincan kahvedir.

YEMEK SONRASI RAHATLATICI NANE ÇAYI
Neyi tetikliyor? Mide Ekşimesi. Nane çayı tüm dünyada tüketilen bitki çayları içinde en popüler olanıdır. Nane çayı içindeki mentol mide ve sindirim sisteminde salgıların artışına, kaslarda gevşeme, bunların neticesinde gazın giderilmesine neden olur. Ancak nane çayı gastro özafageal reflü hastalığı, gastrit ve peptik ülseri olan şahıslarda rahatsızlık yaratabilir. Neden olduğu mide asit salgısındaki artış, hiperasiditeye ve spazm çözücü etki ile özofagogastrik sfinkterde gevşeme ile mide asidinin geriye kaçışı ile reflü şikâyetlerinin artmasına neden olur.

ÇÖZÜM: Reflü ve gastrit, ülseri olan kişiler fazla miktarda nane çayı tüketmemeliler.

PEYNİRLİ SOSİSLİ SANDVİÇ
Neyi tetikliyor? Baş Ağrısı. Peynir tiramin isimli bir amino asit içerir. Sosisse nitrit içerir. Bu iki madde başınızdaki kan dolaşımında değişiklik yaratır. Bu da damarlar daralıp genişledikçe başınızda zonklama hissetmenize neden olur.

ÇÖZÜM: Ceviz, füme et, turşu, fazla olgunlaşmış meyveler, şarap ve bira gibi yüksek miktarda tiramin içeren yiyeceklerden kaçının.

ZAMANSIZ YATMAK
Neyi tetikliyor ? Öfke Kontrolsüzlüğü/Kilo Alımı/Depresyon. Kişinin uyku gereksinimi 7-8 saattir. Fakat bu gereksinim kişiden kişiye değişiklik gösterebilmektedir. Fizyolojik hastalıklar ve ilaçlar uyku düzenini olumsuz etkileyebilir. Uyku sorununa yol açabilecek bazı psikolojik etkiler arasında ise stres, artmış korkular ve olumsuz düşünceleri sayabiliriz. Ayrıca aşırı çay ve kahve tüketmek uyumadan önce aşırı yemek yeme veya aşırı sıvı tüketmek, gün boyunca hareketsiz kalmak gürültülü uyku ortamı uykusuzluğa neden olabilir. Yetersiz uykunun yan etkileri, gündüz uykulu hissetme, yorgunluk, dikkat eksikliği, unutkanlık, öfke kontrolsüzlüğü. Ve depresyondur. Kişi bu sorunların üstesinden gelebilmek için iş yerinde aşırı yiyecek tüketebilir hazır işlenmiş gıdalar aşırı şekerli içecekleri tüketebilir, bu durum uyku saatlerinde gece de olabilir. Uykusu kaçan kişi yiyeceklere saldırabilir. Metabolizmanın en yavaş olduğu saatlerde alınan yiyecekler yağ olarak depolanır ve obezite gelişebilir.

ÇÖZÜM: Daha sağlıklı bir uyku için yatma ve kalkma saatlerimizi düzenleyin, yatmadan birkaç saat önce kahve gibi kafeinli içecekler ve kola olmaktan kaçının. Ilık süt veya bitki çayı içebilirsiniz (örneğin sedatif etkili yasemin çayı) yatağa aşırı aç veya tok girmemeye özen gösterin. Yatmadan önce ağır yemekler yememeye dikkat edin, çünkü sindirim sistemi saatlerce faaliyetini sürdürmek zorunda kalarak ve sizi rahatsız edecektir. Gündüz saatlerde yapılan düzenli eksersizlerde faydalı olacaktır.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile