Cumhurbaşkanlığının himayesinde Türkiye Diyabet Vakfının yürüttüğü "Diyabeti Durduralım Projesi"nin ikinci yılını tamamlanması nedeniyle Çankaya Köşkü'nde toplantı düzenlendi.
Müezzinoğlu, burada yaptığı konuşmada, toplumda sağlıklı yaşam bilinci oluşturulmasının önem taşıdığını, yeni nesillerin de bu bilince sahip olması gerektiğini belirterek, koruyucu sağlık hizmetlerinin geliştirilmesi için çalışmalar yürüttüklerini söyledi.
Hastalıklara karşı bilincin artırılmasının, toplumu bu hastalıklardan koruduğuna dikkati çeken Müezzinoğlu, çocuk ve gençlere sağlıklı beslenme ve hareketli yaşam tarzı kazandırılmasının büyük önem taşıdığını bildirdi.
-"Buzdolabınıza bakın"-
Evlerdeki buzdolaplarında sağlığa zararlı yiyecek ve içecekler bulunmaması gerektiğini ifade eden Müezzinoğlu, herkesin buzdolabının içini bir kez daha kontrol etmesi çağrısında bulundu.
Hareketli yaşam tarzının yetişkinlerce de benimsenmesi gerektiğini kaydeden Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, yüzme, koşma, yürümenin yaşı olmadığını söyledi.
Müezzinoğlu, "16-17 milyon öğrencimiz okullarda beden eğitimi dersinde takla atmayı başardı başaramadı, buna göre not alıyorsa bunda bir yanlışlığımız var'' dedi.
Çocuk ve gençlere enerjilerini tüketebilme alışkanlığı kazandırılması gerektiğini belirten Müezzinoğlu, okul yöneticileri ve öğretmenlerin de bu konuda örnek olması gerektiğini bildirdi.
Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç ile amatör sporcuların sağlık hizmeti almasıyla ilgili protokol imzaladıklarını açıklayan Müezzinoğlu, "2 milyon lisanslı amatör sporcumuz var ama hedef rakam 20 milyon" dedi.
Bakanlığına spor ve yeşil alan talebi yerine hastane ve MR cihazı talebi geldiğini anlatan Müezzinoğlu, sağlıklı beslenme ve yaşam için kamuoyunda bilinç oluşturulursa diyabet ve kronik hastalıklarla mücadelenin kolaylaşacağını söyledi.
Kötü alışkanlıklarla mücadele bilincinin de oluşturulması gerektiğini ifade eden Müezzinoğlu, ''Bir taraftan 'alkol zararlıdır' diyeceğiz bir taraftan çocuğun karşısında 'haydi şerefe' diye bardağı tutacağız ama çocuğa 'bu zararlıdır' diyeceğiz. Bütün bunları yeniden çek etmemiz lazım'' diye konuştu.
Hayatın sağlıklı yaşanması gerektiğini vurgulayan Müezzinoğlu, ''Anlık heveslere göre yaşayacaksak fast foodun da zararı yok, bardaklarda ne olduğunun da herhangi bir anlamı yok'' diye konuştu.
Bakan Müezzinoğlu, bir soru üzerine, diyabetle mücadele programı çerçevesinde tarama programına öncelik vereceklerini, bu çerçevede kan şekeri ölçümleri yapacaklarını bildirdi.
-"Amacımız farkındalık yaratmak"-
Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen de "Diyabeti Durduralım Projesi"ne, toplumda bu konuda duyarlılık oluşturulması amacıyla destek verildiğini belirterek, projeden başarılı sonuçlar alınmasını ümit ettiklerini dile getirdi.
İsen, atılacak bilinçli adımlarla diyabete karşı sonuç alınmasının mümkün olduğunu söyledi.
-"Hasta sayısı dünya ortalamasının iki katı"-
Türkiye Diyabet Vakfı Başkanı Prof. Dr. Temel Yılmaz ise 10 milyonu bulan Türkiye'deki diyabetli sayısının dünya ortalamasının iki katı olduğunu, bu hastalar için yılda 13 milyar lira harcandığını bildirdi.
Diyabetin artmasının 21. yüzyılın getirdiği beslenme ve hareketsiz yaşam alışkanlığından kaynaklandığına işaret eden Yılmaz, hastalara erişimin en büyük zorluk olduğunu, bu nedenle akran eğitimi programı uyguladıklarını söyledi.
Toplantının sonunda projede emeği geçenlere plaket verildi.
Muhabir: Selma Bıyıklı Adabaş
Yayıncı: Selçuk Aval
Sağlık Bakanı Müezzinoğlu Açıklaması
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, çocuk ve gençlere hareketli yaşam tarzı kazandırılmasının önemine işaret ederek, "16-17 milyon öğrencimiz, okullarda beden eğitimi dersinde takla atmayı başardı başaramadı, buna göre not alıyorsa bir yanlışlığımız var'' dedi.