Sağlık Bakanlığı, Hacettepe Üniversitesi Rektörlüğü ve Sağlıkta Umut Vakfı tarafından düzenlenen ''Ulusal Kanser Haftası Sempozyumu''nun açılış töreni, Hacettepe Üniversitesi Kültür Merkezi'nde yapıldı.
Müezzinoğlu, açılışta yaptığı konuşmada, tıp fakültelerinin ülkenin geleceği için çok önemli kurumlar olduğunu vurguladı.
Türkiye'nin, 2023 ve 2071 vizyonlarında dünya markası olacaksa bunda üniversiteler ve bilim dünyasının sağlık alanında yapacağı çalışmaların büyük yer tutacağını belirten Müezzinoğlu, geleceğin sağlıklı nesillerle şekilleneceğini vurguladı.
Kanserin bugün dünyanın en fazla canını yakan hastalıkların başında geldiğini ifade eden Müezzinoğlu, hastalıkla mücadele kadar korunma ve erken teşhis aşamalarının da önemli olduğuna dikkati çekti.
Sağlıklı bir toplum için öncelikle hastalıklardan korunma aşamasına yoğunlaşılması gerektiğine işaret eden Müezzinoğlu, sağlıklı bir gelecek için bu alana yönelik çalışmaların etkin kılınmasının önemini vurguladı.
Genç nesillere sağlıklı bir yaşam felsefesi kazandırılabilmesi için üniversitelere ve sivil toplum örgütlerine büyük görevler düştüğünü belirten Müezzinoğlu, ''Sağlıklı bir yaşam felsefesini, çocukluk, gençlik yaşlarında nesillerimize yerleştiremezsek, belirli yaştan sonra, ancak hastalıklarla onların teşhis ve tedavisiyle uğraşıyoruz. Sağlıklı beslenme, hareketli bir yaşam tarzı, kanser hastalıklarını neredeyse üçte bir oranında azaltabileceğimiz bir alan'' diye konuştu.
Obezite, alkol ve sigara kullanımı gibi alanlarda erken yaşlarda ciddi bir kamuoyu bilinci oluşturulmasının gerektiğine işaret eden Müezzinoğlu, beden sağlığı kadar ruh sağlığının da aynı duyarlılıkla korunmasına çaba gösterilmesini istedi.
Müezzinoğlu, yetişkinlerin içki ve sigara kullanımının çocuklarda oluşturduğu algının çok önemli olduğunu belirterek, bunu örnek almaları ya da büyüme göstergesi olarak düşünmelerinin sağlıklı bir yaşam hedefinin önündeki engellerden olduğunu kaydetti.
Konunun çocuk hakları açısından da tartışılması gerektiğini ifade eden Müezzinoğlu, onların sağlığını olumsuz etkileyecek maddelerin kullanımının özendirilmesinin yanlışlığını vurguladı.
Müezzinoğlu, ''Nesiller bizim geleceğimiz. Hayata sağlıklı bakabilirlerse, sağlıklı nesillere sahip olabiliriz. Ve o zaman belki kanseri daha az konuşabiliriz, daha kolay yenebiliriz'' görüşünü dile getirdi.
-Diğer konuşmalar ve ödüller-
Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Tuncer de yaptığı konuşmada, kanserin son yılların en önemli sağlık problemlerinden biri olduğuna dikkati çekti.
Türkiye'nin son 10 yılda bu alanda önemli adımlar attığını belirten Tuncer, özellikle kanser kontrol programında dünyanın örnek ülkeleri arasına girdiğini söyledi.
Kanser alanında bir önemli adımın da Ulusal Kanser Enstitüsünün kurulması olduğunu vurgulayan Tuncer, Hacettepe Üniversitesi'nin bu amaca yönelik gerçekleştirilecek her türlü girişimi maddi ve manevi olarak desteklemeye hazır olduğunu kaydetti.
Açılış konuşmalarının ardından 2013 Kanser Ödülleri Bakan Müezzinoğlu tarafından sahiplerine verildi.
Onkoloji Hizmet Ödülünü Prof. Dr. Nijad Bilge alırken, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne Kanser Kontrolünde Yerel İşbirliği ödülü verildi.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, ödülü alırken yaptığı konuşmada, sorunlarla mücadele ve çözüm noktasında yerel işbirliğinin önemine değinerek, Büyükşehir Belediyesi'nin özellikle kanser taraması konusunda önemli çalışmalar gerçekleştirdiğini anlattı.
Toplum sağlığının korunması konusunda büyük çaba gösterdiklerini belirten Topbaş, bu yılın sonuna kadar halk ekmek üretiminde tamamen doğal maya kullanımına geçeceklerini de bildirdi.
Törende, ''Malatya Dumansız Aileler Projesi'' ve ''Dumansız Kampüs Uygulamalarına'' tütünle mücadele ödülü, Türkiye Yeşilay Derneğine alkol ile mücadele ödülü, Aksaray, Gümüşhane, Çankırı ve Karaman illerine kanser tarama ödülü, İzmir ve İstanbul'a kanser kayıtçılığı ödülü, Koçak Farma firmasına da onkoloji yerli yatırım teşvik ödülü verildi.
Muhabir: Seval Güler
Yayıncı: Ebubekir Gülüm
Sağlık Bakanı Müezzinoğlu'ndan Açıklama
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, ''Sağlıklı bir yaşam felsefesini, çocukluk, gençlik yaşlarında nesillerimize yerleştiremezsek, belirli yaştan sonra, ancak hastalıklarla onların teşhis ve tedavisiyle uğraşıyoruz. Sağlıklı beslenme, hareketli bir yaşam tarzı, kanser hastalıklarını neredeyse üçte bir oranında azaltabileceğimiz bir alan'' dedi.