Sağlık Bakanı Recep Akdağ: İlaçlarınızı Eczanelerden Alın - Ankara

Sağlık Bakanı Recep Akdağ: İlaçlarınızı Eczanelerden Alın - Ankara

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, sahte kanser ilaçları ile ilgili, “Meseleyi biz de takip ediyoruz.

Türkiye’de üretildiğine ya da Türkiye’ye getirilmiş serilerde olduğuna dair bir bilgi yok.” dedi.

İlaç takip sistemi ile Türkiye’de ilaç güvenliğinin çok güçlü olduğunu ifade eden Akdağ, vatandaşlara ilaçlarını eczanelerden almaları uyarısında bulundu.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Yemen Kamu Sağlığı ve Nüfus Bakanı Ahmed Kasım El-Ensi ile düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevapladı. Akdağ, bir soru üzerine Roche firmasının bir ilacı ile ilgili Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA)'nin araştırma yaptığı ve ilacın etken maddesi ile ilgili sorunlar tespit edildiğinin bir gerçek olduğunu söyledi.

İlacın sorunlu üretim serilerinin nerede üretildiğine dair ise kesin bir bilgi olmadığının altını çizen Akdağ, “FDA’dan bu hususta yapılmış resmi bir açıklama yok, ayrıca bize gönderilmiş bir bilgi de yok.” dedi.

Konunun daha önce de gündeme geldiğini hatırlatan Akdağ, Türkiye’nin bu hususta piyasa gözetim ve denetimini başlattığını belirtti.

Akdağ, “FDA’nın son açıklamasında bahsettiği seri ile ilgili, bu seriyi piyasada sattırmamak üzere firmaya ve ilgili kuruluşlara bilgi vermiş durumundayız. Herhangi bir firmanın hatalı üretimi ya da firmanın hatalı üretimi olmasa bile firma adına belli bir seriyi piyasaya sürenler dünyada zaman zaman karşımıza çıkabiliyor. “ şeklinde konuştu.

Dünyada ilaç güvenliğinin en güçlü olduğu ülkenin Türkiye olduğunu belirten Akdağ, “Türkiye’de gerek ithal ilaçlar gerekse ülkemizde üretilen ilaçlar, ilaç takip sistemi ile piyasaya giriyor. Piyasaya sunulmadan önce Bakanlığın merkezi bilgi sistemine, kutu üzerindeki özel işaretle ilaç girmekte bu şekilde de piyasaya arzı yapılmakta. Vatandaşa satılıncaya kadar her kutu ilacı parmak izi ile takip edecek durumundayız.” dedi.

Bu sistemin dünyaya da örnek olduğunu ifade eden Akdağ, şöyle devam etti: “Vatandaşlarımız ilaçlarını eczaneden alsın. Eczane dışında bir ilaç teminine gidilirse bunu garanti etme imkanımız yok. İnternet üzerinden ya da başka türlü ilaç temini yapanlar olabilir. Ben vatandaşlarımızı uyarıyorum. İlaçlar eczanelerden alınsın. Meseleyi biz de takip ediyoruz. Ama Türkiye’de üretildiğine ya da Türkiye ye getirilmiş serilerde olduğuna dair bir bilgimiz yok. Konuyu araştırıyoruz.”

Bir göz damlasının kornea nakli gerektirdiği yönünde çıkan haberlerin hatırlatılması üzerine ise Akdağ, “Herhangi bir eksiklik ya da kusur ortaya çıktıysa o ilaçların piyasadan geri çekilmesini sağlıyoruz. Zaman zaman buna benzer olaylarla karşılaşılıyor. Ancak, söylediğim gibi Türkiye’de büyük bir fırsatımız var. Herhangi bir seriyi geri çektirmek ya da sattırmamak istediğimizde o seriye ait ilaç kutularının o esnada nerede olduğunu bilebiliyoruz. Firmanın deposunda mı, ilaç deposunda mı, yoksa eczanede mi? Hatta vatandaşa satıldıysa kime satılmışa varıncaya kadar bunu kontrol edebilecek durumdayız. Bu, Türkiye’de ilaç güvenliğini sağlamak konusunda geldiğimiz noktayı gösteriyor.” dedi.

Belçika’da 6 yaş altı için öksürük şuruplarının yasaklandığı yönünde çıkan haberlerin hatırlatılması üzerine Akdağ, konu ile ilgili bilim komisyonunun çalıştığını ifade etti .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile