Sağlık Bakanlığı'ndan 'Dünya Engelliler Günü” Açıklaması

Sağlık Bakanlığı, dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 15’inin engelli olduğunu, nüfusun yaşlanması ve kronik hastalıklardaki artış nedeni ile engelli sayısının da her geçen gün artacağını bildirdi.


Sağlık Bakanlığı’ndan “3 Aralık Dünya Engelliler Günü” nedeniyle yapılan açıklamada, “Engelli bireylerin kaliteli sağlık hizmetlerden, tedavilerden ve sağlık teknolojilerinden, toplumun diğer bireyleri ile eşit bir şekilde faydalanma hakkına sahiptir. Halkımızın sağlık düzeyini yükseltmek ve geliştirmek için bedensel, zihinsel, sosyal ya da ekonomik koşulları nedeniyle özel ihtiyacı olan engellilerimizin korunması ve kendi ihtiyaçlarına uygun sağlık hizmetlerine kolay erişebilmelerine yönelik faaliyetlerimiz devam etmektedir” denildi.

Açıklamada sağlık kuruluşlarının engelli vatandaşlar için erişilebilir hale getirilmesine ilişkin faaliyetler şöyle sıralandı:
"Sağlık kuruluşlarımızda engelli ve yaşlı hastalarımızın hizmet alımlarını kolaylaştırmak üzere istemeleri halinde işlemlerinde yardımcı olacak refakatçi personel (hostes hizmeti) temin edilmektedir. İşitme engelli hastalarla iletişimi sağlamak üzere personelimize işaret dili eğitimleri verilmektedir. Engellilerimize poliklinik hizmetlerinde öncelik verilmektedir. Engelli vatandaşlarımızın sağlık kuruluşlarına kayıt ve kabul işlemleri yapılırken özel durumuna uygun şekilde işlemlerinin yapılması yönünde çalışmalarımız devam etmektedir. Engelli ve kimsesiz hastaların başvurdukları sağlık kuruluşundan başka bir sağlık kuruluşuna nakli gerektiğinde, imkânlar ölçüsünde transferi sağlanmaktadır. Engelli vatandaşlarımızın kullandıkları ortez ve protezlerin üretimi ve üretim sonrası hizmet kalitesine ilişkin esasların belirlendiği ‘Ortez Protez Yönetmeliği’ çıkarılmıştır. Bakanlığımız bünyesinde Kronik Hastalıklar, Yaşlı Sağlığı ve Özürlüler Daire Başkanlığı kurulmuştur. Engelli Sağlık Kurulu raporlarına yönelik Engellilik Sağlık Bilgi Sistemi yazılımı tamamlanmış ve pilot uygulamaya geçilmiştir."
Ülke genelinde engelliliğin önlenmesi amacı ile doğumdan itibaren tüm bebeklere; yeni doğan işitme taraması, fenilketonüri taraması, biyotidinaz enzim eksikliği ve tiroid hormon eksikliği taraması, gelişimsel kalça çıkıklığı erken tanı ve tedavisi, hemoglobinopati taramaları, erken yaş taramaları (kırma kusurları, işitme taramaları) yapıldığı bilgisinin yer aldığı açıklamada, evinde sağlık hizmetine ihtiyacı olan engelli bireylere muayene, tetkik ve tahlil, tedavi, tıbbi bakım, takip ve rehabilitasyon hizmetlerinin verildiği kaydedildi. Açıklamada, “Ülkemizin tamamını kapsayan evde sağlık hizmeti uygulaması ile engelli vatandaşlarımızın da içinde bulunduğu 356 bin 830hastaya evde sağlık hizmeti sunulmuştur. Aile hekimleri, mobil ekipler, evde sağlık hastane birimlerimiz, evde sağlık ağız ve diş sağlığı birimlerimiz evde sağlık hizmetlerinde görev almaktadırlar” denildi

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile