Sağlık Bakanlığı: Pakistan'daki çadır hastanelere hücum derecesinde müracaat var, üçüncüsünü kuracağız

Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Seracettin Çom, Pakistan'a kurulan çadır hastanelerin her birine ilk birkaç saat içinde 500 kişi

Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Seracettin Çom, Pakistan'a kurulan çadır hastanelerin her birine ilk birkaç saat içinde 500 kişinin müracaat etiğini belirterek, "Hücum derecesinde müracaat var. Ekipler, 24 saat çalışıyor." dedi. Seyyar hastane kurarak sağlık hizmeti veren tek ülkenin Türkiye olduğuna dikkat çeken Çom, üçüncü çadır hastanenin de yakın bir zamanda bölgeye ulaştırılacağını kaydetti.

Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Seracettin Çom, Pakistan'da kurulan çadır hastanelerin dün itibariyle hizmet vermeye başladığını bildirdi. Hastanelerden birine ilk birkaç saat içinde 500 kişinin müracaat ettiğini söyleyen Çom, "Oraya hastane açıldığını duyan, gelmeye başladı. İlk birkaç saat içinde bile 400 kişinin tek bir hastanede muayene edilmesi, müracaatın ne kadar çok olduğunu gösteriyor zaten." dedi.

Pakistan'ın çok büyük bir felaket ile karşı karşıya olduğunu kaydeden Çom, üçüncü çadır hastanenin de sağlık personeli ile birlikte en kısa sürede bölgeye gönderileceği bilgisini verdi. Şu anda felaketin gerçekleştiği bölgede seyyar hastane açarak sağlık hizmeti veren tek ülkenin Türkiye olduğuna dikkat çeken Çom, "Bu nedenle halk, zaten çok zor şartlarda aldığı sağlık hizmeti iyice bozulduğu için hastanelerimize büyük bir yoğun, adete hücum derecesinde müracaat var. Oradaki ekiplerimiz neredeyse 24 saat çalışarak bu talepleri karşılamaya çalışıyor. Orada ne kadar kalmak gerekiyorsa kalacağız." diye konuştu.

Çom, şu anda hizmet veren çadır hastanelerden birinin Belucistan eyaletinin Sibi şehrinde, diğerinin ise Sind eyaletinin Kaifur şehrinde faaliyet gösterdiğini belirtti. Çom 50 yataklı hastanelerin, 40 bin ve 120 bin nüfusa hitap eden yerlerde bulunduğunu kaydetti.

Sağlık ekiplerinden alınan bilgiye göre bölgede en çok kolera, ishal, tifo ve beslenme bozuklukları görüldüğünü dile getiren Çom, bölgede en çok gıda ve hijyenik su temininde problem yaşandığını, o yüzden su ve gıda yardımlarının önemli olduğunu ifade etti.

Bölgeye çevre sağlık ekiplerinin de gönderildiğini dile getiren Çom şunları dile getirdi: "Onlar orada, suların klorlanarak bulaşıcı hastalıkların yayılmasına engel olacak şekilde insanlara sunulmasını sağlamak için çalışıyor. Bu nedenle bolca klor ve klor tabletleri hem götürüldü, kendimiz tarafından tatbik ediliyor, hem de dağıtılıyor. Su klorlama cihazlarını bağış yapmak isteyenler olursa oraya yapılmış olan bağışların içinde en hayırlı olan şeylerden biri olacaktır."

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile