Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı tarafından Akdeniz Üniversitesi Turizm Fakültesi Konferans Salonunda "Batı Akdeniz Sağlık Turizmi Çalıştayı" düzenlendi.
Çalıştayın açılışında konuşan Aydın, geçmişte Türk vatandaşlarının tedavi görmek için komşu ülkelere, İngiltere'ye, Amerika'ya gittiğini, bugün ise sağlık turizminde yapılan çalışmalar ve sektöre yapılan yatırımlar sonucunda yabancıların tedavi için Türkiye'ye geldiğini anlattı.
Sağlık turizminin çeşitlendirilmesi, markalaştırılması ve sürdürülebilmesi amacıyla her bölgenin sağlık turizmi potansiyelini belirleyip bu alanlarda çalışmalar yapması gerektiğini belirten Aydın, Antalya'da sağlık turları düzenlenmesinin turizme katkı sağlayacağını söyledi.
Aydın, "Yaşlıya sağlık turu yaptırmalı. Zaten Antalya turizm kenti. Turizm altyapısı ve kültürü var. Yaşlı, engelli 'ölü sezon' dediğimiz sonbahar ve kış döneminde getirip bir ay tatil yaptırılırsa sezon değerlendirilmiş olur. Antalya için sağlık turları vazgeçilmez bir konudur. Bunun üzerine çalışmalar yapılmalıdır" diye konuştu.
Antalya'nın turizmde marka haline geldiğini kaydeden Aydın, "Geçen yıl Türkiye'de 262 bin yabancıya sağlık alanında hizmet verildi.
Bu hizmetlerden yararlananlardan iki bini Amerikan vatandaşıdır. Artık Türkiye, sağlık turizminde bölgesinde cazip bir merkez haline gelmiştir" diye konuştu.
Turizmde yapılan hatalara sağlık turizminde düşülmemesi gerektiğini vurgulayan Aydın, şöyle devam etti:
"Turizmde ucuzculukla bu işin yürümeyeceğini gördük, acısını da yaşıyoruz. Bugün kişi geliyor, bir hafta boyunca yiyor, içiyor, yatıyor, harcadığı para bin doları geçmiyor. O kadar yatırımlarımız var ama karlılık oranımız düşük. Sağlık turizminde ucuzdan ziyade 'kaliteliyiz, markalıyız, iddialıyız' demeliyiz. Bu şekilde sağlık turizminin sürdürülebilir olacağına, çok daha ön sıralara çıkacağına inanıyorum."
-Vali Yardımcısı Kurdoğlu-
Antalya Vali Yardımcısı Mehmet Kurdoğlu ise Antalya, Isparta ve Burdur'un coğrafi ve ulaşım açısından sağlık turizmine elverişli bir bölgede yer aldığını dile getirdi. Antalya'ya havalimanının her yıl 12 milyon turiste hizmet verdiğine işaret eden Kurdoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Otellerimizi ve yatak kapasitemizi yeterince değerlendiremiyoruz. 2002'de ihracat gelirimiz 35 milyar, turizm gelirimiz ise 8,5 milyar dolardı. 2012 yılında ise ihracat gelirimiz 150 milyar, turizm gelirimiz 23 milyar dolara ulaştı. İhracatta 4 kattan fazla büyürken, turizmde 2,5 kat büyümüşüz. Yatak kapasitemiz mi, kültürel varlıklarımız mı, otel sayımız mı azaldı- Hayır, hatta daha kaliteli hizmet sunuyoruz ama birbirimizin bacağına kurşun sıkıyoruz. Bunun yargılamasını, öz eleştirisini sağlık turizminde yapamazsak vardığımız noktalarda yanlışlar yaparız."
Muhabir: Şamil Kahveci
Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
Sağlık Bakanlığı Sağlık Turizmi Daire Başkanı Aydın Açıklaması
Sağlık Bakanlığı Sağlık Turizmi Daire Başkanı Dursun Aydın, "Geçen yıl Türkiye'de 262 bin yabancıya sağlık alanında hizmet verildi. Bu hizmetlerden yararlananlardan iki bini Amerikan vatandaşıdır" dedi.