Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü İrfan Şencan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yüz, kol ve bacak nakillerinin hayat kurtaran değil, yaşam kalitesini artıran nakiller olduğunu söyledi.
Bunların tıbbi yönünün yanında sosyal ve hastaların rehabilitasyon boyutu da bulunduğunu ifade eden Şencan, ''Şu ana kadar cerrahi işlemlerle ilgili herhangi bir sorun gözükmüyor. Ancak medikal tedavi ve hastaların rehabilitasyon süreci devam ediyor'' diye konuştu.
-''Hastaları takip ediyoruz''-
Rehabilitasyon sürecinin bir yılı bulduğunu bildiren Şencan, ''Operasyon sonrası bir yıllık süreci görmek istiyoruz. Yeni nakilleri engellemiyoruz ancak çok fazla provoke de etmiyoruz'' dedi.
Yüz nakli yapılan 4 hastayı başından beri takip ettiklerini belirten Şencan, ''Bir denge sağlamaya çalışıyoruz. Yeni nakiller konusunda temkinliyiz'' ifadesini kullandı.
-''Hacettepe yeniden nakil yapamaz''-
Ankara Bölge İdare Mahkemesi'nin, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin kompozit doku nakli ruhsatının iadesine ilişkin kararını uyguladıklarını bildiren Şencan, şu değerlendirmelerde bulundu:
''Ruhsatı iade ettik ancak Hacettepe yeni nakil yapamaz. Çünkü Bilim Kurulu, merkezin faaliyet iznini durdurmuş ve bu nedenle ruhsatı iptal etmişti. Mahkeme sadece ruhsatın iptali ile ilgili karar verdi. Bilim Kurulu'nun faaliyet izninin iptali kararı hala geçerli. Merkezin ruhsatı olsa bile faaliyet izni bulunmadığı için yeni nakil yapılamayacağını üniversite idaresine de bildirdik.''
Şencan, söz konusu merkezde yüz nakli için bekleyen hastalarla ilgili bir soru üzerine de merkezin bir bekleme listesinin bulunmasının mümkün olmadığını söyledi.
-Yüz nakilleri art arda geldi-
Sağlık Bakanlığı'nın kompozit doku nakilleriyle ilgili düzenlemesinin ardından yüz nakilleri art arda geldi.
Türkiye'nin ilk yüz nakli 21 Ocak'ta Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Uğur Acar'a, ikinci yüz nakli 24 Şubat'ta Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Cengiz Gül'e, üçüncü yüz nakli 17 Mart'ta Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Hatice Nergis'e, dördüncü yüz nakli de yine 15 Mayıs'ta Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Turan Çolak'a yapıldı.
Bu arada Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde çift kol ve çift bacak nakli yapılan Şevket Çavdar ile Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde çift kol ve sağ bacak nakli yapılan ancak bacağı daha sonra alınan Atilla Kavdır hayatını kaybetti.
Sağlık Bakanlığı Kompozit Doku Nakli Bilim Kurulu, Gazi ve Akdeniz Üniversitelerindeki yüz nakillerini uygun bulmuş, Hacettepe Üniversitesi'nde yapılan yüz naklinin ise endikasyona uygun olmadığını kararlaştırmıştı.
Bilim Kurulu aynı zamanda Akdeniz Üniversitesindeki kol nakillerinin endikasyon dahilinde yapıldığını ve uygun olduğunu ancak bacak naklinin endikasyon listesinde belirtilen kriterlere uymadığını tespit etmiş ve üniversiteyi uyarmıştı.
Hacettepe Üniversitesi'ndeki kol ve bacak nakillerini ise endikasyon dışı bulan kurul, merkezin ruhsatını iptal etmişti.
Türkiye'de ilk çift kol nakli ise 25 Eylül 2010'da Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde Cihan Topal'a yapılmıştı.
Yayıncı: Selçuk Aval
Sağlık Bakanlığı Yüz Nakillerini Yakından Takip Ediyor
Türkiye'de bugüne kadar 4 kez yapılan yüz nakillerini yakından takip eden Sağlık Bakanlığı, yeni nakillere ''temkinli'' yaklaşıyor.