Saglik Bakanligindan 'Son Kullanma Tarihi Geçmis Asi' Iddialarina Iliskin Açiklama Açiklamasi

'Üreticinin yaptigi stabilite çalisma sonuçlari DSÖ, EMA ve FDA tarafindan onayli Paul Ehrlich Enstitüsü tarafindan onaylanmis ve 10 Eylül 2021 tarihinden önce üretilip etiketlenen BioNTech mRNA asilari da dahil olacak sekilde söz konusu tüm asilarin raf ömrü, üretim tarihinden itibaren 9 aya çikarilmistir' 'Bakanligimizca Paul Ehrlich Enstitüsünün asilarin raf ömrünü uzatan bu onayi dogrultusunda Asi Takip Sistemi üzerinden gerekli güncelleme islemleri tamamlanmistir' 'Eksi 80 derecede muhafaza edilen asilarin etiketlerini degistirmek, soguk zincirin bozulmasina neden olacagi için mümkün olmamaktadir. Asilarin son kullanma tarihlerinin geçmesi gibi bir durum söz konusu degildir. Vatandaslarimiz gönül rahatligiyla asilarini olabilirler'

Saglik Bakanligi, Paul Ehrlich Enstitüsünün onayiyla asilarin raf ömrünün üretim tarihinden itibaren 9 aya çikarildigini belirterek BioNTech asilarinin son kullanma tarihlerinin geçmesi gibi bir durumun söz konusu olmadigini, vatandaslarin gönül rahatligiyla asilarini yaptirabilecegini bildirdi.

Bakanlik, sosyal medya ve bazi basin yayin kuruluslarinda "Türkiye'de son kullanma tarihi geçmis BioNTech asilarinin vatandaslara uygulandigi" iddialarina yönelik yazili açiklama yapti.

Türkiye'de salginla mücadele kapsaminda, Mart 2021'de uygulanmaya baslanan BioNTech mRNA Kovid-19 asilarinin raf ömrü ve stabilite çalismalarinin tekrarlanarak yapildigina isaret edilen açiklamada, asinin üreticisi BioNTech GmbH tarafindan yapilan güncel raf ömrü çalismalarinin 27 Agustos 2021'de tamamlandigi animsatildi.

Açiklamada sunlar kaydedildi:

"Üreticinin yaptigi stabilite çalisma sonuçlari, Dünya Saglik Örgütü (DSÖ), Avrupa Ilaç Ajansi (EMA) ve ABD Gida ve Ilaç Idaresi (FDA) tarafindan onayli Paul Ehrlich Enstitüsü tarafindan onaylanmis ve 10 Eylül 2021 tarihinden önce üretilip etiketlenen BioNTech mRNA asilari da dahil olacak sekilde söz konusu tüm asilarin raf ömrü, üretim tarihinden itibaren 9 aya çikarilmistir.

Bakanligimizca Paul Ehrlich Enstitüsünün asilarin raf ömrünü uzatan bu onayi dogrultusunda Asi Takip Sistemi (ATS) üzerinden gerekli güncelleme islemleri tamamlanmistir. Eksi 80 derecede muhafaza edilen asilarin etiketlerini degistirmek, soguk zincirin bozulmasina neden olacagi için mümkün olmamaktadir. Asilarin son kullanma tarihlerinin geçmesi gibi bir durum söz konusu degildir. Vatandaslarimiz gönül rahatligiyla asilarini olabilirler."
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile