Sağlık Bakanlığı’nın, gezi olayları döneminde amaçları dışında harekete ettikleri gerekçesiyle İstanbul Tabip Odası’nın 2013 yılı yönetim kurulu ve haysiyet divanı üyelerinin görevden alınması talebiyle açtıkları davanın görülmesine başlandı.
İstanbul 12’inci Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görülen duruşmada, İstanbul Tabip Odası vekilleri hazır bulundu. Duruşmanın başlamasının ardından, hakim Nuray Yılmaz, gazetecilerin salonun yetersiz olması nedeniyle dışarı çıkmasını istedi. Hakim Yılmaz’ın, “Aksi halde duruşmaya ara vermek zorunda kalacağım, dışarı çıkar mısınız? Kapı açık olacak duyarsınız zaten” sözleri üzerine gazeteciler salondan çıktı.
Duruşmada söz alan Sağlık Bakanlığı avukatları, İstanbul Tabip Odası amacı dışında faaliyetlerde bulunduğunu kaydederek, yönetim kurulu ve haysiyet divanının görevlerine son verilmesini talep etti. Davalı İstanbul Tabip Odası avukatları davayı bir demokrasi ayıbı olarak nitelendirdiklerini belirterek davanın bitirilmesini istedi.
Ara kararını açıklayan mahkeme, taraflara duruşmada dinletmek istedikleri tanıklarını bildirmeleri için süre verdi. O dönemki İstanbul Tabip Odası yönetim kurulu listesini isteyen mahkeme duruşmayı Ekim ayına erteledi. Duruşmanın ardından, İstanbul Tabip Odası üyesi bir grup adliye önünde “Gezi hekimliği yargılanamaz” yazılı bir pankart açarak basın açıklaması yaptı.
HEKİMLER BÖYLE DAVRANMASAYDI AYIPLANIRDI
İstanbul Tabip Odası başkanı profesör doktor Selçuz Erez, haklarında dava açılan arkadaşlarının görevlerini yaptıklarını kaydederek, “Gezi olaylarında hekimler bu şekilde davranmasalardı gerek odamız üyeleri gerekse dünyadaki benzerlerimiz tarafından ayıplanırdı. İstanbul Tabip Odası diğer tabip odaları gibi meslektaşlarının demokratik seçimiyle vazife başına gelmiş bir kuruluştur. Bunu mahkeme kararıyla yerinden uzaklaştırmak hiçbir demokratik ahkama sığmaz. Her koşulda ihtiyacı olan vatandaşın yanında yer alacağız” dedi.
“GÖREVİNİ YAPAN HEKİM RAHATLIĞINDA BU DAVAYI İZLİYORUM”
Gezi olayları döneminde İstanbul Tabip Odası başkanlığı görevini yaptığını belirten profesör doktor Taner Gören ise “Bizden sonra yönetimler değişti. Biz asli olmayan bir göreve kalkışmışız. Böyle suçlanıyoruz. Aslında biz orada asli görevimiz yasal olarak yerine getirdik. Ama zaten biz yasalarla değil 2500 yıldır Hipokrat’lardan Galen’lerden İbn-i Sina’lardan gelen bizim evrensel hekimlik yasalarıyla hareket etmemiz söz konusudur. Nerede sağlık yardımına ihtiyacı olan bir insan varsa orada herhangi bir mevzuat bizi etkilemeden hekimlik kuralları doğrultusunda hareket ederiz. Ben görevini yapan bir hekim rahatlığında bu davayı izliyorum” ifadeleri kullandı.
Sağlık Bakanlığının Açtığı Gezi Davası Başladı
Sağlık Bakanlığı’nın, İstanbul Tabip Odasına, Gezi olayları döneminde amaçları dışında hareket ettikleri gerekçesiyle açtığı davanın görülmesine başlandı.