Adana İl Sağlık Müdürlüğü Acil Sağlık Hizmetleri Bölge Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde acil ve afetlerde görev almak üzere aralarında doktor, ebe, hemşire, Acil Tıp Teknisyeni (ATT) ve paramedik sağlık çalışanlarının da bulunduğu 70 kişi, Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) Temel Eğitiminden geçiriliyor.
Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Ufuk Coşkun, Ulusal Medikal Kurtarma Temel Eğitim kursuna
Adana, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Karaman, Kilis ve Osmaniye'den 70 kişinin katıldığını söyledi. Dr. Ufuk Coşkun,. Eğitimin 5 gün devam edeceğini, kurs sonunda sınav yapılacağını, başarılı olanlara sertifika verileceğini kaydetti.
Adana Acil Sağlık Hizmetleri Bölge Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde (Hekimevi) 7 ilden gelen 70 sağlık çalışanına Adana İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Ufuk Coşkun, Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim üyelerinden Genel Cerrahi ABD Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Demircan, Psikiyatri ABD Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şükrü Uğuz, Anestezi ve Reanimasyon ABD Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dilek Özcengiz, Acil Tıp Uzmanlığı ABD Öğretim Üyesi Doç Dr. Yüksel Gökel, Çocuk Uzmanı Doç. Dr. Hayri Levent Yılmaz, Doç. Dr. Dinçer Yıldıztaş, Nöroşirurji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tahsin Erman, Adana Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Uzmanı Uzman Dr. Zikret Köseoğlu, İl Sağlık Müdürlüğü İl Ambulans Başhekimi Dr. Mehmet Gül, İl Ambulans Servisinden Dr. Figen Durdu, UMKE Eğitmenleri İklime Bilgili, Ayşe Okutan, Onur Atlı, Cumhur Büyükşahin tarafından Acil ve Afetlerde sağlık hizmeti konusunda bilgiler verilecek.
UMKE ekibi başta Adana Ceyhan, Marmara depremleri olmak üzere birçok ülkedeki afetlerde görev yaptı.
Sağlık Müdür yardımcısı Dr. Ufuk Coşkun, Sağlık Bakanlığı'nın 2003 yılında Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğünün "Afetlerde Sağlık Hizmetleri Projesi" ülkemizde yaşanan afet durumlarında profesyonel medikal kurtarma hizmeti vermek amacıyla UMKE Temel Eğitimi verildiğini bildirdi.
UMKE Temel Eğitimi programında, katılımcılara şu eğitimler veriliyor:
"Çocuklarda Temel İleri Yaşam Desteği, Afet ve Kriz Yönetim Sistemi, Omurga, Omurilik kafa travmalı hastaya yaklaşım, Afet Lojistiği, medikal lojistik ve Çanta Eğitimi, Erişkin Temel İleri Yaşam Desteği, Karın-Göğüs Travmaları ve Şokta Genel Yaklaşım, Afet ve Olağandışı Durumlarda Sağlık Olay Yeri Yönetimi, Olay Yeri Güvenliği ve İşaretleme, Çoklu Travmalı Hastaya Yaklaşım, Haberleşme, Afet Psikolojisi, Stres Yönetimi-Liderlik ve Motivasyon, Stratejik Ekip ve Çanta Yönetimi, Hasta Taşıma Teknikleri, Alternatif Damar Yolu, Tatbikat Planlama ve Yönetimi, Çadır ve Kamp Alanı Kurma, Enkaz Çalışması"
Sağlık Çalışanına Umke Temel Eğitimi
Adana İl Sağlık Müdürlüğü Acil Sağlık Hizmetleri Bölge Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde acil ve afetlerde görev almak üzere aralarında doktor, ebe, hemşire, Acil Tıp Teknisyeni (ATT) ve paramedik sağlık çalışanlarının da bulunduğu 70 kişi, Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) Temel Eğitiminden geçiriliyor