Sağlık Çalışanları Mersin’de De İş Bıraktı
Tüm Türkiye'de olduğu gibi İçel'de de sağlık çalışanları iş koşullarının düzeltilmesi istemiyle bir günlük iş bırakma eylemi yapıp, yürüyüş yaptı.
Bugün işe gitmeyen sağlık çalışanları, öğle saatlerinde İçel Devlet Hastanesi önünde bir araya geldi. Buradan İstiklal Caddesi üzerinde bulunan Özgür Çocuk Parkı'na kadar yürüyen sağlık çalışanları, taşıdıkları pankartlar ve attıkları sloganlarla tepkilerini dile getirdi. Sağlık çalışanlarının yürüyüş güzergahı trafik polisleri tarafından araç trafiğine kapatıldı. Sağlık çalışanlarına CHP İçel Milletvekili Prof. Dr. Aytuğ Atıcı da destek verdi. Çocuk parkı önünde sağlık çalışanları adına açıklamalarda bulunan Dr. Mehmet Antmen, bugün aciller dışında sağlık hizmeti üretmediklerini ifade ederek, "Bizler özelde ciro, kamuda performans baskısı, amir baskısı, kötü muamele, yıldırma, şiddet tehdidi, havasız, penceresiz, aydınlatmaları kötü çalışma alanları, kendi görevimiz olmayan işleri yapmaya zorlama, iş güvencesiz, taşeron sistemi, her gün başka bir semt polikliniğinde rotasyonla, özelde aylarca maaşsız çalışma, öğle yemeği için verilen yarım saatlik aranın dışında molasız, adeta nefes almadan çalışma, polikliniklerde günde 80, 100, 150 hasta bakılması, birinci basamakta 2 bin yerine 3 bin 600 kişiye bir nüfusa hizmet verilmesi, bir gün gündüz bir gün gece çalışılan acil servislerde kimi zaman tek bir hekimin günde 500 hasta bakması, 36 saat kesintisiz çalışma, servis nöbeti tutan öğrencim üyeleri, 7 gün 24 saat icap nöbeti ve bütün bu ağır çalışmanın sonunda emeklilikte sefalet ücreti" diye konuştu.
Sağlık Bakanlılığı'na da çağrıda bulunan Antmen, "İnsanüstü bir çabayla, insanlık dışı koşularda çalışıyoruz. Çalışma koşullarımız acilen düzeltilsin. Çalışırken de, emeklilikte de insanca yaşayabilecek güvenceli bir gelir talep ediyoruz. Yıllarca haftada 40 saatlik sürenin çok üzerinde ve ağır koşullarda çalıştığımız halde bugüne dek bir türlü verilemeyen fiili hizmet zammını talep ediyoruz. Sağlık alanındaki mesleki eğitimin niteliği giderek bozulmakta, bu halkımızın geleceğini tehdit etmektedir. Sayıyı değil niteliği önceleyen bir politikayı talep ediyoruz. 2007 sonrası hemşirelik mesleğine açıklık getiren yasa ve yönetmelik hükümlerinin gereğini yapmadığınız gibi, bu hükümleri kısa bir süre sonra ardı ardına yaptığınız başka düzenlemelerle işlemez hale getirdiniz. Böylece meslek yok olma aşamasına geldi. Bu duruma son vermek üzere gereken düzenlemeleri derhal yapınız. Nitelikli sağlık hizmetine bütün yurttaşlarımızın ücretsiz ulaşabilmelerini talep ediyoruz" ifadelerini kullandı.
CHP İçel Milletvekili Aytuğ Atıcı ise, "Bende 14 Mart Tıp Haftası'nı kutlamak isterdim. Bugünün bir kutlama günü olmasını isterdim. Ancak sağlık üretmek yerine hastalık üreten bir sistem içerisinde biz sağlık çalışanlarının bayram kutlaması mümkün değildir. Bizler hem sağlık çalışanlarının çalışma koşullarının düzeltilmesi hem de halkın sağlığına sahip çıkmak için bugün sokaklardayız ve grev yapıyoruz. Bu grevimizden acil hastalarımız asla etkilenmeyecekler. Yatan hastalarımız asla etkilenmeyecekler, kimse boşuna vatandaşla sağlık çalışanlarını karşı karşıya getirmesin. Halkın sağlığı tehlike altındadır. Halkın sağlığını tehlikeye atan bir sisteme evet demek, boyun eğmek mümkün değildir. O yüzden bu kadar hekim sadece kendi özlük haklarının düzeltilmesi için değil, aynı zamanda halkın anayasal ve insan hakkı olan sağlık hakkına sahip çıkmak için sokaklara dökülmüştür" dedi.
Konuşmaların ardından sağlık çalışanları olaysız şekilde dağıldı.