Sağlık Çalışanları Sağlık İçin Yürüdü

Sağlık Çalışanları Sağlık İçin Yürüdü

İçel İl Sağlık Müdürlüğü ile İl Halk Sağlığı Müdürlüğü, 3-4 Ekim ‘Dünya Yürüyüş Günü’ etkinlikleri kapsamında ‘Hindi Gıpırdama Vakti’ sloganıyla yürüyüş düzenledi.

Yürüyüşte, obezitenin doğurduğu hastalıklar, fiziksel aktivite ve hareketli yaşamın önemine dikkat çekildi. Yürüyüş sonunda 7'den 70'e herkes fiziksel aktivite yaptı.
İçel Büyükşehir Belediyesi Kongre ve Sergi Sarayı önünde bir araya gelen sağlık çalışanları, ellerinde getirdikleri ‘ideal kilo, ideal hayat’, ‘düzenli fiziksel aktivite yap, obezite riskini azalt’, ‘şişmanlık pişmanlıktır’ dövizleri ile yürüyüşe geçti. Yürüyüşe İçel Vali Yardımcısı Kadir Okatan, İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Aytekin Kemik ile sağlık çalışanları katıldı.

Kongre ve Sergi Sarayı’nda başlayan yürüyüş Refah Anıtı’nda son buldu. İnönü Bulvarı üzerinden Atatürk Caddesi’ne, buradan Sakarya Caddesi’ne geçen grup bu cadde üzerinden Refah Anıtı’na geldi. Burada yürüyüşe katılanlara su ve elma ikram edildi. İkramın ardından konuşan İl Halk Sağlığı Müdürü Aytekin Kemik, her geçen zaman fiziksel aktivitenin azaldığını ifade ederek, “Günümüzde toplumun fiziksel aktivite konusunda bilgi düzeyinin yetersiz olması, fiziksel aktivitenin sağlık için öneminin yeterince anlaşılamaması ve giderek daha hareketsiz bir yaşam tarzının benimsenmesi toplumda obezite, kalp-damar hastalıkları, hipertansiyon, diyabet, osteoporoz gibi kronik hastalıkların görülme sıklığını artıran önemli nedenlerden biri olmuştur. Fiziksel hareketsizlik dünya genelindeki ölümlerin dördüncü önde gelen risk faktörü olarak belirlenmiştir. Özellikle tatlı ve hamurlu yiyecekler yerken iki kere düşünelim” dedi.

"TOPLUMUN YÜZDE 96 BUÇUĞU DÜZENLİ OLARAK FİZİKSEL AKTİVİTE YAPMAMAKTADIR"
Toplumun büyük bir çoğunluğunun fiziksel aktiviteyi spor kelimesi ile eşanlamlı olarak algıladığını vurgulayan Kemik, “Oysa fiziksel aktivite, günlük yaşam içinde kas ve eklemlerin kullanılarak enerji harcaması ile gerçekleşen, kalp ve solunum hızını artıran ve farklı şiddetlerde yorgunlukla sonuçlanan aktiviteler olarak tanımlanmaktadır. Bu kapsamda spor aktivitelerinin yanı sıra egzersiz, oyun ve gün içinde yapılan çeşitli aktiviteler de fiziksel aktivite olarak kabul edilmektedir. Bakanlığımız tarafından yayınlanan 'Sağlıklı Beslenelim, Kalbimizi Koruyalım' araştırma raporuna göre toplum genelinde düzenli olarak fiziksel aktivite yapanların tüm toplum içindeki oranının yüzde 3,5 düzeyinde olduğu görülmüştür. Diğer bir deyişle toplumun yüzde 96 buçuğu düzenli olarak fiziksel aktivite yapmamaktadır” şeklinde konuştu.

Haftada 3-4 kez yapılan 30-60 dakikalık orta şiddette fiziksel aktivitenin bile genellikle sağlık üzerinde olumlu etkileri açığa çıkarmaya yeterli olduğunu kaydeden Kemik, "Fiziksel aktivite programına olası risk ve tehditler açısından önlemler alındıktan ya da mevut duruma uygun aktivite tipini içeren bir program yapıldıktan sonra başlanması gerekmektedir. Düzenli fiziksel aktivite yapılması kalp ve beyin fonksiyonlarının düzenlenmesinin yanı sıra bazı hastalıkların önlenmesinde ve tedavisinde de son derece önemlidir. Yürüyüş için sıkı olmayan, rahat hareket etmemizi sağlayan pamuklu giysiler tercih edilmelidir. Naylon ve sentetik giysiler zararlı olabilir. Aç karnına egzersiz önerilmediği gibi ağır bir öğün sonrası yürüyüş için de 2 saat geçmesi gerekmektedir" diye konuştu.

Konuşmaların ardından milli sporcu Zelihe Uzunbilek önderliğinde yürüyüşe katılanlar 10 dakikalık egzersiz hareketleri yaptı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile