'Sağlık İçin, Sağlıklı Süt İçin' Seminerleri Gaziantep'te

Milli Eğitim Bakanlığı Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü işbirliği ile halkı sağlıklı süt tüketimi konusunda bilinçlendirmek amacıyla, "Sağlık için Sağlıklı Süt İçin" semineri düzenlendi.

Gaziantep Ticaret Odası Konferans Salonu'nda yapılan ve sunuculuğunu Toprak Sergen'in yaptığı seminere, İl Milli Eğitim Müdürü Ekrem Serin, Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Hatice Kutsal, Tetra Pak Türkiye Süt Kategorisi Pazarlama Uzmanı Nevra Özbakım, Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Tanju Besler, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Serhat Ünal ile çok sayıda davetli katıldı.
Bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasından sonra açılış konuşmaları yapıldı.
Tetra Pak Türkiye Süt Kategorisi Pazarlama Uzmanı Nevra Özbakım konuşmasında, sütün insan sağlığı açısından son derece önemli olduğuna dikkat çekerek, bu kadar önemli bir besin maddesinin işlenmesi ve paketlenmesinin şirket olarak kendilerine ticari bir kuruluştan çok daha fazla bir sorumluluk yüklediğini söyledi. Sağlığı tehdit eden açık süt tüketiminin önlenmesi ve toplumun bu yönde bilinç kazanması amacıyla 2001 yılından bu yana 59 ilde yaklaşık 6 milyon kişiye bu seminerlerle bilgi aktardıklarını
belirten Özbakım, bu kapsamda Gaziantep'te bulunmaktan büyük mutluluk duyduklarını dile getirdi.
İl Milli Eğitim Müdürü Ekrem Serin ise konunun okullara bakan yönünde çok önemli olduğunu kaydetti. Serin, "Gaziantep'te okullarımız maalesef çok kalabalık. Bazı okullarımız 4 bin 800 öğrenciye sahip. Böyle bir ortamda sağlık ve hijyenin ne kadar önemli olduğu bir kez daha ortaya çıkıyor" dedi.
Seminerde sunum yapan Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Tanju Besler de, günde 2 bardak süt içen çocukların günlük vitamin ve mineral gereksinimlerinin büyük bir kısmını karşılayabildiklerini ve osteoporoz da içinde olmak üzere birçok hastalığı önleyebilmek için, hayatın her döneminde süt içmek gerektiğini vurguladı. Besler, ''Çocukluk ve ergenlikte süt içmek büyüme gelişmeye katkı sağlar, diş ve kemikleri güçlendirir, enerji ihtiyacını karşılamaya yardımcı olur. Sütün
içerisindeki yağ bileşenleri küçük yaş grubu çocukların zeka ve entelektüel kapasitelerinin artmasına katkı sağlar. Günde 2,5 su bardağı ve daha fazla süt tüketen çocukların, daha az tüketenlere göre, 3 yıl sonunda 2-3 santimetre daha uzun oldukları gözlenmiştir'' diye konuştu.

AÇIKTA SATILAN SÜTLER TEHLİKE SAÇIYOR

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Serhat Ünal da yaptığı sunumda, süt içmenin önemi kadar sağlıklı süt tüketmek gerektiği konusunda seminere katılanları aydınlattı. Prof. Dr. Serhat Ünal, sütün çok sağlıklı bir gıda olmasına rağmen uygun koşullarda saklanmadığı zaman mikroorganizmalara (çok küçük canlılara) açık bir hale geldiğini belirtti. Ünal, bu mikroorganizmaların da pek çok enfeksiyon hastalığına yol açtığının altını çizdi. Bu konuda, farklı zamanlarda Türkiye'nin farklı
kentlerinde açık sütle ilgili pek çok araştırma yapıldığını ifade eden Ünal, "Sonuçlar sağlık açısından son derece vahim denecek tablolar içeriyor" şeklinde konuştu.
Seminerde Şahinbey Halk oyunları ekibi folklor gösterimi sundu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile