Sağlık İl Müdürlüğü'nden 'Bayramda Aşırı Et Tüketmeyin' Uyarısı

Nevşehir İl Sağlık Müdürü Dr. Serkan İnceçayır, Kurban Bayramı'nda vatandaşları aşırı kırmızı et ve çikolata tüketmemeleri konusunda uyardı.

Nevşehir Sağlık İl Müdürü Dr. Serkan İnceçayır, yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde vatandaşlara, beslenme konusunda bazı uyarılarda bulundu. Sağlığın korunması ve geliştirilmesinde hayatın her döneminde yeterli ve dengeli beslenmenin en önemli faktörlerden biri olduğunu belirten Dr. İnceçayır, buna karşın Kurban Bayramlarında gelenek üzere tatlı tüketimi ve özellikle de kırmızı et tüketiminin arttığını ve aşırı yemek yemek, kırmızı et, şeker, çikolata, ağır hamur işleri ve diğer tatlıları aşırı tüketmenin, sindirim sisteminde ve diğer organlarda çeşitli rahatsızlıklara yol açabildiğini vurguladı. Vatandaşların özellikle de şişmanlık, kalp-damar hastalığı, şeker hastalığı, hipertansiyon, mide rahatsızlığı ve benzeri sağlık problemi olan bireylerin ve yaşlıların bayram süresince ve bayram sonrasında beslenmelerine dikkat etmeleri gerektiğini ifade eden İl Sağlık Müdürü Dr.Serkan İnceçayır, aşırı et tüketilmemesi konusunda dikkatli olunmasını istedi. Dr. İnceçayır, "Kurban Bayramında şeker ve şekerli besin tüketiminin yanında et tüketimi de artmaktadır. Etler vücudumuzun yapı taşı olan proteinlerin en önemli kaynağıdır. İyi kalite proteinin yanı sıra yağ, çeşitli mineraller ve vitaminleri de içerirler, ancak C ve E vitaminini içermezler. Bu nedenle etlerin sebzelerle birlikte pişirilmesi veya etlerin yanında sebzelerin de tüketilmesi sağlıklı beslenme için oldukça önemlidir. Yağlı etlerin doymuş yağ ve kolesterol içeriği daha yüksek olduğu için kalp-damar hastalığı, şeker hastalığı, hipertansiyonu olan bireyler kurban bayramında, yağsız veya az yağlı etleri tercih etmeli, kısıtlı miktarlarda tüketmeli, aşırıya kaçmamalıdırlar. Ülkemiz için kurban bayramında kesilen kurbanlıkların önemi büyüktür. Ancak, barsak parazitlerinin yanında hayvan hastalıklarının insana geçmesi gibi istenmeyen sonuçların oluşmaması için veteriner kontrolünden geçmiş hayvanların ve hayvan etlerinin seçilmesi, kurbanlık hayvanların güvenilir yerlerden ve kişilerden satın alınmasına ve uygun koşullarda kesiminin yaptırılmasına dikkat edilmelidir. Dini kuralların yerine getirilmesinin yanı sıra sofraların temel besin maddesini oluşturan etin uzun bir dönem tüketilecek olması anlamına da gelmektedir. Bu nedenle saklama, hazırlama ve pişirme koşullarına özen gösterilmesi gerekmektedir. " dedi.
'BESLENME ÖNERİLERİ'
Nevşehir İl Sağlık Müdürü Dr.Serkan İnceçayır, yaşamın her döneminde yeterli ve dengeli beslenmenin sağlığın korunması için esas olduğunu belirterek bu nedenle, dört besin grubunda bulunan çeşitli besinlerin en az 3 ana ve 2 ara öğünde yeterli miktarlarda alınması gerektiğini ifade etti. Kahvaltı ile güne başlanması gerektiğini ve gün boyu öğün atlanmaması gerektiğini vurgulayan Dr. İnceçayır, besinlerin iyi çiğnenmesi, yavaş yavaş, azar azar ve sık yenilmesi gerektiğini hatırlattı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile