Sağlık İletişimi Sempozyumu Anadolu Üniversitesinde Başladı

Sağlık İletişimi Sempozyumu Anadolu Üniversitesinde Başladı

Sağlık Bakanlığı ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi tarafından düzenlenen ‘Sağlık İletişimi Sempozyumu’nda, sağlık alanındaki iletişim ele alındı. Sağlık Bakanlığı Sağlığın Geliştirilmesi Genel Müdürü İbrahim Barbaros Akçakaya, Türkiye’de sağlık harcamalarının yüzde 22’sinin diyabete gittiğini söyledi.

Daha nitelikli ve doğru sağlık iletişiminin sağlanabilmesi amacıyla Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi ev sahipliğinde düzenlenen ‘Sağlık İletişimi Sempozyumu’nda (SİS-2016) alana ilişkin akademisyenler, meslek örgütü temsilcileri, gazeteciler ile bakanlık yetkilileri bir araya geldi. 23 üniversitenin yanı sıra 4 sağlık kuruluşundan toplam 68 kişinin başvurduğu ve Prof. Dr. Erkan Yüksel’in başkanlığında düzenlenen sempozyumda 11 oturum halinde 47 bildiri sunulacak.

"Sempozyumun büyüyerek uluslararası hale gelmesini diliyorum"

Sempozyumun açılışında konuşan İletişim Bilimleri Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Halil İbrahim Gürcan, sağlık iletişiminin son yıllarda akademik çalışmalar arasında öneminin hızla anlaşılmaya başlandığını bildirdi. Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesinin de birçok yeniliğe öncülük ettiğini belirten Prof. Dr. Gürcan, "Projenin ilk meyveleri olarak Açıköğretim Fakültemizde Sağlık İletişimi Sertifika Programının açılması ve bugün ikincisi düzenlenen Sağlık İletişimi Sempozyumu olarak gösterebiliriz. Geçen yılki sempozyumumuz sizlerden büyük takdir topladı. Yerel ve ulusal basında sempozyumla alakalı çok sayıda haber yayımlandı. Sempozyumun büyüyerek uluslararası hale gelmesini diliyorum. Eminim ki fakültemiz sağlık iletişim konusunda Türkiye’de ve dünyada yapılan çalışmalara katkıda bulunmaya devam edecektir.

Sempozyumla alakalı bilgi veren Sağlık İletişim Sempozyumu Organizasyon Komitesi Başkanı Prof. Dr. Erkan Yüksel ise, "Medya ve sağlık profesyonelleri arasında bir iletişim köprüsü oluşturmak amaçlanıyor bu toplantıda. İlkini geçen yıl düzenlemiştik. Çoğunlukla akademisyenler, hekimler, sağlık çalışanları ve yetkilileri burada. Katılımcılar burada sağlığın her alanında bilgiler veriyorlar. Yalnızca bireylerarası iletişim boyutunda değil, medya boyutuyla, kurumlar arası iletişim boyutuyla bildiriler sunulacak" ifadelerini kullandı.

"Ülkemizde sağlık harcamalarının yüzde 22’si diyabete gidiyor"

Programı sağlık iletişimi alanında zemin hazırladığı için önemsediğini vurgulayan Sağlık Bakanlığı Sağlığın Geliştirilmesi Genel Müdürü İbrahim Barbaros Akçakaya ise şunları dile getirdi:

"Bakanlığımızın faaliyetlerinde 2017 yılı için özellikle stratejik önceliklerimiz var. Bizim için halk sağlığını tehdit eden 2 temel konu var. Bunlardan birisi obezite. Bizim için 2017 yılında en öncelikli alanlarımızdan birisi olacak. Obezite deyince altından hareketli yaşam, sağlıklı beslenme ve obeziteye bağlı olarak ciddi bir sağlık tehdidi haline gelen diyabet çıkıyor. Çoğumuz farkındayız ama Türkiye’de şu an resmi olarak 3 milyon civarında tanısı konulan diyabet hastası var. 2,5 milyon kişi kendisinin diyabet olduğunu bilmiyor. Bunun dışında da geniş bir kitlenin yaşam alışkanlıkları ciddi tehdit oluşturuyor. Ülkemizde sağlık harcamalarının yüzde 22’si diyabete gidiyor. 60 milyar TL gibi bir sağlık harcaması yapılıyor yıl olarak. Bunun 5’te 1’i diyabet hastalarının tedavisi ve ilaçlarına gidiyor. Dolayısıyla bizim obezitenin oluşturduğu en önemli nedenlerden biri olan diyabetle alakalı yapacağımız çalışmalar hem Sağlık Bakanlığı’nın yükünü azaltma hem bireylerin sağlığını koruması hem de kamu maliyetinin etkin kullanılması açısından önem arz etmektedir."
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile