Sağlıkta Dönüşüm Programı kapsamında, Hepatit A aşısı da çocukluk dönemi aşı takvimine eklendi. Bu sayede, aşı programında mücadele edilen hastalık etkeni sayısı 12’ye yükseldi. 2000 yılı başlarında hastalığın yüksek düzeyde yaygın görüldüğü ülkeler grubunda yer alan Türkiye’de, Son yıllarda yürütülen mücadele çalışmaları kapsamında, hastalığın gerilediğini belirten Çanakkale Halk Sağlığı Müdürlüğü yetkilileri, “Bağışıklama hizmetleri, aşıyla korunulabilir hastalıkların ve ölümlerin önlenmesi açısından çocuklara yönelik en önemli toplum sağlığı müdahaleleri arasında yer almaktadır. Ülkemizde yürütülmekte olan Genişletilmiş Bağışıklama Programı’nın amacı, difteri, boğmaca, tetanoz, kızamık, kızamıkçık, kabakulak, verem, çocuk felci, hepatit B, hemofilus influenza tip b’ye bağlı hastalıkların ve invaziv pnömokokal hastalığın morbidite ve mortalitesini azaltarak, bu hastalıkların kontrol altına alınması, hatta tamamen ortadan kaldırılmasıdır. Aşılama hızı, 2007 yılından itibaren %96-97 düzeyinde seyretmektedir. Ulaşılan bu başarıya cevap olarak Türkiye’de, aşı ile korunulabilir hastalıkların sayılarında ciddi düşüşler yaşanmıştır. Beş yaş altı çocukların temel sağlık hizmetlerine erişilebilirliğinin önemli bir göstergesi olan kızamık aşılama hızı, 2011 yılında %98’e ulaşmıştır. 2002 yılında başlatılan Kızamık Eliminasyon Programı ile birlikte; kızamık vaka sayılarında dramatik düşüşler yaşanmış olup vaka sayıları 2001 yılında 31 bin iken 2010 yılında 7 vakaya kadar gerilemiştir” dedi.
Açıklamada, Hepatit A aşısının çocuklara 18. ayda ve 24. ayda olmak üzere iki doz uygulandığı, aşılamanın sağlık kuruluşlarında ücretsiz olarak yapılacağı hatırlatıldı .
Sağlık Müdürlüğünden Hepatit A Uyarısı
Bu yıl Hepatit A aşısının, çocukluk dönemi aşı takvimine eklendiğini hatırlatan Çanakkale Halk Sağlığı Müdürlüğü yetkilileri, vatandaşları bu konuda duyarlı olmaya çağırdı.