Il Saglik Müdürü Sirri Senbayram, yaptigi yazili açiklamada, karbonmonoksitin öldürme potansiyeli olan renksiz, kokusuz, tatsiz bir gaz oldugundan fark edilmesinin zor oldugunu belirtti.
Karbonmonoksitin yanici ve zehirli bir gaz oldugunu vurgulayan Senbayram, bu nedenle bu gazin "sessiz katil" adini aldigini hatirlatti.
Senbayram, gazin vücuda solunum yoluyla girerek dogrudan kana karistigi ve oksijen alimini engellemesiyle zehirlenme ve ölümlere neden olduguna dikkati çekerek, "Her yil binlerce insanin ölümüne, kalici hasarlara ve sakatliklara neden olmaktadir." ifadesini kullandi.
Karbonmonoksit zehirlenmelerinin siklikla kapali ortamlardaki açik ocaklar, bacasi çekmeyen soba, sofben, bacasiz gaz sobalarinda yakitin iyi yanmamasi nedeniyle meydana geldigine isaret eden Senbayram, sunlari kaydetti:
"Zehirlenmelerde kisa sürede tibbi müdahale yapilmazsa ölümle sonuçlanabiliyor. Insanlar zehirlendiginin farkina bile varmadan bir daha uyanamayacaklari bir uykuya daliyor. Karbonmonoksit zehirlenmeleri kisin isinmak için karbon içeren yakitlar kullanildigindan en yüksek seviyeye ulasir. Genel bazi belirtiler sunlardir; deride kirmizilasma, kisa soluk alma, gögüste sikisma, halsizlik, bas agrisi, bas dönmesi, mide bulantisi ve kusma, rehavet çökmesi, gögüs agrisi, kaslarda halsizlik ve genel halsizlik, bilinç kaybi. Eger ailenin bütün üyelerinde benzer belirtiler görülürse, bu durum hayatidir ve acilen yardim istemek gereklidir."
Senbayram, zehirlenmeden korunmanin yollarini su sekilde siraladi:
"Kullandiginiz bütün yanmali aletleri profesyonellere düzenli olarak kontrol ettirin. Düzenli olarak baca deligini kontrol edin ve havalandirmanin yeterli oldugundan ve yanan gazin rahat bir sekilde disari verildiginden emin olun. Yanma esnasinda gerekli oldugu durumlarda kapi ve pencereleri açarak havalandirin. Havalandirmasi olmayan isiticilarin bulundugu odalarda uyumayin. Evinizde isinmak için asla gaz sobasi kullanmayin. Oturdugunuz ve uyudugunuz yerin tavanina yüksek standartlarda karbonmonoksit detektörü monte ettirin. Arabanizi motoru çalisirken garajda birakmayin. Eger evinizde bir karbonmonoksit kaçagindan süphelenirseniz sanki bir yangin varmis gibi derhal o alani terk edin ve temiz havaya çikin. Hastaneye gidin ve ailenizin bütün fertlerini karbonmonoksit zehirlenmesi açisindan kontrol ettirin."
Saglik Müdürlügünden 'Karbonmonoksit Zehirlenmesi' Uyarisi
Burdur'da rüzgarli ve firtinali havalarda karbonmonoksit zehirlenmesine karsi dikkatli olunmasi uyarisinda bulunuldu.