Saglik Müdürü Karaca Açiklamasi 'Kurban Yaralanmalari Ciddiye Alinmali'

Saglik Müdürü Karaca Açiklamasi 'Kurban Yaralanmalari Ciddiye Alinmali'

Manisa Il Saglik Müdürü Uzm. Dr. Erol Karaca acemi kasaplari uyararak, “Kurban Bayrami’nda kurban keserken meydana gelebilecek yaralanmalarla ilgili olarak kesiklerin ciddiye alinmasi gerekmektedir.” dedi.

Kurban Bayrami’nin, sevdiklerimizle bir araya gelip geleneklerimizi yasattigimiz önemli bir bayram oldugunu söyleyerek açiklamasina baslayan Uzm. Dr. Erol Karaca, “Ancak bu dönemde, özellikle kurban kesiminde olusabilecek ortopedik yaralanmalar yüzünden bayram sevincimiz yarim kaliyor. Bu yaralanmalar, basit cilt yaralanmalari ile sinirli olabilecegi gibi; Tendon, sinir, kemik, damar, eklem yapilari da içeren komplike yaralanmalar seklinde olabilir ve hatta organ kopmalari olusabilir.” dedi.

Yaralanmalardan kaynakli olusacak tehlikeye dikkan çeken Il Saglik Müdürü Karaca, “Hayvan darplari sonucu el, kol, ayak, bacak, yüz kiriklari olusabilir. Yaralanma sonrasinda olay yerinde ilk müdahale kanamanin kontrol altina alinmasi olmalidir. Mümkünse steril pansuman malzemeleri ile yaranin üzerine baski uygulanmalidir. Yabanci cisim batmis ise saglik personeli tarafindan çikarilmalidir. Yaralanma bilege dogru olmus ise kanamayi durdurmak zor olabilir ve acilen bir saglik merkezine basvurmalari gerekir. Acil bir saglik merkezine ulasincaya kadar el kalp seviyesinde tutulmalidir. Yaralanmalara kisa sürede ve dogru müdahale edilmesi kas, sinir ve tendon yaralanmalarinin tedavisinde en iyi sonucu almak açisindan önemlidir.” diyerek Ilk yardimin ve saglik kurulusuna basvurmanin önemine vurgu yapti.

Il Saglik Müdürü Karaca açiklamasini söyle tamamladi: “Biz Kurban kesim islemlerinin acemi kasaplara birakilmayacak kadar ciddi bir is oldugunu düsünüyoruz. Kurban Bayraminda kullanilan Satir, Biçak gibi kesici aletler son derece keskin ve tehlikeli aletler, bu yüzden ilimizde de her kurban bayraminda bir çok vakayla karsilasiyoruz. Kesim islemlerinin profesyonel kisiler tarafindan yapilmasi bu yaralanma sayilarini düsürecektir. Vatandaslarimizin bu konuya özen göstermesini temenni ediyor, Saglikli bayramlar diliyorum."
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile