Mehmet Emin Taş, Türkiye’de aşı programının genişletilerek uygulandığını belirterek, bu yıl Hepatit A aşısının çocukluk dönemi aşı takvimine eklenmesiyle, mücadele edilen hastalık etkeni sayısının 12’ye yükseldiğini kaydetti.
Taş, aşıyla ilgili şu açıklamada bulundu: “Korunulabilir hastalıkların ve ölümlerin önlenmesi açısından çocuklara yönelik en önemli toplum sağlığı müdahaleleri arasında aşı yer almaktadır. Ülkemizde yürütülmekte olan Genişletilmiş Bağışıklama Programı’nın amacı; difteri, boğmaca, tetanoz, kızamık, kızamıkçık, kabakulak, verem, çocuk felci, hepatit B, hemofilus influenza tip b’ye bağlı hastalıkların ve invaziv pnömokokal hastalığın morbidite ve mortalitesini azaltarak, bu hastalıkların kontrol altına alınması, hatta tamamen ortadan kaldırılmasıdır. Bu amaca ulaşmak için Bakanlığımızın yürütmekte olduğu Sağlıkta Dönüşüm Programıyla koruyucu ve temel sağlık hizmetleri alanında önemli değişiklik yapılmış; koruyucu sağlık hizmetleri güçlendirilmiş, birinci basamak sağlık hizmetleri etkinleştirilmiş, bölgeler arasındaki farklılıklar azaltılmış, sağlık hizmetleri eşitlik ve hakkaniyet ilkesiyle, hasta haklarına saygılı, erişilebilir, etkin ve kaliteli bir yapıya kavuşturulmuştur. Gelinen noktada, rutin bağışıklama çalışmaları sağlık politikaları alanında Bakanlığımız tarafından da en üst düzeyde önem verilen hususlardan biri olmuştur.
Aşılama hızının 2007 yılından itibaren yüzde 96-97 düzeyinde seyrettiğini anlatan Taş, şunları söyledi: "Ulaşılan bu başarıya cevap olarak Türkiye’de, aşı ile korunulabilir hastalıkların sayılarında ciddi düşüşler yaşanmıştır.
Ülkemiz, Hepatit A enfeksiyonu açısından, 2000’li yılların başlarında hastalığın yüksek düzeyde yaygın görüldüğü ülkeler grubunda yer almaktaydı. Son yıllarda özellikle temiz içme ve kullanma suyu teminindeki gelişmelere paralel olarak ülkemizde hastalığın görülme sıklığı azalmaya başlamış ve daha önce okul öncesi dönemde görülen bu enfeksiyon ileri yaşlarda görülme eğilimine girmiştir. Son yıllardaki veriler ülkemizde Hepatit A virüsü enfeksiyonlarında yaşa ve bölgelere göre önemli değişiklikler olduğunu göstermektedir. Hepatit A aşısı çocuklara 18. ayda ve 24. ayda olmak üzere iki doz uygulanacaktır. Aşı uygulaması sağlık kuruluşlarında ücretsiz yapılmaktadır. 2002 yılında 7 antijene karşı korunma sağlanırken bu sayı Hepatit-A aşısının takvime girmesi ile 2012 yılında 12 antijene yükselmiştir. Türkiye yeni aşıların rutin aşılama programına dahil edilmesi için kararlıdır ve bu konuda çaba sarf etmektedir.”
Sağlık Müdürü Taş, Aşının Önemine Dikkat Çekti
Adıyaman Sağlık Müdürü Mehmet Emin Taş, aşının çok önemli olduğuna dikkat çekerek, “Aşıyla hastalıkları aşıyoruz” dedi.