Hancı, yaptığı yazılı açıklamada, dikkat edilmemesi durumunda aşırı sıcakların beraberinde bazı sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirtti.
Sıcaklık ve nem artışına bağlı olarak vücut ısısının arttığını ve metabolizmanın da bu yeni duruma uyum sağlamaya çalıştığını ifade eden Hancı, metabolizmanın normalde terleme ile vücut ısısını dengede tutulabileceğini ancak aşırı sıcaklarda sadece terleyerek vücut ısısının dengede tutulamayabildiğine işaret etti.
Hancı, özellikle yaşlılar, bebekler ve kronik hastalığı olanlarda terleme mekanizması ile vücut ısısının dengede tutulmasının her zaman mümkün olmayabileceğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:
"Aşırı sıcaklardan en çok etkilenen gruplar, yalnız yaşayan 65 yaş ve üzerindeki yaşlılar, 4 yaşından küçük çocuklar, bakıma ihtiyacı olanlar, hamileler, açık alanda çalışanlar, aşırı kilolular, kronik hastalığı olanlar, sürekli ilaç kullanan kişiler, sokak çocukları ile evsizlerdir. Özellikle kronik hastalığı bulunan ve yalnız yaşayan yaşlılar en çok risk taşıyan gruptur. Risk altındaki yetişkinler ve yaşlılar, günde en az iki kez güneş veya sıcak çarpması yönünden izlenmelidir. Bebekler ise bu açıdan daha sık izlenmelidir. Bebek, çocuk, engelliler ve hayvanlar kapalı ve park etmiş araçlarda kesinlikle bırakılmamalıdır. Araçların iç ısıları, klima olsa dahi park edildikten çok kısa süre sonra yükselmektedir. Araç terk edilirken herkesin dışarı çıktığından emin olunmalıdır. Güneş gören pencereler perde ve güneşliklerle gölgelendirilmelidir. Vücut ısısının yükselmemesi için sık sık duş alınmalı. Bunun mümkün olmadığı durumlarda ayaklar, eller, yüz ve ense soğuk suyla ıslatılmalı veya silinmelidir. Susuzluk hissi olmasa bile her gün en az 2 ile 2,5 litre sıvı tüketilmelidir. Kahvaltıda az yağlı peynirler, zeytin ve taze sebzeler bulunmalı, kafein içeren içecekler yerine de süt, meyve suyu, ıhlamur ve kuşburnu gibi bitki çayları tercih edilmelidir."
Sağlık Müdüründen Sıcak Hava Uyarısı
Bayburt İl Sağlık Müdürü İlker Hancı, vatandaşları aşırı sıcaklara karşı uyardı.