1987 yılında ilçe statüsüne kavuşan Harmancık'ta, 1991 yılında temeli atılan Harmancık Devlet Hastanesi inşaatı, vatandaşların kurduğu dernek ve bağışlanan arsalarla 2 yılda bitirilerek hizmet vermeye başladı. 2004 yılında merkez üssü Harmancık olan 4.2 şiddetindeki depremde büyük hasar gören hastane, bir süre kullanılamadı. Hastane, tadilatla yeniden eski haline getirildi. 2007 yılına kadar 50 yataklı olarak faaliyet gösteren Harmancık Devlet Hastanesi, Sağlık Bakanlığı'nın aldığı ekonomik tedbirler üzerine 10 yataklı "ilçe entegre hastanesi"ne dönüştürüldü. Hastanede bulunan tıbbi malzemeler İnegöl Devlet Hastanesi'ne, doktorlar ise yurdun dört bir yanına dağıtıldı.
2007 yılından bu yana hastanede geçici görevli personelle hizmet veriliyor. Hastanede sadece 2 ambulans şoförü var, bunlardan birisi de Bursa'dan geçici görevlendirme ile geliyor. Yeterli sayıda hemşirenin bulunmadığı hastanede çocuk uzmanı, dahiliye uzmanı, röntgen teknisyeni ve daha bir çok branşta sağlık personeline ve doktora ihtiyaç var.
Zaten kısıtlı olan imkanlarıyla herhangi bir vakaya müdahale edemeyen hastane, bir sevk hastanesi gibi çalışıyor. Yaralılar ufacık bir kanamada bile Kütahya Tavşanlı'ya, ya da Bursa'ya sevk ediliyor. Çevre il ve ilçelerden ( Balıkesir- Dursunbey, Kütahya Tavşanlı, Balıköy, Kütahya Simav, Bursa-Orhaneli ve Keles) gelen birçok hastaya da bakılan hastanede sadece 2 pratisyen hekim ve 1 aile hekimi uzmanı bulunuyor.
Sağlık Ocağı Gibi Hastane
Bursa'nın Harmancık ilçesinde adeta sağlık ocağı gibi çalışan Devlet Hastanesi vatandaşların tepkisine sebep oluyor.