Sağlıkçılar, Döner Sermayenin Emekliliğe Yansıtılmasını İstiyor

Türk Sağlık-Sen, sağlık çalışanlarına yıpranma hakkı verilmesi ve lisans tamamlama sağlanmasını öngören kanun tasarısının kanunlaşmasını ve döner sermayelerin emekliliğe yansıtılması yönünde düzenlemenin de yapılmasını istediklerini bildirdi.

Sendikanın genel başkanı Önder Kahveci, AA muhabirine, sağlık alanındaki yeni düzenlemelere ilişkin beklenti ve önerilerini anlattı.
Kanun tasarısı içerisinde yer alan başlıklardan birinin, sağlık çalışanlarına verilmesi öngörülen "yıpranma payı" olduğunu belirten Kahveci, şu anda bu imkandan radyoloji çalışanlarının faydalandığını anımsattı. Kahveci, yıpranma payının bu dönem yasalaşmasının beklendiğini ifade etti.

Sektör çalışanlarının hizmet üretirken maruz kaldığı kimyasallardan dolayı büyük risk altında olduğunu dile getiren Kahveci, iş yükü, fazla mesai gibi gerekçelerden ötürü "sağlık çalışanlarının tamamının" fiili hizmetten faydalandırılması gerektiği değerlendirmesinde bulundu.
-"Lisans tamamlama bir an önce hayata geçirilmeli"
Kahveci, TBMM gündemindeki kanun tasarısında, sağlık bilimleri alanında önlisans diploması almışlara, Sağlık Bakanlığında çalışanlara öncelik tanınarak lisans tamamlama eğitimi yaptırılacağının öngörüldüğünü bildirdi.
Bu eğitimlerin, Yükseköğretim Kurulunun (YÖK) belirleyeceği alanlarda uzaktan eğitim metotları ile verilebileceğine dikkati çeken Kahveci, "Kanunda yer alması da önemlidir, burada can alıcı nokta, lisans tamamlamayı bir an önce hayata geçirmektir" dedi.

-Döner sermayenin emekliliğe yansıtılmasını istiyorlar
Tasarıda, döner sermayelerin emekliliğe yansıtılması ile ilgili herhangi bir madde bulunmadığını belirten Kahveci, "Bu konu ile ilgili herhangi bir çalışma yok, fakat sağlık çalışanlarının gerçekleşmesini istediği en önemli düzenleme bu" diye konuştu.

Kahveci, "Bu yüzden çalışanlar emekli olmayı istemelerine rağmen, geçim derdi nedeniyle ya emekli olamıyor ya da emekli olanlar başka işlerde çalışmak zorunda kalıyor" dedi.

Önder Kahveci, Türk Sağlık-Sen'in araştırmasına göre; emekli olduklarında uzman doktorun, aylık gelirinin yüzde 75'ini, pratisyen hekimin yüzde 65'ini, hemşirelerin yüzde 55'ini ve sağlık çalışanlarının da yüzde 42'sini kaybettiğini vurguladı. Kahveci, "Emeklilerin sadece yüzde 1'i emekli maaşı ile geçinebildiğini ifade ediyor. Yüzde 57'si de zorunlu ihtiyaçlarının büyük bir bölümünü karşılayacağını söylüyor" değerlendirmesini yaptı.
Kahveci, bu yasama döneminde bazı düzenlemelerin yapılmasını beklediklerini belirterek, söz konusu düzenlemelerin tüm sağlık çalışanlarını kapsayacak şekilde hayata geçirilmesini istediklerini vurguladı.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile