TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu'nda görüşülen Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında KHK ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı üzerinde STK'lar söz aldı.
Türk Tabipleri Birliği Başkanı Özdemir Aktan, tasarının hazırlanması sırasında görüşlerinin alınmadığını iddia ederek, ruhsatsız iş yapmanın cezasının hapis cezası olmasının ağır bir yaptırım olduğunu ifade etti.
Baştan beri zorunlu hizmetin kalkmasını istediklerini belirten Aktan, "Tam gün çalışmayı başten beri savunuyoruz. Burada ayrı düştüğümüz nokta, ücretlerin nasıl ödeneceği konusu. Biz hekimlerin sabit, düzenli bir gelirle çalışmasını, performasın gelirinde küçük bir kısmı kaplamasını istiyoruz. Ama şimdiki durum tam tersi. Hekim gelirinin yüzde 20'sini sabit gelirle geri kalanını performansla elde ediyor" dedi.
.
CHP İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi ve MHP İçel Milletvekili Ali Öz, tasarının alt komisyonda görüşülmesini istedi.
Komisyonda, tasarının Anayasa'ya aykırı olup olmadığı konusunda da usul tartışması yaşandı.
AK Parti İstanbul Milletvekili Mehmet Domaç, konuşması sırasında, futboldan örnek verdi.
Galatasaray'ın şampiyon olduğunu anımsatan Domaç, "Ben Fenerbahçeliyim ama kaleci Muslera, Drogba, Selçuk, Fatih Terim olmasa, gol kralı olmasa, şampiyon Galatasaray'dan bu kadar kolay bahsedemeyiz. Ben üniversitelere de böyle bakıyorum. Üniversitelerde yetişen bilimadamları var. Bilimadamlarını o üniversitelerden çıkarırsak, onlar küme düşebilir. O bilimadamlarını üniversitelere kazandırmak için çaba harcıyoruz" dedi.
Komisyon Başkanı Necdet Ünüvar'ın, "UEFA Beşiktaş ve Fenerbahçe hakkında karar verecek. Haberiniz var mı?" diye sorması üzerine Domaç, "Anadolu Ajansı burada, Anadolu Ajansı'ndan haber bekliyorum, daha henüz karar verilmedi" diye konuştu.
-STK'lar ile görüştük"
Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, Anayasa Mahkemesi'nin, KHK ile düzenlenen maddeleri yasa ile düzenleyin dediği için bu tasarıyı getirdiklerini söyledi.
Bakan olduktan sonra Türk Tabipleri Birliği, Eczacılar Birliği, Diş Hekimleri Birliği'nin de aralarında bulunduğu STK'lar ile görüştüğünü belirten Müzezzinoğlu, 11 üniversitenin rektörü, yönetimleri ve yönetimle aynı paralelde düşünmeyen hocaları ile de görüştüğünü söyledi.
"Olabildiğince ortak aklı ve geliştirilebilir bir yöntemi bulmaya çalışıyoruz" diyen Müezzinoğlu, bunu yaparken siyasi tercihleri de gözönüne alacaklarını kaydetti.
Müezzinoğlu, üniversitelerin daha bilimsel araştırmalara yönelmesi gerektiğini belirtti.
"Sorun nereden çıktı?" diye soran Müezzinoğlu, "Mesai sonrası çalışma. Bir hoca mesai sonrasında çalışmak istiyorsa, kendi fakültesiyle birlikte o marka değerini aldıysa, o ayrıcalığı elde ettiyse gelsin fakültesiyle birlikte büyüsün. 'Muayenede para kazanıyorsun, biraz azı kabul et ve gel üniversitede para kazan' dedik" dedi.
-"Mecburi hizmete devam edilecek"
Bakan Müezzinoğlu, mecburi hizmete devam edileceğini ifade ederek, "Keşke kaldırabilsek ama bizim Hakkari'deki, Batman'daki vatandaşımız için sorumluluğumuz var. Keşke mecburi hizmeti kaldırabilsek, mecburi hizmeti savunan bir iktadar değiliz ama şartlar bunu gerektiriyor" diye konuştu.
Hekimi evinden çağırma konusunun tartışıldığını belirten Müezzinoğlu, "Yangın çıktı, deprem oldu, felakat oldu diyelim. 'Mesai bitti, hekim istediği yere gider." Ama benim hekimi çağırdığım zaman kaç saatte geleceğini bilmem lazım. 15 milyonluk İstanbul, 5 milyonluk Ankara... Mesai bitince 'benim evim uzakta, gelemem.' Bizim o zaman düzenleme yapmamız lazım" dedi.
Müezzinoğlu, "Hekimleri köleleştirme tabirini" kabul edemeyeceğini söyledi.
"Herşey güllük gülistanlık" demediklerini ifade eden Müezzinoğlu, "Keşke özlük haklarını çok daha iyi noktaya taşıyabilsek" diye konuştu.
20 bin uzman hekim açığı olduğunu kaydeden Müezzinoğlu, "Üniversitelerde kapasiteyi artırdık ama onların girişi için daha 5 yıl lazım" dedi.
Komisyon çalışmalarına ara verdi.
Sağlıkla İlgili "torba Tasarı" Komisyonda
TBMM - Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, hekimi evinden çağırma konusunun tartışıldığını belirterek, "Yangın çıktı, deprem oldu, felakat oldu diyelim. 'Mesai bitti, hekim istediği yere gider.' Ama benim hekimi çağırdığım zaman kaç saatte geleceğini bilmem lazım" dedi.