Sağlıklı Andropoz İçin Günde En Az 2 Bardak Süt

Halk Sağlığı Uzmanı Doç. Dr. Özyaral: 'Erkeklerin andropoza girmeden önce ileri yaşlarda güçlü bir kemik yapısına sahip olabilmeleri için derhal süt tüketimine başlamaları gerekir. Günde 23 bardak sütün yanı sıra, sabah kahvaltıda 2 kibrit kutusu büyüklüğünde beyaz peynir ve ara öğünlerde bir kase yoğurt tüketimi osteoporozla beraber gelişebilecek olan kemik erimesi ve doku kayıplarını önlenebilecektir' 'Normalde ihtiyacımız olan ve 5 kilogram et veya et ürünü yenilerek sağlanabilecek kalsiyum miktarı sadece 2 bardak süt içilerek sağlanabilir. Günlük pastörize süt tüketilmesi tavsiye edilir'

HATİCE ŞENSES - Halk Sağlığı Uzmanı Doç. Dr. Oğuz Özyaral, erkeklerin andropoz öncesi ileri yaşlarda güçlü bir kemik yapısına sahip olabilmeleri için süt tüketimine başlamaları gerektiğini belirterek, 'Günde 2-3 bardak sütün yanı sıra, sabah kahvaltıda 2 kibrit kutusu büyüklüğünde beyaz peynir ve ara öğünlerde bir kase yoğurt tüketimi osteoporozla beraber gelişebilecek olan kemik erimesi ve doku kayıplarını önlenebilecektir.' dedi.

Özyaral, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kadınların menopoz döneminde kemik yoğunluklarını kaybetmemek için, doğumdan gençlik yıllarına kadar düzenli olarak süt tüketmesinin tavsiye edildiğini söyledi.

Kadınlar için tavsiye edilen sütün erkekler için de çok önemli olduğunu, düzenli tüketim yapan erkeklerin andropoz dönemini rahat geçireceğini belirten Özyaral, sütün gece yatmadan iki saat önce içilmesi gerektiğini bildirdi.

Doç. Dr. Oğuz Özyaral, insanlarda kemik yoğunluğunun gelişiminin en fazla 20'li yaşlara kadar devam ettiğini, çocukluk ve gençlik yıllarında yeteri kadar tüketilen sütün kalsiyum ve fosfor açısından kemik mineralizasyonunu sağladığını aktardı.

Yeterli tüketim yapılmadığı taktirde 30'lu yaşlardan sonra kemik deformasyonları ve kemik erimesi gibi sorunların ortaya çıkma riskinin artacağına işaret eden Özyaral, 'Erkeklerin andropoza girmeden önce ileri yaşlarda güçlü bir kemik yapısına sahip olabilmeleri için derhal süt tüketimine başlamaları gerekir. Günde 2-3 bardak sütün yanı sıra, sabah kahvaltıda 2 kibrit kutusu büyüklüğünde beyaz peynir ve ara öğünlerde bir kase yoğurt tüketimi osteoporozla beraber gelişebilecek olan kemik erimesi ve doku kayıplarını önlenebilecektir.' diye konuştu.

- 'Süt, kalp hastalıkları ve diyabet riskini azaltıyor'

Oğuz Özyaral, sütün yüzde 87'si su olmakla birlikte ana yapısının insanın sağlıklı yaşamsal ihtiyaçlarına cevap verecek karbonhidrat, yağ, protein, vitamin, minerallerden oluştuğunu aktararak, hayvansal yağ olmasına rağmen 100 mililitre sütteki kolesterol oranının 12 gramı geçmeyeceğini kaydetti.

Bir karbonhidrat olan ve süt şekeri olarak tanımlanan laktozun da ciddi bir enerji kaynağı olduğuna işaret eden Özyaral, konuşmasını şöyle sürdürdü:

'Böylelikle içeriğindeki kalsiyum, D vitamini ve fosfor ayrıca mangan sayesinde süt kemik kitlesini korur ve dişleri güçlendirir. Protein yapısı ayrıca önemli bir enerji kaynağıdır, kas dokusunu oluşturur ve güçlendirir. Böylelikle büyüme ve gelişmeyi hızlandırır. Bunun yanı sıra, potasyum kan basıncının düzenlenmesini sağlar ve kemikleri korur. Sütün yapısında yer alan vitamin B12 ise kırmızı kan hücreleriyle sinir dokularını korur. Vitamin zenginliği açısından A C ve K vitaminlerine sahiptir. Bunlar vücudun bağışıklık sistemini korur, güçlendirir. B2 vitamini olarak da bilinen riboflavin tüketilen gıdaları enerjiye çevirir, uçuk gelişimini önler. İngiltere'de yapılan bir çalışmada Galler bölgesinde devamlı ve düzenli süt tüketen erkeklerin tüketmeyenlere oranla daha az kardiyovasküler hastalıklarla karşılaştığı gösterilmiştir. Yapılan bilimsel çalışmalarda az yağlı süt veya süt ürünü tüketen erkeklerin tükettim miktarları arttıkça diyabet gelişim riskinin hızla düştüğü gösterilmiştir.'

- '5 kilogram etten sağlanacak kalsiyumu 2 bardak sütle alabiliriz'

Kilo almaktan korktuğu için süt içmekten çekinenlere, tüketimini gece yapılması konusunda tavsiyelerde ulunan Doç. Dr. Oğuz Özyaral, gece içilen sütten emilecek kalsiyumun daha yüksek olacağını da vurguladı.

Özyaral, yatmadan iki saat önce içilen sütün metabolizmayı canlı tutup, uyku esnasında kas inşa etmeye devam edildiğini dile getirerek, sözlerini şöyle tamamladı:

'Biyoritme uygun olarak akşam saatlerinde tüketilmekte olan sütten emilecek olan kalsiyum miktarı gün boyunca elde edilecek olandan çok daha yüksek bir seviyeye ulaşacaktır. Gece içilen süt metabolizmanın yavaşlaması nedeniyle kana yavaş karışacağından ötürü kilo yapmaz. Ancak obezite ve kilo problemi olanlarda yağlanmayı artıracağından akşam içilecek sütün yemek öncesi olması önerilmelidir. Böylelikle iştah kısmen de olsa kapanacaktır. Normalde ihtiyacımız olan ve 5 kilogram et veya et ürünü yenilerek sağlanabilecek kalsiyum miktarı sadece 2 bardak süt içilerek sağlanabilir. Günlük pastörize süt tüketilmesi tavsiye edilir.'

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile