Sağlıklı Beslenme İlkeleri

Sağlıklı Beslenme İlkeleri

Sağlıklı beslenme ilkelerine uygun beslenemeyen kişiler hem sürekli kilo alıyor, hem de hastalıklara karşı daha riskli bir yaşam sürüyorlar.

Oysa bir sağlıklı beslenme planı ile ideal kilonuzu koruyarak, daha sağlıklı bir yaşama kavuşabiliyor.Günümüzde pek çok kişi gerek iş hayatının yoğunluğu nedeniyle, gerekse alışkanlıkları gereği sağlıklı bir şekilde beslenemiyor.

Oysa kişilerin, özel hayatlarında küçük bazı değişikliklere gitmesi ve bazı konularda daha dikkatli davranması, beraberinde sağlıklı beslenmeyi de getiriyor. Beslenmenizde gerçekleştirdiğiniz bu küçük değişiklikler ise aslında bir anlamda 'Sağlıklı Beslenme Planı 'na uyduğunuz anlamına geliyor.

Özel Medline Aydın Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Emek Tuncaoğlu, sağlıklı beslenme planının kişilere neyi hangi saatte yemesi gerektiğini belirten kesin bir plan olmadığını belirterek, “Sağlıklı beslenme planı ile gıda maddeleri bir takvime bağlanmıyor. Bu plan, sizin kan şekerinizi kontrol etmenize ve uygun kiloya ulaşıp onu korumanıza yardımcı olan, geniş fakat iyi organize edilmiş bir stratejidir. İyi bir beslenme planı, aynı zamanda sizin üç temel besin kaynağı (protein, yağ, karbonhidrat), vitaminler ve mineraller arasında sağlıklı bir denge kurmanızı sağlar” dedi.

Tuncaoğlu, Sağlıklı beslenme planı çerçevesinde uyulması gereken kuralları başlıklar altında şöyle sıraladı:

“Besin Piramidini Kullanın: Besin piramidi, sağlıklı ve dengeli beslenmeniz için size yardımcı olan bir rehberdir. Beslenirken sağlıklı seçimler yapabilmeniz için size yardımcı olur. Beslenme piramidinin altı bölümünün her biri, günlük besin ihtiyacınızın bir bölümünü gösterir. Her besin çeşidinden de almak önemlidir. Alacağınız besinlerin büyük bölümünü alttaki geniş bölümünden daha küçük bölümünü de üstteki küçük bölümden seçmeye çalışmalısınız. Doktorunuz veya diyetisyeniniz, sevdiğiniz yemekleri kullanarak dengeli bir beslenme planı hazırlamanızda yardımcı olabilir. Bu beslenme planı sizin hayat tarzınıza göre oluşturulacaktır. Diyetisyeniniz, gıda ürünlerinin etiketlerinde yazan bilgileri anlamanıza yardımcı olabilir. Bu etiketleri okumayı alışkanlık haline getirmeniz faydalı olacaktır. Diyetisyeniniz, sağlıklı yemek tarifleri ve besin planlamanızda kullanabileceğiniz diğer materyalleri bulmanıza yardımcı olabilir. Alışveriş yaparken yiyeceklerin içeriklerinin yazılı olduğu etiketleri okuyun. Etiketleri okumak sağlıklı yiyecekleri seçmekte size yardımcı olacaktır” diye konuştu.

Beslenmede dikkat edilecek önemli noktalara da işaret eden Tuncaoğlu, şunları söyledi:

“Diyabetli olsun ya da olmasın sağlıklı beslenebilmek isteyen herkes için son derece önemlidir. Yağlardan alınan kalorinin, günlük kalori ihtiyacının yüzde30 'unu geçmemesi gerekmektedir. Yiyeceklerin etiketlerinde, ürünün ne kadar yağ içerdiği veya toplam kalorinin ne kadarının yağlardan sağlandığı bilgileri bulunmaktadır. Yemeklerinizi planlarken kullanabilmeniz için, etiketlerdeki bilgileri doğru anladığınızdan emin olun. Unutmayın ki, bir gram yağ, aynı miktarda karbonhidrat ya da proteinin iki katından biraz fazla kalori içermektedir. Et, balık ve peynir alırken yağ miktarlarını kontrol edin. Yağ oranı düşük ürünleri tercih edin. Ürün %10 'dan daha fazla yağ içermemelidir. Eğer daha yağlı bir ürün seçtiyseniz, küçük porsiyonlar yemelisiniz. Ekmek ve tahıl ürünlerinin lif ve şeker miktarlarını kontrol edin.

Lif oranı yüksek, şeker oranı düşük ürünleri tercih edin. Yüksek lifli ekmekler, 100 gramdan fazla lif içermektedir. Bu ürünleri kullanacaksanız içerdikleri yağın kalitesini göz önüne almalısınız. Bitkisel yağları kullanmak, doymamış yağ oranının yüksekliği açısından daha sağlıklıdır. Zeytinyağı ve ayçiçeği yağı, yemek pişirmede ya da salatalarınız için idealdir. Tereyağı kullanmak isterseniz ekmeğinize çok az sürerek kullanın. Süt ürünlerinin, yağ ve şeker oranlarını kontrol edin. Krema ve diğer çok yağlı süt ürünlerini kullanmaktan kaçının. Pek çok yoğurtlu ürün yüksek miktarda şeker katkısı içermektedir. Eğer yoğurdunuzu tatlı yemek istiyorsanız, doğal yoğurdun içine favori meyvenizi taze veya konserve olarak ekleyin. Eğer konserve kullanırsanız, şeker katkısı içermeyen çeşitlerini tercih edin”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile