Sağlıklı içme suyu için İSKİ'den modern laboratuar

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı İSKİ tarafından atıksuların ve içme sularının analizi amacıyla kurulan yeni laboratuar binasının açılışını Baş

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı İSKİ tarafından atıksuların ve içme sularının analizi amacıyla kurulan yeni laboratuar binasının açılışını Başkan Kadir Topbaş yapacak. Açılış yarın saat 11.30'da İSKİ Genel Müdürlüğü Binası'nda yapılacak.

İçmesuyu, atıksu ve kimya laboratuarlarını kapsayan İSKİ'nin yeni laboratuar ünitesinde, ileri teknolojik cihazlar ile ağır metallerden toksinlere, mikrobiyolojik analizlerden suyun tadına, kokusuna ve kirletici parametrelere kadar birçok analiz yapılabilmekte.

Yeni laboratuar ünitesinde; İstanbul sahillerinin, derelerinin ve hamsu kaynaklarındaki su kalitesinin uluslar arası standartta olması için şehre verilen içmesuyu her gün 350 - 400 farklı noktadan numuneler alınarak analiz ediliyor. Böylece insan sağlığına uygun EPA, WHO ve AB standartlarında kaliteli su verilmesi sağlanıyor.

Atıksu laboratuarlarında; atıksu arıtma tesislerinin çıkış suları, evsel ve endüstriyel nitelikli atıksular ile dere ve göllerden alınan numuneler analiz edilerek, gerekli şartları sağlamayan tesislere yaptırımlar uygulanması için ilgili birimler bilgilendirilmekte. Kimya ve bakteriyoloji laboratuarında ise anyon ve katyon analizleri dahil olmak üzere her türlü mikrobiyolojik analizler ile sulardaki koku ve tat testleri yapılabilmekte.

2009 itibariyle yaklaşık 94 bin numunede 500 bin parametre analizin yapıldığı yeni laboratuar ünitesi, kalitesiyle uluslararası alanda akredite olmuş bir laboratuar. Sahip olduğu tam otomasyon sistemi ile 7 gün 24 saat analiz yapabilen yeni laboratuar ünitesi Avrupa Akreditasyon Birliği'ne (EA) üye olan Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) tarafından 2007'de akredite edildi.

Feriköy'den, Kâğıthane'deki Genel Müdürlük binasına taşınan laboratuar ünitesi için inşa edilen yeni laboratuar binası yaklaşık 40,5 milyon TL'ye mal oldu. Laboratuar ünitesinde yapılan iyileştirme çalışmasıyla tüm ekipmanlar uluslararası standartlara sahip.

Üç katta toplam 3 bin 400 metre kare kapalı alanda 42'si mühendis, kimyager ve biyolog, 13'ü tekniker, teknisyen ve laborant olmak üzere toplam 117 personelle faaliyetlerini sürdüren yeni laboratuar ünitesinde 3 laboratuar, 4 depo, 2 arşiv, 2 numune kabul ile idari ve işçi personel odaları bulunuyor.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile