Sağlıklı Kentler Toplantısı Yalova'da Başladı

Sağlıklı Kentler Toplantısı Yalova'da Başladı

Sağlıklı Kentler Birliğinin 8. Yıl konferansı, "Sağlıklı Kentsel Çevrelerde Hayat" teması ile Yalova'da yapıldı.

Konferansta 'Sağlıklı Şehirler 2012 En İyi Uygulama Ödülleri' de sahiplerini buldu.

Yalova, Sağlıklı Kentler Birliği Toplantısı'na ev sahipliği yaptı. Yalova Belediye Başkanı Yakup Koçal, Marmara Belediyeler Birliği tarafından düzenlenen Altın Karınca Proje Yarışması'nda kurumsal gelişim projeleri kategorisinde birincilik ödülü kazanan kısa adı ZAMBAK olan 'Zaman ve Mekandan Bağımsız Kamu Yönetim Sistemi' hakkında bilgi verdi. Bu projeyi bir devrim olarak değerlendiren Koçal, "Bunun bir devrim olduğuna inanıyorum. Biz hizmeti daha hızlı, daha verimli, daha ucuz, daha kaliteli yapmak istiyoruz. Gayemiz bu. Bunu yaparken bir şeyi fark ettik. Bu sadece bizim değil, toplumsal dönüşümün de simge yönetim modellerinden birisi olabilir. Ağ toplumunda artık mekan yok. İnsanlık tarihinden beri önemli bir dönüşümün kritik noktası bu. İşte bizim ZAMBAK Projemiz de böyle bir çözümü üreten basit ve pratik bir örnek haline geldiği için bunu bir devrim olarak algılıyoruz" dedi.

Koçal'ın ardından söz alan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı ve Sağlıklı Kentler Birliği Başkanı Recep Altepe ise, kentlerde yaşayan nüfusun hızlı arttığına vurgu yaparak, "3 ayda bir yayınladığımız birliğin Kentli isimli dergisinin Yalova toplantısının ardından 9. sayısını da yayınlayacağız. Sağlıklı Kentler Birliği olarak afetler ve afet yönetimine ilişkin olarak ülkemizin önemli gündemi kentsel dönüşümü kapak konusu olarak uygun bulduk. Dünya Bankası'nın 2009'da yayınladığı Dünya Gelişme Raporları'na göre, 1990'lardan itibaren dünyada şehirlerde yaşayan nüfus yüzde 43'lerden yüzde 50'lere yükseldi ve bu artış devam etmektedir. Türkiye'de ise bu artış daha da hızlı. Cumhuriyet'in ilk dönemlerinde yüzde 30 olan şehir nüfusu, bugün yüzde 70'lerin üzerine çıkmış durumda. Bugün sadece Bursa'daki belediyelerde yaşayan nüfus oranı yüzde 89'a ulaşmıştır. Kırsal kesimde yani köylerde yaşayanların sayısı yüzde 10'a düşmüş durumda. Şehir nüfusundaki bu artış birçok meseleyi de beraberinde getirmekte. Bunları çözmek için Dünya Sağlık Örgütü, Avrupa Bölge Ofisi Kent Sağlığı Merkezi Başkanı Agis Tsouros'un da tanımladığı gibi, şehrin asıl doktorları olan belediye başkanları olan biz yerel yöneticilere büyük görevler düşmektedir. Yerel yöneticilere ne kadar çok inisiyatif geçerse bu sorunların çözümü de o kadar gerçekçi hale gelmiş oluyor. Son yapılan Büyükşehir Kanunu ile birlikte kent bütününde artık güçlü yerel yönetimler oluştu. Şu anda Türkiye'de sahillerimizde hiç kanalizasyonu bulunmayan yaklaşık 400 beldemiz ve belediyemiz var. İşte bunların çözümü güçlü yerel yönetim, güçlü belediye ve büyükşehir belediyelerinden geçiyor" diye konuştu.

Şehirler arasında diyalogun gelişimesinin önemine işaret eden Yalova Valisi Esengül Civelek ise, Sağlıklı Kentler Birliği Toplantısı'nın Yalova'da yapılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi

Toplantıda Sağlıklı Şehirler 2012 En İyi Uygulama Ödülleri de sahiplerini buldu.

Sağlıklı Kentler Birliği 8. Yıl Konferansı, 3-4-5 Ekim tarihleri arasında yapılacak oturumlarla sona erecek .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile