Sağlıklı Nesil İçin Sağlıklı Duruş Şart

Sağlıklı Nesil İçin Sağlıklı Duruş Şart

Küresel Doktorlar Düzce Şubesinin düzenlemiş olduğu seminere Fizyoterapist Abdülkadir Öztürk ve Fizyoterapist Haşim Bozkurt “Duruş Bozuklukları Mesleki Hastalıklar Ergonomi” konulu eğitimler verildiler.


Dernek binasında gerçekleşen seminere çok sayıda doktor katıldı.

İlk bilgilendirmeyi Fizyoterapist Abdülkadir Öztürk yaptı. Öztürk, erken çocukluk döneminde uzun süre aynı pozisyonda oturan çocuklarda, duruş bozukluğu başta olmak üzere birtakım sıkıntıların yaşanabileceği söyledi.

Öztürk omurgada oluşan statik yüklenmelerin anatomik yapının bozulmasına ve birtakım duruş bozukluklarına yol açtığını dile getirdi.

AĞAÇ YAŞKEN EĞİLİR
Fisyoterapist Haşim Bozkurt ise erken çocukluk çağı her ne kadar hareketli geçse de takip eden okul dönemi en az 45 dakika boyunca bireyi oturmaya zorlayan ve ağır çanta taşıma gibi omurgayı statik yüklenmeler altında bırakan bir dönem olduğunu bildirdi.

“Artık yerçekimi avantaj olmaktan çıkmış omurga sağlığı için düşman bir etken haline gelmiştir” diyen Bozkurt “Omurgada oluşan bu statik yüklenmeler anatomik yapının bozulmasına ve birtakım duruş bozukluklarına yol açar. Bu tür durumlarda 'Dik dur, omuzlarını geri al, kambur durma' gibi ihtarlarla duruş düzeltilmeye çalışılır. Çoğu zaman da bunun geçici olduğu okul bitince kendiliğinden düzeleceği düşünülebilir. Ama bu son derece yanlış bir yaklaşımdır. ‘Ağaç yaş iken eğilir’ sözü aynıyla göz önüne alınırsa geri dönüşü olmayan bir yanlıştır ve bireyler yetişkinlik dönemine giriş yaparlar. Sağlıklı bir nesil için sağlıklı bir duruş şarttır. Doğru duruş vücudun bölümlerinin, birbirleriyle ve bir bütün halinde uyumlu olma halidir. Doğru bir duruş sayesinde kas-iskelet sistemi daha verimli çalışır. Vücuttaki diğer yapılar zorlanmadan çalışma imkanı bulur. Akciğerlerde daha bol oksijen inspire edilir ve beynin ve vücudun daha zinde olması sağlanır" diye konuştu.

Fizyoterapist Bozkurt, okul çağında duruş bozukluğuna sebep olan faktörleri de şöyle sıraladı: "Oturma şekli, bel ve sırt desteği olmadan gevşek postürde ve uzun süreli oturma. Çanta taşıma, ağır çanta, tek taraflı kullanım. Kasların yeterli kuvvet ve esneklikte olmaması. Hareketsiz yaşam ve beraberinde gelen kilo artışı. Ergenliğe eşlik eden psikososyal durumlar. Yanlış ayakkabı seçimi. Hızlı büyümeyle vücutta oluşan kas-kemik dengesizlikleri.”
Program sonunda Düzce Küresel Doktorlar Derneği Başkanı Dr. Murat Metek seminer veren fizyoterapistlere çiçek vererek son buldu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile