Sağlıklı Oruç İçin 10 Adım

Sağlıklı Oruç İçin 10 Adım

Medical Park Uşak Hastanesi Acil Servis Hekimi Gökalp Öztürk; ’’Ramazan artık sıcak mevsimlere denk geldiği için vücut sıvı kaybına daha meyillidir. Bu durum sağlıklı bir kişide sorun oluşturmayabilir; ancak böbrek fonksiyonları sınırda seyreden bir kişinin böbrek sağlığı bu durumdan olumsuz etkilenir.” Dedi.

Doktor Gökalp Öztürk, özellikle diyabet, hipertansiyon veya kalp-damar hastalığı olanların, böbrek taşı düşüren veya kum düşürmüş olanlar veya ailelerinde bu hastalıkları geçirmiş yakınları olanlar, gece sık tuvalete kalkanlar mutlaka Ramazan öncesi kan ve idrar tahlilleri açısından hekimlerine danışması gerektiğini söyleyerek ilaç kullanan hastaların ilaç saatleri doktor kontrolünde iftar ve sahur zamanlarına göre düzenlenmesi gerektiğini söyledi.



RAMAZAN’DA HANGİ HASTALIKLAR DAHA SIK GÖRÜLEBİLİR?

Gökalp Öztürk; “Hastalar Ramazan ayında oruç tutarken şikâyet yaşamadıklarını söylese de iç organ hasarları oluşabilmektedir. Uzun süreli açlıklar nedeniyle, damarlarda kalınlaşma oluyor. Damar ve sinir uçları zarar görüyor. Bu durumda erken yaşlarda kalp hastalığı, sinir uçlarında his kayıpları, böbrek ve göz dibinde, aniden körlük gibi problemler oluşma ihtimali artıyor. Bu oluşan hasarı düzeltmek gibi bir şansımız yok. Organlarda hasar oluşmaması amacıyla diyabetlilere, insülin de kullansalar, ilaç tedavisi de görseler oruç tutmalarını önermiyoruz. Kan şekeri düşüklüğüne ya da gıda ile tetiklenen migrene bağlı şiddetli baş ağrıları. Şeker hastalarında su kaybı, kan şekeri düşmesine bağlı olarak bayılma ve halsizlik. Yaşlılarda sıvı kaybının sonucu oluşabilecek üre yükselmesinin yarattığı bulantı ve kusma. Mikrobik ishali ya da besin zehirlenmesi olan hastalarda elektrolit ve sıvı dengesinin bozulmasının yarattığı genel durum bozukluğu belirtileri. Tüm kronik hastalığı olan kişilerde hastalık belirtilerinin ağırlaşması.Hassas ülser ya da gastriti olan hastalarda mide yanmaları, karın ağrısı ve şişkinlik. Bunun yanında özellikle iftarda dengesiz ve hızlı yemeye bağlı olarak oluşan mide-barsak rahatsızlıkları.” Dedi.

KRONİK HASTALIĞI OLANLAR DİKKAT!

Belli bir yaş grubunun oruç tutmadan önce sağlık kontrolünden geçerek tansiyon, kan şekeri, böbrek, kalp ve karaciğer fonksiyonları hakkında bilgi edinmeleri gerektiğine değinen Öztürk; “Ayrıca bu tür kronik rahatsızlığı olan hastaların doktora danışmadan oruç tutmaları önerilmemektedir. şeker hastalarının 3 ana ve 3 ara öğün olarak beslenmesi gerekmektedir. Oysa şeker hastası olanlar oruç tutarken, tedavide olması gerekenin aksine akşama kadar aç kalırlar ve şekerleri düşer. İftarda ise şekerleri aniden yükselir. Özellikle insülin kullanan şeker hastalarının, doktorlarına danışmadan oruç tutmaması gerekmektedir. Kalp hastalığı olanlar, Ramazan ayında vücudun değişen düzene uyum sağlaması, bazen üç haftayı bulabilmektedir. Bu durum özellikle kalp hastalarının tedavisinde bazı zorluklara yol açarak, ilaç alım saatlerinin yeniden düzenlenmesini gerektirmektedir. mide rahatsızlığı olanlar, mide sorunundan yakınanların, asit fazlalığı, reflü şikayeti olanların asit azaltıcı ilaçlarını sahurdan önce alması gün içinde şikayetlerini azaltır. Ancak daha önce mide ülseri ya da kanaması olanların doktorlarıyla görüşmesi, gerekirse oruç tutmamaları önerilir. Uzun süre aç kaldıktan sonra iftarda normalde yenilen miktardan ve çeşitlilikten daha fazlasını tüketmemeye dikkat edilmelidir.

ORUÇLUYKEN BAYILMA RİSKİNE DİKKAT!

Doktor Gökalp Öztürk, oruçluyken bayılma riskine dikkat çekerek; “Oruç tutulan dönemde sıvı kaybı ile birlikte halsizlik, kas krampları, çarpıntı, ateş çıkması gibi bulgular görülebilir. Harcanan su karşılanmazsa tansiyon düşmesi ve bayılma gözlenebilir. Sıvı kaybı ile birlikte direkt güneş ışığına maruz kalınırsa sıcak çarpması tablosu da gelişebilir.

SAĞLIKLI ORUÇTA 10 ADIM

Doktor Gökalp Öztürk, sağlıklı oruç tutmak ve Ramazan ayını rahat geçirmek için 10 adımı şu şekilde sıraladı;

1- Günlük su ve sıvı içeceklerden minimum 3-4 litre tüketilmeli.

2- Aşırı tuzlu ve şekerli gıdalardan uzak durulmalı.

3- İftar süresi uzatılmalı. Bölerek yenilmeli.

4- Şeker, tansiyon, böbrek, kalp hastaları mutlaka hekim kontrolünde oruç tutmalı.

5- Aşırı egzersizden uzak durulmalı.

6- Ortalama 8 saat uyunmalı.

7- İlaç alma saatleri hekim kontrolünde, Ramazan’a uygun şekilde değiştirilmeli.

8- Kepekli ve lifli gıdalar tercih edilmeli.

9- Çok ağır iftar sofraları yerine sağlıklı, hafif ve daha az çeşitten oluşan sofralar tercih edilmeli.

10- İftar sonrası düşük tempolu, yormayan yürüyüşler yapılmalı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile