Sağlıkta Dönüşüm Programına Eleştiri

Sağlıkta Dönüşüm Programına Eleştiri

Türk Sağlık-Sen Afyonkarahisar Şube Başkanı Mehmet Ali Çakal, sağlıkta dönüşüm programını eleştirdi

  Türk Sağlık-Sen Afyonkarahisar Şube Başkanı Mehmet Ali Çakal , sağlıkta dönüşüm programını eleştirdi . Çakal , " Hükümet göreve geldiği günden beri Sağlıkta Dönüşüm Programı adı altında bir çok reform programı gerçekleştirmeye çalışmaktadır . Ancak bu reformlar biz sağlık çalışanlarının ve vatandaşımızın dertlerini çözmekten çok uzak kalmıştır " dedi .
Sendika binasında basın toplantısı düzenleyen Türk Sağlık-Sen Afyonkarahisar Şube Başkanı Mehmet Ali Çakal , sağlıkta dönüşüm programının sağlık çalışanlarının ve vatandaşın sorunlarını çözmekten uzak olduğunu söyledi . Hastalardan katkı payı alındığını belirten Çakal , 18 yaş altı çocuklar için kısıtlamalar getirildiğini ifade etti . Çakal , birçok ilacın ödeme kapsamından çıkarılarak devletin ödediği payın düşürüldüğünü , vatandaşın ödemedeki katkı payının ise arttırıldığını kaydederek , " Hastanelerde ve sağlık ocaklarında muayene olmak artık katılım payı vermeden mümkün değildir . Özel hastaneler sınıflandırılmış , parası olanlar birinci sınıf hastanelerde tedavi olurken , fakir- fukara 5 ' inci sınıf hastanelerde bakılacak hale getirilmiştir . Koruyucu sağlık hizmetlerinin temel sağlık göstergelerine olumsuz etkileri ve açtığı yaralar önümüzdeki yıllarda daha iyi görülecektir . Ayrıca aile hekimliğine geçilen illerde , koruyucu sağlık hizmetleri göstergeleri düşüş göstermiştir " dedi .
Sağlık çalışanlarının 7 farklı istihdam modeli ile çalıştırıldıklarını da sözlerine ekleyen Mehmet Ali Çakal , TBMM Plan Bütçe Komisyonu ' nda görüşülerek kabul edilen Kamu Hastane Birlikleri Pilot Uygulaması Hakkında Kanun Tasarısı ile Türkiye ' deki sağlıkta yönetim anlayışının köklü bir değişikliğe uğratılmak istendiğine dikkat çekti . Çakal , sözlerine şöyle devam etti :
" Tasarı yasalaşırsa hastanelerde ticari mantık egemen olacaktır . Sağlık hizmeti şifa yerine kar mantığıyla sunulacaktır . Hastane birlikleri için oluşturulacak yönetim kurulu içinde ticaret odasının temsilcisi yer alırken sağlık hizmetini yürüten çalışanların temsilcileri yönetim organlarına dahil edilmemiştir . Bu yasa yürürlüğe girdiği takdirde kamu hastane birliklerinde görev yapacak personel iş güvencesinden yoksun bir şekilde sözleşmeli olarak çalıştırılacaktır . Hastanelerde siyasi müdahaleler daha da artacak , kurumlar politize olacak , yerel bazda siyasi müdahalelere açık bir yapı oluşmasına sebep olacaktır . Hastaneleri siyasi suiistimallere açık bir hale getiren ve yerel güçlerin eline devreden bir sistemin Türkiye ' nin sağlık sisteminde geriye dönülmesi güç zararlar doğuracağı muhakkaktır . Bunun faturası yine Türk milletine çıkacaktır . "
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile