Sağlıkta Şiddet Araştırması

Türk Sağlık-Sen'in yaptığı "Sağlık Çalışanlarına Yönelik Şiddet Araştırması'na göre, 45 günde 4 doktor bıçaklı saldırıya uğradı, 3 sağlık çalışanı yoğun bakımda tedavi altına alındı.

AA muhabirinin sendikadan aldığı bilgiye göre, araştırma kapsamında 01 Ağustos-15 Eylül 2013 tarihleri arasında kamuoyuna yansıyan 20 sağlıkta şiddet vakası incelendi. Buna göre, sağlık çalışanlarına şiddette "fiziksel darpın yerini ağır yaralama ve bıçaklı saldırılara bırakmaya başladığı" belirtildi.

Verilen bilgiye göre, toplam 45 günde gerçekleşen 20 şiddet olayında, sağlık çalışanları darp edildi. Olaylarda, 40 sağlık çalışanı şiddete uğradı. Toplam 4 bıçaklı saldırı yaşandı, bir olayda 3 sağlık çalışanı demir levyelerle dövüldü. Darp olayları sonucunda, 2 doktor bıçakla yaralandı ve 2 doktorun parmağı kırıldı. Şiddet olayları sonucunda 3 sağlık çalışanı da yoğun bakıma alındı.

-"En fazla doktorlar şiddet mağduru"

Kamuoyuna yansıyan 20 olayın 12'sinde doktorlar şiddete maruz kaldı, 6 olayda ambulans görevlileri şiddete uğrarken, 1'er olayda hemşire ve sağlık memuru şiddete uğradı.

Toplam 20 şiddet olayın 12'si hasta yakınları tarafından gerçekleştirildi, 7 olay hastalar tarafından, 1 saldırı ise yol verme tartışması nedeniyle 2 vatandaş tarafından yapıldı.

Hastanelerde yaşanan olaylarda, "erken muayene ve tedavi olma isteğinin karşılanmaması"nın gerekçe gösterildiğini ifade eden sendika, ambulanslarda şiddete başvurma nedeninin ise genellikle süre ile ilgili olduğu iddiaları ile karşılaştıklarını bildirdi.

-"Alınacak tedbirler, süratle hayata geçirilmeli"

Yaşanan şiddet olayları ile ilgili değerlendirme yapan Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, sağlıkta şiddetin acilen çözülmesi ve en aza indirilmesi gereken bir konu olduğunu söyledi.

Şiddetin önlenebilmesi için öngörülen tedbirlerin hızla uygulamaya girmesini beklediklerini ifade eden Kahveci, "Tutuklu yargılama, şiddet uygulayanların sağlık hizmetini cebinden ödemesi ve caydırıcı güvenlik önlemlerinin arttırılması gibi tedbirler süratle hayata geçirilmelidir" dedi.

-Bakanlıktan şiddete "taviz" yok

Sağlık Bakanlığı da bu konuda asla taviz verilmeyeceğinin altını çizdi. Sağlık çalışanlarının güvenliğinin sağlanması, hekim, hemşire ve diğer elemanların endişe duymaksızın çalışabilmeleri için önemli çalışmalar yaptı.

Bu kapsamda çalışanlar, şiddet olaylarını bildirmek için 24 saat hizmet veren "113" numaralı telefonu ve web sitesindeki bildirim formunu kullanabiliyor. Sağlık çalışanına yönelik herhangi bir şiddet olayı gerçekleştiğinde kurum yöneticileri tarafından derhal "113" numaralı telefonla Beyaz Kod birimine bildirim yapılıyor. Eş zamanlı olarak olayın; ilgili kurumun hukuk birimine ve adli mercilere intikal ettirilmesi, müteakiben de web sitesinde "Beyaz Kod Bildirim Formu"nun eksiksiz şekilde doldurulması önem taşıyor. Şiddete uğrayan sağlık çalışanı tarafından "113" numaralı telefona doğrudan da bildirim yapılabiliyor.

Bildirim üzerine Beyaz Kod birimi, olayın adli makamlara intikal ettirilip ettirilmediğini araştırıyor ve şayet ettirilmemiş ise olay derhal adli makamlara bildiriliyor. Beyaz Kod birimi, ayrıca şiddet olayının gerçekleştiği sağlık kurumunun hukuk birimlerine de olayın bildirildiğini teyit ediyor.

Şiddet olayları için Bakanlık hukuk birimleri, işlenen suçtan mağdur olan Bakanlık personeline veya vefatı halinde kanuni mirasçılarına bir avukatın hukuki yardımını isteyip istemediğini soruyor ve talep etmeleri halinde Bakanlık avukatlarınca ilgili personele hukuki yardım yapılıyor.

Kamu görevlilerine karşı işlenen şiddet olaylarının takibi şikayete bağlı olmadığından, ilgili personelin şikayetinin olup olmadığına bakılmaksızın, yöneticilerin olayı mutlaka adli mercilere intikal ettirmesi önem taşıyor. Özel sektör yöneticileri tarafından da şiddet olaylarının bildirimi noktasında aynı hassasiyetin gösterilmesi talep ediliyor.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile