Bazı sağlık çalışanları, şiddeti protesto için bugün iş bıraktı. Eyleme daha çok üniversite hastaneleri katıldı.
Eylem için özellikle bugün seçildi; Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı 30 yaşındaki Dr. Ersin Arslan 17 Nisan 2012 günü Gaziantep'te 17 yaşındaki hasta yakını tarafından bıçaklanarak öldürülmüştü.
İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Temel Tıp Anabilim Dalı binası önünde toplanan Türkiye Tabipler Birliği, İstanbul Tabip Odası, Türk Dişhekimleri Birliği,Sağlık Emekçileri Sendikası, Devrimci Sağlık İşçileri Sendikası, Hasta ve Hasta Yakınları Derneği, Türk Hemşireler Derneği üyeleri ve Dr. Arslan'ın ölümü nedeniyle iş bırakan hekimler ellerinde taşıdıkları pankart, döviz ve hasta yakınlarından gördükleri şiddet yüzünden hayatlarını kaybeden doktorların resimlerinin bulunduğu afişleri taşıyarak Çapa'dan Çemberlitaş'ta bulunan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü önüne kadar yürüdü.
Yürüyüş sırasında iş bırakan İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi ve Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi çalışanları ile buluşan yaklaşık 2 bin kişilik grup sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin durdurulması için sloganlar attı.
Polisin geniş güvenlik önlemi aldığı İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü önüne gelen grup burada geçen yıl Gaziantep'te ameliyat ettiği hastanın torunu tarafından bıçaklanarak öldürülen Dr. Ersin Arslan için saygı duruşunda bulunuldu. Arslan için ''Yiğidim Arslan'ım'' türküsü okundu. Grup adına İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Ali Çerkezoğlu bir açıklama yaptı.
Çerkezoğlu, Arslan'ın ölümünün üzerinden bir yıl geçmesine rağmen sağlık çalışanlarının hala şiddet görmeye devam ettiğini hatırlatarak, ''Son bir yıl içerisinde sağlık çalışanı Dr. Melike Erdem sisteme isyanını canıyla ödedi. Diyarbakır Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde hemşire Rabia Önal öldüresiye dövüldü. Kaymakamın dövdüğü doktor, hastane müdürünün kovaladığı sağlık çalışanı, emniyet güçleri ve başhekimlerin saldırısı, hasta yakınları tarafından yerlerde tekmelenen hamile doktor sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin bildiklerimizden sadece bir kaçı. Bilmediğimiz veya açıklanmayan bir çok olay var. Sağlık çalışanları ile hasta ve hasta yakınlarını karşı karşıya getiren akıl dışı bir sağlık sistemimiz var'' dedi.
Sağlık çalışanlarının gördüğü şiddetin yanı sıra sağlık sisteminde aksayan bir çok şey olduğunu belirten Çerkezoğlu şunları kaydetti:
''Ödeme güvencesini tamamen yitirmiş, çalışanları birbirine düşüren, sağlıkta kaliteyi düşüren performans sistemi var. Gittikçe ağırlaşan iş yükü altında kuralsız ve baskı altında hemşirelerde 56 saati, asistanlarda 64 saati bulan mesailer var. Sağlık hizmetine ulaşmanın önünde bin bir türlü engel, her kademede ödenen katkı katılım payı ve ilave ücretler var. Hükümet, siyasetçiler ve yöneticilerin 'sağlık çalışanlarını' itibarsızlaştıran, küçük düşüren, hedef gösteren kışkırtıcı açıklamaları var. Tüm bunların sonucunda bozuk bir sağlık sistemi, tedavi olamayan hastalar, çalışanlara yönelik şiddet ve öfke var. Tüm bunlar sağlıkta dönüşüm programının sonuçlarıdır. Bu programın kimseye yararı olmadığı görülmüştür. Yol yakınken bundan vazgeçilmelidir. Şiddeti doğuran ve besleyen bu sisteme karşı mücadele edeceğiz. Böyle sağlık sistemi olmaz, bu şiddet sona ersin.''
Grup adına yapılan basın açıklamasının ardından sağlık çalışanları İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü önünden ayrıldı.
'17 NİSAN ÖZEL GÜN OLSUN'
Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Prof. Dr. Özdemir Aktan, artan şiddet olaylarına dikkat çekti ve 17 Nisan'ın dünya çapında sağlıkta şiddeti kınama günü ilan edilmesi için Dünya Sağlık Örgütü'ne başvurduklarını açıkladı.
Dr. Ersin Arslan'ı bıçaklayarak öldüren 17 yaşındaki M.G.'nin ağırlaştırılmış ömür boyu hapis istemiyle yargılandığı dava ise Gaziantep 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam ediyor.
SAĞLIK BAKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA
Bu arada Sağlık Bakanlığı, sağlık kuruluşlarında iş bırakma eylemi yapılacağından 'sağlıkta grev var, doktora gitmeyin ' başlıklı haberlerinin gerçeği yansıtmadığını, çalışanların görevlerini sürdürdüğünü bildirdi.
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, bazı basın yayın organlarında bugün tüm sağlık kuruluşlarında iş bırakma eylemi yapılacağı ve doktorların hasta muayene etmeyeceği şeklinde haberlerin yer aldığı belirtildi.
Sağlık personelinin, vatandaşların sağlığını korumayı ilke edindiği ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
''Personelimiz, yaşam hakkının kutsallığını savunarak, zaman ve mesai kavramı gözetmeksizin görevlerini yerine getirmektedir. Bu sebeple medyada 'bugün hasta olmayın', 'sağlıkta grev var, doktora gitmeyin' başlıkları ile duyurulan haberler gerçeği yansıtmamakta, fedakar sağlık çalışanlarımız dün olduğu gibi bugün de görevlerini sürdürmektedir.''
Sağlıkta şiddete protesto
Bazı sağlık çalışanları, sağlıkta şiddete dikkat çekmek ve geçen yıl 17 Nisan'da hasta yakını tarafından öldürülen Dr. Ersin Arslan’ı anmak için bugün iş bıraktı.