Sahaf Dükkaninda Müzik Tutkunlarina Eski Dönemleri Yasatiyor

Sahaf Dükkaninda Müzik Tutkunlarina Eski Dönemleri Yasatiyor

Eskisehir’de sahaflik yapan Devran Gökay, dükkanda bulunan kaset, plak ve CD’lerle, vatandaslarin sanatçilarin dogrudan kendi eserlerine ulasarak geçmiste yolculuk yaptigini anlatti.

Eskisehir’de yasayan Devran Gökay, kentte 6 yildir sahaflik yapiyor. Gökay, sahafligin yani sira eskiye özlem duyan vatandaslara müzik materyalleri satiyor. Müzik malzemelerinin alim satim isine nasil basladigini ve bunu nasil gelistirdigini anlatan Gökay, eskici pazarlarinda dolastigi sirada 1940’li yillardan 2000’li yillara kadar pop, caz, klasik, arabesk, metal müzik türünde kasetleri ve plaklari topladigini ifade etti.

Dükkanin bir odasini bu is için ayirdigini belirten Gökay, vatandaslarin müzik kasetlerine ve plaklarina ilgisinin güzel oldugunu dile getirdi. Günümüzde dijital alanda kullanilan platformlar ile geçmis yillardaki müzik anlayisini kiyaslayan Gökay, sanatçilarin kendi çikardigi kaseti veya plaga ulasmanin vatandaslara farkli hissettirdiginden söz etti.

“Insanlara keyifle müzik dinleterek nostalji kültürünü kazanmalari için satiyoruz”

Normalde sahaflik yaptigini, ailesinden dolayi kaset, plak gibi müzik malzemelerine ilgi duydugunu belirten Devran Gökay, arkadaslariyla kaset alisverisi yaparak ilerledigini söyledi.

Devran Gökay, sözlerine söyle devam etti:

"Babam da zamaninda bir kaset fabrikasinda çalisiyorlardi. Bizim evimizin bir odasi bastan asagi kaset doluydu. Orada gördükten sonra kendi dükkanimda dinlemek ve gelen arkadaslara nostalji olur diye kaset toplamaya basladim. Sonrasinda gelen arkadaslar da kaset istediler. Onlar biz de satin alsak dediler. Kaset sata sata bu dükkâna tasindiktan sonra da bir odayi tamamen kaset, plak ve CD üzerine yaptik. Insanlara keyifle müzik dinleterek nostalji kültürünü kazanmalari için satiyoruz."

“Somut olarak direkt sanatçinin kendi döneminde ürettigi ürünü elde edebiliyorlar”

Vatandasin eski dönem müzik ürünlerine ilgisinin iyi düzeyde olduguna deginen Gökay, günümüzdeki dijital müzik platformlar ile geçmis dönemi kiyaslayarak sunlari anlatti:

"Genç arkadaslar var. Onlar görünce çok sasirip çok heyecanlaniyorlar. Çünkü piyasada artik genellikle sanal müzik icra ediliyor. Sanatçiyi dinlemek için belli mecralara ücret ödeniyor ama ellerine hiçbir sey geçmiyor. Burada somut bir sekilde direkt sanatçinin kendi döneminde ürettigi ürünü elde edebiliyorlar. Belli bir yasin üstündeki vatandaslar için de çok keyifli bir nostalji oluyor. Gençliklerindeki plaklari, kasetleri görebiliyorlar. Özellikle genç arkadaslar bunu dinlemekten ziyade ellerinde somut bir sey olmasi fikrinden dolayi mutlu olup aliyorlar. Ama 20-30 yas üstü kesimde de direkt teyp, kaset, kasetçalar satin alip biriktirerek, albüm ve koleksiyon yapmaya basladilar.”

“Müzik dinlemenin hep var olan bir parçasiydi”

Kaset ya da plak toplamanin, sanal mecralardan sarki dinlemekten farkli bir ritüel oldugunu da dile getiren Gökay, "Çünkü herhangi bir mecradan bir sarkiya ulasildiginda bu bir kolaylik ve keyif oluyor. Ama bir aksiyon yok. Kaseti, plagi elinizdeki diger esyalar arasinda ariyorsunuz, müzik çalara takiyorsunuz. Bu müzik dinlemenin hep var olan bir parçasiydi. Bu ritüelin de aslinda müzik dinlemenin keyiflerinden bir tanesi oldugunu fark etmeye basladilar” diyerek sözlerini noktaladi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile