Dün sona eren fuara ilişkin AA muhabirine açıklamada bulunan Turkuaz Sahaf'ın sahibi Emin Nedret İşli, sahaf standlarının fuarda yer almasını sağlayan kişilerden biri olduğunu aktararak, fuara 28. kez katıldığına dikkati çekti.
İşli, fuarda yirmiye yakın sahaf olduğunu kaydederek, "Bundan iki, üç yıl önce, Doğan Hızlan beyin de katılımıyla buraya, 'Sahaflar Sokağı' adını verdik. Dolayısıyla biz, sahaflar olarak TÜYAP'ta olmaktan çok memnunuz. Yeni yayıncıların arasında, yayınevlerinin içerisinde, araştırmacılarla ve basın dünyasıyla iç içe olmak, sahaflar adına güzel bir şey. Onlarla iletişim sağlamak, yayınevleriyle, edebiyatçılarla, romancılarla bir araya gelmek güzel" dedi.
Yayınevlerinin kendi bastıkları kitapları bulamadıkları ve yeniden basamadıkları zamanlarda, kendilerinden istediklerini vurgulayan İşli, şöyle konuştu:
"Yayıncılar, yazarlar, araştırma yapanlar, buraya geliyor. Dostluklarımız oluşuyor. Dolayısıyla eskiyle yeni arasında bir geçişlilik temin ediyoruz TÜYAP'ta. TÜYAP da bize gerekli desteği firma olarak, bir büyük kuruluş olarak veriyor. Onlarla da dostluklarımız var. Böylelikle her sene mutlaka katılıyoruz. Sahaflar olarak, TÜYAP'ın Anadolu'da yaptığı etkinliklere de katılıyoruz. İzmir'e ve Bursa'ya gidiyoruz. O etkinliklerde de varız. İzmir'de bir bölümde çok büyük bir çarşı oluşturuyoruz, sahaflar adına."
Emin Nedret İşli, sahafların artık TÜYAP'ta mutlaka yer aldıklarını belirterek, sahafsız TÜYAP, TÜYAP'sız sahafların düşünülemeyeceğini aktardı.
- Ok: "Özellikle ilk baskı kitaplara çok ilgi var"
Fuara 19 yıldır katılan Pera Orient Sahaf'ın sahibi yazar Sema Ok, İstanbul Kitap Fuarı'nın bütün fuarlardan daha kalabalık ve büyük olduğunu dile getirerek, sahafların fuara renk kattıklarına inandığını söyledi.
Yeni yayınların yanında, sahaf standlarına gelen müşterilerin, kitabın eskiliğine önem verdiğine dikkati çeken Ok, "Çoğu kişinin, kitabın kapağını açtığı zaman kokusunu hissetmek için burnuna götürdüğünü ve kokusunu içine çektiğini görüyoruz. Eski yayınlara farklı bir bakış var. Yani nostaljiden öte. O eski kitabın güzelliği midir, okunmuşluğun yaşanmışlığı mıdır, nedir? Onlar daha çok ilgi çekiyor. Zaten biz de o yaşanmışlıkları sevdiğimiz için yeni kitap yerine, eski kitap, eski plak, eski gravür, eski haritayı seçtik. O yaşanmışlıklar onda olduğu için sahaflığı seçtik ve severek yapıyoruz bunları" dedi.
Sema Ok, okurların gösterdği ilgiden memnun olduğunun altını çizerek, "Kimi zaman, öbür salonlardan daha fazla, (sahafların) standlara bir hücum olduğunu görüyorum. Özellikle ilk baskı kitaplara çok ilgi var" şeklinde konuştu.
Edebi Hayat Sahaf sahibi Seyit Kaya da bu sene fuarın önceki yıla göre daha yoğun geçtiğini söyleyerek, "İnsanlar TÜYAP'ta sahafların da olduğunu kavrıyorlar. Sırf sahaflar için gelenler de oluyor. En çok Sabahattin Ali'yi, Oğuz Atay'ın 'Tutunamayanlar'ını ve İsmet Özel'i soruyorlar. Bize daha çok ilk baskıları soruyorlar. Genellikle çok satan kitapların ikinci ellerini arayan da çok" ifadelerini kullandı.
- Hiçyılmaz: "Ekmek yapmak iyi bir şey, ama ucuz kitap yapmak da önemli"
Fuarda sahafları önemsediğine işaret eden gazeteci ve yazar Ergun Hiçyılmaz ise uzun zamandan beri TÜYAP'a katıldığına değinerek, "Ben fuardaki son nadirlerden biriyim. Zümrüdü Anka kuşuyum ben. Dolayısıyla getirdiğim, benim yazdığım kitaplardan iki kitabım kaldı. Hepsini sattım" diye konuştu.
Sahaflar olmasa kitaplarını ve yazılarını yazamayacağına vurgu yapan Hiçyılmaz, şunları aktardı:
"Gazetecilik, araştırma dediğimiz şey budur. 55 yıldır bu işi yapıyorum ama bir şeyi bulursam yapıyorum. Bakmayın, ben kazanıyorum ama kazanıyorsam anlayın ki ayda bin 500 liralık kitap alıyorumdur. Demek ki sahaflar lazım olan bir şey ve Türkiye'de kitap dünyasının içinde olan kurumların, 'kanalizasyon' yapmak yerine, bu tür işlerle uğraşmasını diliyorum. Ekmek yapmak iyi bir şey ama ucuz kitap yapmak da önemli bir şeydir. Dolayısıyla gittiğim yerlerde bunu söylemekten de zevk alıyorum. Ben yıkıcı, muhalif biri değilim ama yaşamımla ilgili bazı şeylerin olmasını istiyorum. Diyorum ki bu benim vatandaşlık hakkım."
Dün sona eren fuar, 558 bin kitapsever tarafından ziyaret edildi.
Sahaflar Fuardaki İlgiden Memnun
Kitapseverler, Anadolu Ajansı'nın global iletişim ortağı olduğu 34. Uluslararası Kitap Fuarı'nda yer alan Sahaflar Sokağı'nda en çok, kitapların ilk baskılarına ilgi gösterdi.