Şahan, tütünün Adıyaman’da binlerce ailenin geçim kaynağı olduğunu ve Adıyaman ekonomisi için tütünün vazgeçilmez olduğunu kaydetti.
Çelikhan ve dağ köylerinde yaygın olarak yetiştirilen sarmalık tütün ile ailelerin geçimini sağladığını dile getiren Salih Şahan, “Adıyaman’ımızın geleneksel tarım ürünlerinden biri olan tütün, geçmişten bugüne yöremizin en önemli geçim kaynaklarından biridir. Çiftçilerimiz yıllarca tütün üretimi yaparak hayatlarını kazanmış ve bu yolla, ilimizin ekonomisine büyük katkılar sağlamıştır.
Adıyaman’da bilinçli tarımın yaygınlaşmasına ön ayak olan bu program ile çiftçimiz; doğru ve zamanında gübre kullanımı, zararlılarla mücadele, tütün dizim makinesi kullanımı, sertifikalı tohum kullanılması, ideal dikim sıklığı gibi konularda aldığı eğitimlerle çok daha verimli ve kaliteli tarımsal üretim yapar hale geldi.
Tütün Tarımı ve Kalkınma Programı ile Adıyaman’ın ekonomik büyümesine katkı sağlandı. Tarlalarımızda ihracata uygun kalitede ‘oryantal tütün’ yetiştirilir oldu. Daha önce başka şehirlere mevsimlik işçi göçü veren köyler, bugün kendi ürününü dünyaya ihraç eder hale geldi. Hane gelirleri ve toprağımızın bereketi arttı. Artık çiftçimiz; hem ekmeğini kendi topraklarında kazanıyor, hem bölge ve ülke ekonomisine katkı sağlıyor.
Adıyaman köylerinin birer ihracat köprüsüne dönüşmesinin, çok başarılı bir ‘tarımsal kalkınma’ örneği oldu. Önümüzdeki dönemde, programa ilişkin elde edilen olumlu sonuçların daha da arttığını görmeyi umut ediyorum” dedi.
Şahan, 'Tütün Adıyaman Ekonomisi İçin Çok Önemli'
Adıyaman Ziraat Odası Başkanı Salih Şahan, tütünün Adıyaman ekonomisi için önemli olduğunu söyledi.