Sahil Güvenlik Trabzon Grup Komutanlığının Çalışmaları

Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, Sahil Güvenlik Trabzon Grup Komutanlığının, 2014 yılında da denizlerdeki her türlü yasa dışı faaliyetle mücadelesini sürdüreceğini bildirdi.

Öz, yaptığı yazılı açıklamada, Sahil Güvenlik Trabzon Grup Komutanlığına bağlı unsurlar tarafından, 2692 sayılı kuruluş kanununda verilen yetkiler çerçevesinde, geçmiş yıllarda olduğu gibi 2013 yılında da başta arama kurtarma ve yasa dışı su ürünleri avcılığı olmak üzere denizlerde gerçekleşen her türlü yasa dışı faaliyetle ilgili etkin mücadele icra edildiğini belirtti.

Denizlerde genel kolluk görevi icra eden Sahil Güvenlik Trabzon Grup Komutanlığının en önemli insani görevinin arama kurtarma faaliyetleri olduğunu ifade eden Öz, komutanlık sorumluluk sahasında meydana gelen olaylara TCSG-95, TCSG-4 ve DEGAK-2 Özel Tim Komutanlığı, modern ve süratli botlar ve dalış timleri ile en kısa zamanda reaksiyon gösterildiğini, bu kapsamda2013 yılında Trabzon ili deniz sınırları içinde meydana gelen 12 olayda 8 vatandaşın sağ olarak kurtarıldığını vurguladı.
Öz, Trabzon Valiliği ve Sahil Güvenlik Trabzon Grup Komutanlığı tarafından alınan önlemler neticesinde deniz sorumluluk alanlarında arama kurtarma olaylarında geçen yıllara nazaran artış meydana geldiğine dikkati çekerek, şöyle devam etti:
"Karadeniz'de küçük boyda balık avcılığı başta olmak üzere yapılan yasa dışı su ürünleri avcılığı nedeniyle denizlerimizdeki balık popülasyonu her geçen yıl biraz daha azalmaktadır. Bu çerçevede Sahil Güvenlik Trabzon Grup Komutanlığı her türlü yasa dışı su ürünleri avcılığı ile mücadele etmektedir. 2013 yılı içinde, Su Ürünleri Kanunu hükümlerince su ürünleri avcılığı yapan 872 balıkçı teknesi kontrol edilmiş, 46 gemi/teknede bulunan 59 kişiye idari işlem yapılmış ve toplam 69 bin 492 lira idari para cezası uygulanmıştır. 2013 yılında yapılan kontrollerde 87 gemi/tekne çeşitli yasa dışı faaliyetleri nedeniyle resmi makamlara sevk edildi. Her türlü deniz kirliliğinin önlenmesinde ve denizlerimizin korunmasında önemli ölçüde görev alan Sahil Güvenlik Trabzon Grup Komutanlığı tarafından Çevre Kanunu hükümlerince 6 gemi/tekne/tesise 534 bin 208 lira idari para cezası uygulandı."
-"2013 yılında 4 bin 432 litre kaçak akaryakıt kullanımı tespit edildi"
Vatandaşları denizlerle ilgili mevzuat ve emniyetlerini nasıl sağlayacakları konusunda bilgilendirmek için düzenlenen 7 bilgilendirme toplantısına yaklaşık 160 kişinin katıldığını belirten Öz, şunları kaydetti:
"Ayrıca, Karadeniz'de sıklıkla yaşanan 'çeken akıntı' hakkında, il sahillerinde, plaj, balıkçı barınakları, liman, çekek yerlerinde birebir görüşmelerle, plaj, balıkçı barınakları, toplu taşıma araçları ve vatandaşların yoğun olarak denize girdiği yerlere asılan afişlerle vatandaşlarımızın bilgilendirilmesi sağlandı. Her türlü kaçakçılık faaliyetlerinin önlenmesi kapsamında akaryakıt kaçakçılığı ile mücadelede de önemli adımlar atan Sahil Güvenlik Trabzon Grup Komutanlığı tarafından Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu adına 2013 yılında 247 denetim yapılmıştır. Yapılan bu denetimler neticesinde, 2013 yılında 4 bin 432 litre kaçak akaryakıt kullanımı tespit edilerek yasal işlem uygulandı."
Öz, gemiler ve tekneler tarafından alınan ÖTV'siz yakıtın usulsüz kullanımı konusunda ülkenin vergi kaybının önlenmesi maksadıyla yapılan denetimler sonucunda, 2013 yılında 25 olayda toplam 229 bin 930 litre ÖTV'si indirilmiş yakıtın usulsüz kullanımının tespit edildiğini ve yasal işlem uygulandığını ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Sahil Güvenlik Trabzon Grup Komutanlığı, 2014 yılında da bağlı tüm unsurlar ve yüksek nitelikli personeli ile denizlerimizdeki her türlü yasa dışı faaliyetle mücadelesini sürdürecektir. Sahil Güvenlik Trabzon Grup Komutanlığı tarafından yürütülen bu yoğun mücadelede vatandaşlarımızın sağlayacağı destek büyük bir önem taşımaktadır. Vatandaşlarımızın 7 gün 24 saat 'Alo 158' yardım ve ihbar hattına yapacağı ihbarlar sayesinde denizlerimizdeki yasa dışı faaliyetler önemli ölçüde azaltılacaktır."
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile