Şahin 4 Yıllık Faaliyetlerini Anlattı

Şahin 4 Yıllık Faaliyetlerini Anlattı

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Büyükşehir Belediyesinin en büyük gelirinin giderlerini azaltmak olduğunu belirterek, “Çok ciddi mali disiplin uyguladık. Birilerinin yazdığı yalan yanlış bilgilerle yanlış algı oluşturmasına asla müsaade edemeyiz” dedi.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, 4 yıllık hizmet serüveninde yaşadıklarını Mutfak Sanatları Merkezinde (MSM) düzenlediği basın toplantısıyla kamuoyuyla paylaştı. Gazetecilere 4 yıllık çalışmaları özetleyen 30 dakikalık filmi izleten Şahin, gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Tam 4 yıl önce kurucu Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığından, 30 Mart 2014 yerel seçiminde doğduğu büyüdüğü memleketine hizmet etme aşkıyla Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanlığına aday olduğunu belirten Fatma Şahin, seçim beyannamesinde açıkladığı 1027 projeyle çıktığı yolda projelerin bir çoğunu dört yıla sığdırdı.

“Gelirin gideri karşılama oranı yüzde 86”

Belediyecilik hukukunun büyük bir tecrübe istediğini, ekibini kurarken ehliyete ve riyakata dikkat ettiğini belirten Şahin, “4 yıl içerisinde gözyaşı, kan ve savaşın devam etiği noktada şehrin kalkınması, güvenliği, huzuru, mutluluğu için çok büyük gayret gösterdik. Çok kolay mazeret üretebilirdik, neden iş yapamadığımızı topluma çok rahat anlatabilirdik, en zor zamanda kişilerin kabiliyeti ve kapasitesi ortaya çıkar. Bu zor işi ancak, birbirine inanmış senkronize olmuş bir ekip başarabilirdi ve bizde bu işin üstesinden geldik. Yerel yönetimde insan, bilgi ve mali yönetim çok önemlidir. Büyükşehir belediyemizin mali tablosuyla ilgili birtakım spekülasyonlara karşı bilgilendirmek istiyorum, Bizin en büyük gelirimiz giderlerin azaltılmasıdır. 2017 yılı gelir bütçemizde öngörülen giderlerde çok ciddi mali disiplin uyguladık. 1,5 milyar lira olan ön görülen gideri 1 milyar 320 milyon liraya düşürdük. 1 milyar 200 milyon lira olan öngörülen gelir, gerçekleştirilen gelir ise 1 milyar 230 milyon lira oldu. Gelirin gideri karşılama oranı yüzde 86 olarak gerçekleşti. Birilerinin yazdığı yalan yanlış bililerle yanlış algı oluşturmasına müsaade edemeyiz. Bu bizim en rahat işimiz, ben ve ekibim, hesabımızı hakka ve halka verme üzerine kurduk, her kuruşun bir yetim hakkı olarak görüyoruz. Merkezden gelen bütçe 544 milyon lira bu toplam gelirimizin yarısı kadardır. 500 bin mülteciye merkezden gelen parayı kullanamadığımızdan 7 yıldan bu yana onların tüm ihtiyaçlarını belediye olarak karşılamaya çalışıyoruz. 586 milyon lira öz kaynak oluşturduk. Buradaki başarımız öz kaynaktır. Toplam bütçemizin gelen bütçe kadar öz kaynaklarımız var. Bu belediyecilikte bir başarı hikayesidir. Bu konuda mütevazi olmayacağım. Ankara’dan gelen kaynağın bir o kadarını ürettiysek bunun çok önemli bir başarı olduğunu görmek gerekir” şeklinde konuştu.

Uluslararası hibelerden 200 milyon TL aldık

Uluslar arası hibelerden 200 milyon TL hibe aldıklarını vurgulayan, “En önemli gider kalemimiz personel kalemidir. Belediyecilik bir hizmet işidir, yaptığınız her işte mutlaka personele ihtiyacınız var. 2014 yılından bu yana personel sayısını azaltarak 883 personele düşürdük. Yasa, ‘bütçenizin yüzde 30’unu personele harcayacaksın’ diyor. Gelen bütçenin yüzde 30’unu personele ayıran belediye bulmak çok zor. Bizde gelen bütçenin yüzde 5’i sabit personel ve yüzde 15 hizmet alımlarıyla çalıştırdığımız hizmetliler var. Toplam bütçenin yüzde 20‘sini personele harcanıyor. Mali disiplin için kalifikasyonu artırmamız ve gelen parayı yatırıma çevirmemiz gerekiyor. Hizmet sektörü olmamıza rağmen gelen paranın yarısını yatırıma çevirdik ve bütçeyi ne kadar doğru kullandığımızı gösterdik. Geçmişe dönük borçlarımızı ödüyoruz. 200 milyon TL dış kaynak ve geri ödemesiz uluslararası hibelerden yararlandık. Böyle bir kaynağı kullanan başka bir belediye bulamazsınız. BM ve AB’de nerede kaynak varsa oraya başvurduk” diye konuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile