Şahin 'başkanlık sistemi'ni değerlendirdi

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, başkanlık sistemini tahlil etmek, olumlu olumsuz yanlarını ortaya koymak gerektiğini belirterek, "Çok sağlıklı bir değerlendirme yapıldığı taktirde ben olumlu yanının olumsuz yanına galebe çalacağını düşünüyorum ama olumsuz yanları da olabilir" dedi.

  TBMM Başkanı Şahin , Meclis ' teki resepsiyonda gazetecilerin sorularını cevapladı . Danıştay saldırısıyla ilgili kamera kayıtlarının silinmesine ilişkin raporla ilgili soru ü ; zerine Şahin , saldırı sırasında Başbakan Yardımcısı olduğunu hatırlatarak , o zaman bu konuyla ilgili ilk aç ; ıklamayı Meclis ' te kendisinin yaptığını ve ' Ç ; ok acele karar vermemek lazım . Arka planını gö ; rmek lazım ' dediğini hatırlattı . Bu konuşmanın hislerini ortaya koyan bir konuşma olduğunu belirten Şahin , bü ; tü ; n gelişmelerin , o zamanki kuşkularını doğrulayacak tarzda geliştiğini ancak yargı karar vermeden kesin bir kanaat belirtmenin yanlış olacağını sö ; yledi . Kesinleşmiş bir yargı kararı olmadan hiç ; kimsenin suç ; lu ilan edilemeyeceğini kaydeden Şahin , TÜ ; BİTAK ' ın hazırladığı raporunun ç ; ok ö ; nemli olduğunu dü ; şü ; ndü ; ğü ; nü ; sö ; yledi . Daha ö ; nce yapılan bazı tespitler , o anda elde edilen bazı delilerle birlikte değerlendirildiğinde , kafasında bazı soru işaretleri doğduğunu sö ; yleyen Şahin , ' O zaman ilk kanaat , bu işin falanca sebeple yapıldığı şeklindeydi . Ben de ç ; ıkıp ' bu konuda acele etmeyelim , sü ; rprizler ç ; ıkabilir ' demiştim . O , eldeki kesin bilgilere dayalı bir değerlendirme değildi . Benim edindiğim bilgilere gö ; re hissiyatımdı ' diye konuştu .

MHP Genel Başkanı Devlet Bahç ; eli ' nin ' ç ; ocuk affını ' gü ; ndeme getirdiğinin hatırlatılması ü ; zerine Şahin , hü ; kü ; metin bu konuda Adalet Komisyonu ' nda bulunan bir tasarısı olduğunu hatırlattı . Bö ; yle bir tasarının komisyona kadar gelmesinin , hü ; kü ; metin bö ; yle bir dü ; zenlemeyi yapmayı dü ; şü ; ndü ; ğü ; nü ; n en ö ; nemli delili olduğunu ifade eden Şahin , bu tasarının yakın bir zamanda gö ; rü ; şü ; lerek Genel Kurul ' a ineceğini dü ; şü ; ndü ; ğü ; nü ; bildirdi . Şahin , ' Hü ; kü ; met de bu konuda bir dü ; zenleme yapmak istiyor gö ; rdü ; ğü ; m kadarıyla . Muhalefet
partilerimizin de bu konuya olumlu yaklaştığını gö ; rü ; yorum . Bu gü ; zel bir şey . Sayın Bahç ; eli ' nin bu konuda bö ; yle aç ; ıklama yapmış olması , bana gö ; re kendileri aç ; ısından da doğrudur ve hü ; kü ; metin işini de kolaylaştıracaktır . Hü ; kü ; metin bunu kısa sü ; rede değerlendirmesinde yarar olduğunu dü ; şü ; nü ; yorum . Ö ; zellikle Ulusal Egemenlik ve Ç ; ocuk Bayramı vesilesiyle bunun daha hızlandırılmasında yarar var ' dedi .

Şahin , başkanlık sistemiyle ilgili tartışmaların hatırlatılması ü ; zerine , başkanlık sisteminin Tü ; rkiye ' de ilk defa gü ; ndeme gelmediğini sö ; yledi . Ö ; zellikle akademik dü ; zeyde bunun ö ; teden beri tartışıldığını belirten Şahin , Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu ' nun , başkanlık sisteminin en hızlı savunucularından biri olduğunu hatırlattı . Şahin , ' Tü ; rkiye başkanlık sistemine geç ; meye hazır mı , değil mi , bunu ayrıca değerlendirmek gerekir . Ayrıca başkanlık sistemiyle yö ; netilen ü ; lkelerdeki bu sistemi değerlendirmek , tahlil etmek , olumlu olumsuz yanlarını ortaya koymak , mukayese ederek , ' acaba bö ; yle bir sisteme geç ; ildiğinde nelerle karşılaşırız , ne gibi avantajları , dezavantajları olur ' , bunları gö ; rdü ; kten sonra bir adım atmanın daha doğru olacağı dü ; şü ; ncesindeyim ' şeklinde konuştu . ' Sizce olumlu yö ; nü ; mü ; ağır basıyor , olumsuz yö ; nü ; mü ; ' sorusu ü ; zerine Şahin , ' Ç ; ok sağlıklı bir değerlendirme yapıldığı taktirde ben olumlu yanının olumsuz yanına galebe ç ; alacağını dü ; şü ; nü ; yorum ama olumsuz yanları da olabilir .

Bunu bir tarafa atmayalım . Bu , tercih meselesidir . Bunun iç ; in anayasa değişikliği gerekir . Ö ; nemli bir sistem değişikliğidir . Bunun parlamento dü ; zleminde gü ; ndeme gelmesi halinde ciddi mutabakat arayışı iç ; erisinde olmanın da mutlaka ciddi şekilde aranması gerektiği dü ; şü ; ncesindeyim ' ifadelerini kullandı .

Şahin , bedelli askerlikle ilgili soru ü ; zerine , bu konuda Başbakan Erdoğan ' ın bir aç ; ıklama yaptığını hatırlatarak , ' Ben de beklemiyordum ' dedi .

Resepsiyona katılan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Ç ; iç ; ek , CHP lideri Deniz Baykal ' la gö ; rü ; şerek iki maddenin paketten ç ; ıkarılması yö ; nü ; nde yeni bir teklif gö ; tü ; rdü ; ğü ; haberlerine ilişkin soruları cevapsız bıraktı . Bu sorunun , haberi yazana sorulması gerektiğini belirten Ç ; iç ; ek , gazetecilerin ısrarlı soruları ü ; zerine , ' En ç ; ok sevdiğim tü ; rkü ; gaza niye gelmedin ' şeklinde konuştu .

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bü ; lent Arınç ; ise , Başbakan Erdoğan ' ın bedelli askerlikle ilgili aç ; ıklamalarının hatırlatılması ü ; zerine , ' Ben buna şahsen taraf olduğumu bir televizyon programında da sö ; yledim . Ama Genelkurmay , Milli Savunma daha iyisini bilir . Benim bildiğim bir konu olsa , ü ; zerine giderdim ' dedi .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile