Şahin: (Cumhurbaşkanı'nın görev süresi) Geçici madde ile buna bir açıklık getirilmeliydi

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Ankara Karabüklüler Derneği'nin iftar yemeğinde, gazetecilerin Cumhurbaşkanı'nın görev süresine ilişkin sorularını yanı

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Ankara Karabüklüler Derneği'nin iftar yemeğinde, gazetecilerin Cumhurbaşkanı'nın görev süresine ilişkin sorularını yanıtladı. Şahin, 2007'de referandumla kabul edilen ve cumhurbaşkanının görev süresini 5 yıla indiren anayasa değişikliği yapılırken, anayasaya bir geçici madde eklenmesi gerektiğini ifade ederek, ''Bu bir eksiklik olmuştur. Geçici madde ile buna bir açıklık getirilmeliydi'' dedi.

Şahin, ''Şimdi bunu başka bir kuruma havale etmenin, onlar karar versin demenin doğru olmadığı kanaatindeyim. Bu gerçekleşmediği için tartışma yaşandı. Bu konuya açıklık getirmesi gereken merci yasama organıdır" diye konuştu. 7 yıl - 5 yıl tartışmalarının sürdüğünü anımsatan TBMM Başkanı, "Görev süresinin 7 yıl olduğuna dair yasa yürürlükte. Ancak seçildikten sonra anayasada değişiklik yapıldı ve 5 yıla indi. Şimdi tartışma şu; Seçildiği tarihteki anayasa hükümlerine mi tabidir, yoksa seçimin yapılacağı tarihteki yürürlükte olan anayasaya mı tabidir? Anayasa değişikliğini yapan milletin iradesinin tecelli ettiği yer TBMM'dir. Bu konuya açıklık getirmesi gereken merci de yasama organıdır. Bunu başka bir kuruma havale etmenin, 'onlar karar versin' demenin doğru olmadığı kanaatindeyim. Şunu da soracaksınız: '5 midir, 7 midir?' Ben, 'bu sorunu Parlamento çözer' dedikten sonra, Parlamento Başkanı olarak '5 veya 7' şeklinde kanaat belirtmem doğru olmaz. TBMM Genel Kurulunda cumhurbaşkanı seçimi ile ilgili tasarı veya teklif var. İlgili komisyondan geçti ve Genel Kurul'a indi. Bu, cumhurbaşkanlığı seçiminin nasıl yapılacağı ile ilgili bir düzenlemedir. Burada süre ile ilgili bir değişiklik yapılmasını, pek ihtimal dahilinde görmüyorum. Çünkü o bir yasadır. Konunun anayasal sorun olduğunu düşünüyorum. Yasama organı, grubu bulunan siyasi partilerimiz, konuyu, süreç yaklaştığı zaman gündeme alacaklardır. Bu sorunun muhatabı TBMM'dir'' şeklinde konuştu.

Gazetecilerin, ''Medyaya, Yargıtay üyelerinin kendi aralarında yaptığı konuşmalar düştü. 'Referandumdan hayır çıkması konusunda Öcalan'a da çok büyük görev düşüyor' şeklinde bir cümle de var bu konuşmalarda. Bu konuşmaları nasıl değerlendiriyorsunuz?'' sorusuna Şahin, ''İki kişi arasında geçen bu konuşmalar nasıl temin edilmiştir? Yargı kararıyla mı temin edilmiştir, yoksa yasadışı bir dinlemenin sonucu mudur? Önce bunun açıklığa kavuşması lazım'' cevabını verdi.

Şahin, her iki halde de bu konudaki konuşmaların rahatsızlık verici olduğunu belirterek, şunları söyledi: ''İddia edildiği gibi, yüksek yargı organı mensupları arasında geçen bu konuşma gerçekten böyle ise son derece düşündürücüdür ve vahimdir. Ancak bunlar sadece bir iddiadır. O bakımdan ilgili mercilerin bu konuyla ilgili inceleme yaparak... Kamuoyunun kafasında soru işaretleri var. Bu, yüksek yargı organımızı da töhmet altında bırakmaktadır. Yargı organlarımızı korumalıyız, her türlü töhmetten uzak tutmalıyız. Çünkü, adalet mülkün temelidir. Adaleti tecelli ettirecek organlar, töhmet altında olursa mülkün temeli sarsılır. O bakımdan bu konular çok hassas konulardır, uluorta konuşmamak, değerlendirme yapmamak gerekir. Bu konunun üzerine gidilerek ciddi bir açıklama yapılmalıdır. 'Doğrudur, değildir, uydurmadır, o kişilere ait değildir' denmesini tercih ederim ama gerçekten aslı varsa kabul edilemez, son derece endişe verici bir durumdur.''

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile