Şahkulubey: Kadınlar toplumun aynasıdır

AK Parti Mardin Milletvekili ve Sağlık Aile Çalışma ve Sosyal İşler Komisyon Sözcüsü Gönül Bekin Şahkulubey, kadınların toplumun aynası olduğunu söyle

AK Parti Mardin Milletvekili ve Sağlık Aile Çalışma ve Sosyal İşler Komisyon Sözcüsü Gönül Bekin Şahkulubey, kadınların toplumun aynası olduğunu söyledi. Kadınlara yönelik şiddetin, temel insan hakları ve özgürlüklerinin ihlali anlamına geldiğini belirten Şahkulubey, bunun kadınlarla erkekler arasında eşit olmayan güç ilişkileri sonucu ortaya çıkan toplumsal bir sorun ve önemli bir halk sağlığı problemi olduğunu söyledi.

'Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü' dolayısıyla mesaj yayımlayan Şahkulubey, "Aile içinde yaşanan şiddet hadiselerinde ise sadece kadın değil çocukların da olumsuz etkileniyor." dedi. Probleme sosyal şartlar, kültürel ortam, coğrafya, zaman ve daha birçok sebep gösterilebileceğini vurgulayan Şahkullubey, sebepleri ortadan kaldırmak, ekonomik ve sosyal bakımdan kadınların daha iyi konumda olmalarına yardımcı olacak politikalar geliştirmek, toplumsal anlayış ve davranış değişikliği oluşturacak eğitimler düzenlemek, yasal eksiklikleri bir an önce tamamlamak gerektiğini kaydetti.

AK Parti'nin şu ana kadar yapmış olduğu çalışmalar sayesinde önemli mesafeler kaydedildiğini vurgulayan Şahkulubey, yapılan çalışmaları şöyle aktardı: "Yapılan düzenlemelerden örnek vermek gerekir ise 3 Ocak 20037te aile mahkemeleri kuruldu. Kanun aile içi şiddette polis ve adalet mekanizmasının süratle harekete geçmesini sağladı. 26 Eylül 2004 tarihinde TCK'da yapılan düzenlemeler ile töre ve namus saikiyle işlene suçlar hafifletici neden olmaktan çıkarılarak, kişiye bağlı suçlar kapsamına alındı ve cezalar ağırlaştırıldı. 9 Temmuz 2004 tarihinde belediyeler kanununda yapılan değişiklikle nüfusu 50 bini geçen belediyelere kadın sığınmaevi açma zorunluluğu getirildi. 2005 yılında TBMM'de Töre ve Namus Cinayetlerini Araştırma Komisyonu kuruldu ve 4 ay süreyle çalıştı. Ortaya çıkan raporun ardından 2006 yılında çıkarılan başbakanlık genelgesi ile konuyla ilgili olarak tüm kurumların eşgüdümlü olarak çalışması üçer aylık raporlar sunması öngörüldü. Başbakanlık genelgesine istinaden konunun tarafı tüm kamu personelinin hizmet içi eğitim programlarına başlandı. Emniyet Teşkilatı, Sağlık Bakanlığı, Adalet Bakanlığı personeline hizmet içi eğitim programları uygulandı. Ayrıca kadına yönelik şiddetle ilgili olarak, vatani görevini yapan er ve erbaşların eğitimine başlandı. Her yıl 450 bin er ve erbaş bu eğitimi almaktadır. ALO 183 Şiddet hattı, şiddete uğrayan veya risk altında olan kadın ve çocuklara hizmet vermektedir. 2009'da TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu kuruldu."

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile