Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği İkinci Başkanı Ziya Şahin, sahte bal ve aromalı şurupları sanayicilerin ürettiğini ileri sürerek, sanayici derneklerinin bu işi kimlerin yaptığını çok iyi bildiğini, üzerlerine gidildiği takdirde problemin ortadan kalkacağını söyleyerek sanayicileri suçladı.
Şahin, birlik olarak sahte baldan muzdarip olduklarını, bunları üreten iki firmayı mahkemeye verdiklerini belirterek, "Arıcılarımız, kesinlikle böyle bir sahtekârlığın içinde değildir. Bunu yapan sanayicilerdir. Her şeyden önce bal paketleyicileri, ihracatçılar ve sanayiciler derneği var. Onlar, kimlerin yaptığını çok iyi biliyor. Dernek üzerine giderse bu iş çözülür. Türkiye'de bir tek arıcı sahte bal yapıyorsa, biz onu yıkarız. Dernekten beklediğimizse içlerindeki sahtekârları ayıklamaları. Gazete ve televizyonlara çıkıp kendi firmalarının reklamını yapmasınlar" dedi.
Piyasadaki sahte ballar konusunda Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın denetimlerinin yetersiz olduğunu da savunan Birlik İkinci Başkanı Şahin, "Bakanlığın ciddi eleman sıkıntısı var. Yönetmeliğin ve kanunun değişmesini bekliyoruz. Özellikle turistik yerlerdeki otellerde çok ciddi denetimler yapılması zaruridir. Denetimlere ağırlık verildiğinde, mısır nişastasından yapılan bu tür bal aromalı şurup ve sahte ballar ortaya çıkarılmış olacaktır" ifadelerini kullandı.
Geçen ay bal fiyatlarıyla ilgili bir eylem yaptıklarını hatırlatan Ziya Şahin, 1 kg.'ın maliyetinin 6,30 lira olduğunu, sanayicilerinse kendilerinden 3,50 liraya aldığını vurguladı. Şahin, şunları kaydetti: "Bu şekilde giderse arıcılık bitecektir. Hiç kimse, 'Balı şöyle paketliyorum, böyle paketliyorum' deme hakkına sahip değildir. Türkiye'de balı üreten arıdır. Sanayide isterseniz en iyi laboratuvarlarınız olsun, arıcıdan gelen balı işlersiniz. Sanayiciler, bindikleri dalı kesiyor. Doğal bala ve arı ürünlerine bu kadar duyarlıysalar, sözleşmeli arıcılık projeleri hazırlasınlar. Hiç olmazsı 3,50 lira yerine 4,50 lira verirlerse, arıcı dünyanın en iyi balını üretir. Sanayiciler, acımasız sermayenin tutsağı. Arıcının hakkını hukukunu yiyerek, zor günlerinde tırpanlayarak hiçbir yere varamazlar. Türkiye'de üreticiyi bitirme noktasına getiriyorlar. Sanayi, hiçbir zaman arıcıyla ve üreticiyle iç içe olamadı. Hiç kimse kazdığı kuyuyu atlayamayacaktır, kendisi düşecektir."
Turistik tesislerde doğal bal tüketimi olmadığını da kaydeden Şahin, "Turizmciler, bize gelsin, üretici fiyatıyla bal verelim. Bal için yaptıkları yatırımla değil, arıcının hakkını verdikleri için övünsünler. Yarın tesislerinde işleyecek bal bulamayacaklar. Arıcıya doğru petek ve doğru mum, hile yapmadan doğru bal üretir" şeklinde konuştu.
'Sahte balı sanayiciler üretiyor'
Arıcılar sahte bal üretimi konusunda sanayicileri suçladı.



















