Sahte Günes Gözlügünde Görme Kaybi Tehlikesi

Sahte Günes Gözlügünde Görme Kaybi Tehlikesi

Sahte günes gözlüklerinin gözde katarakt olusmasina sebep oldugunu ifade eden Göz Hastaliklari Uzmani Op. Dr. Lütfi Seyrek, katarakt olusumun ise görme azligina hatta görme kaybina kadar ilerleyebilecegini belirtti.

Hangi tür malzemeden yapildigi ve içinde ne tür kimyasal maddelerin bulundugu bilinmeyen sahte günes gözlüklerinin göz sagligina kalici zararlar verdigini belirten uzmanlar, bu tür günes gözlüklerinin kullanilmamasini öneriyor. Yaz aylarinin gelmesiyle beraber günes isinlarinin etkisini daha da hissettirdigini belirten Medicana Konya Hastanesi Göz Hastaliklari Uzmani Op. Dr. Lütfi Seyrek, "Günes gözlügü alirken birtakim özelliklere dikkat edilmesi gerekiyor. Alacagimiz günes gözlügü mutlaka optikçiden olmali. Özellikle artik giyim magazalarinda, kiyafet magazalarinda satilan ya da isporta dedigimiz dis merkezde satilan sahte günes gözlükleri de olabiliyor. Bu tarz durumlara düsmemek için öncelikle mutlaka bir optikçiden günes gözlügü almaliyiz. Günes gözlügü alirken temel iki özellige dikkat etmeliyiz. Birinci özellik Ultraviyole 400 koruma olmali bunu optikçiye belirtmeliyiz. Ikincisi ise CE sertifikasi olmali. Bu sertifikanin önemi Avrupa standartlarinda üretilmis camlar demektir. Mutlaka optikçiye belirtip alacagimiz günes gözlügünün sertifikasini sorup buna göre alisveris yapabiliriz" dedi.



"Günes gözlügü alirken koruyuculuk bakimindan rengin bir önemi yok"

Günes gözlügü alirken hangi renk alinmasi, nasil bir tercih yapilmasi gerektiginin sikça soruldugunu ifade eden Op. Dr. Lütfi Seyrek, "Günes gözlügü alirken koruyuculuk bakimindan rengin bir önemi yok. Kahverengisi, siyahi, grisi, yesili UV 400 koruma olduktan sonra hepsi gözü korur. Sadece hastalarin görüs kaliteleri, kontrast duyarliliklari degisebilir. Ama göze gelen zararli isinlari hepsi engelleyecektir. Polarize olan günes gözlükleri günes yansimalarini daha çok azaltir, görüs konforu saglar ama polarize olmayan bir günes gözlügü de UV 400 korumayi içeriyorsa sizi yeterince günesten koruyacaktir" seklinde konustu.



"Katarakt, sari nokta hastaliginin ilerleyisini artirabilir"

Sahte günes gözlüklerinin günes isigindan, UV isinindan koruyuculugunun olmadigini belirten Göz Hastaliklari Uzmani Op. Dr. Lütfi Seyrek, "Hiç gözlük takmasak bile gözümüz dogal mekanizma olarak günese çiktigimizda göz bebegimizi küçültür ve bizi zararli isinlardan korumaya çalisir. Ama sahte bir günes gözlügü taktigimiz zaman etrafi karartacagi için göz bebegimiz büyür gözümüzün içine daha çok günes isinlari girer. Bu sefer koruyucu özelligi olmadigi için birtakim hasarlara neden olur. Katarakt, sari nokta hastaliginin ilerleyisini artirabilir. Kornea dedigimiz gözün yüzeyinde isik reaksiyonlari olusturabilir, kizarikliklara ve yaralara neden olabilir. O yüzden sahte bir günes gözlügü, uygun olmayan bir günes gözlügü alacagimiza hiç almamak veya hiç kullanmamak daha iyi bir seçenek olacaktir" diye konustu.



"Görme bulanikligina ve görme azalmasina neden olabilir"

Günes gözlügünün sahte olmasinin katarakt gelisimine neden olabilecegini ifade eden Op. Dr. Lütfi Seyrek, "Katarakt gelisimine ve görme azligina sebep olur. Tam olarak körlük diye ifade etmesek de görme kaybina neden olabilir. Özellikle yasli hastalarda sari nokta hastaligi dedigimiz görme kaybina neden olan hastaligin ilerleyisini hizlandirabilir ayrica gözün yüzeyinden koruyuculugu olmadigi için yüzeye gelen isiklar gözün yüzeyinde yara yapip yine görme bulanikligina ve görme azalmasina neden olabilir. Bu yüzden mutlaka optikçiden alinmis kaliteli bir günes gözlügü kullanmaliyiz. Sahte günes gözlügünü kesinlikle kullanmamamiz gerekiyor" ifadelerini kullandi.

"Kalitesiz camlar gözü korumasiz hale getiriyor"

Uzun yillardir gözlük sektöründe olan Optisyen Ibrahim Acaz da günes gözlügü alirken camlarin kalitesinin çok önemli oldugunu, göz sagligini korumasi gerektigini söyledi.

Gözlügün mutlaka optikçiden alinmasini gerektigini ifade eden Ibrahim Acaz, "Tüm optikçiler orijinal gözlük alir. Sertifikali, garanti belgeli gözlükler alir. Disarda satilan ürünler veya baska yerde satilan ürünler, kiyafet magazalari gibi farkli yerlerdekiler genelde sertifikasiz oluyor. Ürünlerin modelleri güzel ama camlari kalitesiz oluyor. Kalitesiz camlar gözü korumasiz hale getiriyor" seklinde konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile