Sahte Raporla Yazdırılan İlaçları Afrika’Ya Satmışlar

İstanbul’da sahte sağlık raporu ile ilaç yolsuzluğu soruşturmasında gözaltına alınan ve aralarından bir dahiliye uzmanı doktor ve eczacıların da bulunduğu şüpheliler adliyeye sevk edildi.

İstanbul’da sahte sağlık raporu ile ilaç yolsuzluğu soruşturmasında gözaltına alınan ve aralarından bir dahiliye uzmanı doktor ve eczacıların da bulunduğu şüpheliler adliyeye sevk edildi. Polisin soruşturma kapsamında elde ettiği bilgiler, sahte raporlara yazdırılan ilaçların devlete fatura edildiğini ve ikinci kez satılamayacakları için ya Afrika’ya ihraç edildiği, ya da özel hastanelerin yatan hasta servislerinde kullandırıldıkları belirtildi.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından Üsküdar Cumhuriyet Savcılığı talimatı ile yürütülen soruşturma tamamlandı. Yaklaşık 10 ay boyunca takip edilen ve sahte rapor iddialarının araştırıldığı soruşturmada ilginç bulgulara ulaşıldı. Tespitlere göre eczanelere gelen hastaların ilaç almak için bıraktıkları kimlik fotokopileri alınarak bu kişilere haberleri bile olmadan sahte sağlık raporu düzenlendiği ve bazı doktorların buna aracılık ettikleri iddia edildi. Düzenlenen sağlık raporlarına şeker, tansiyon, astım, kolesterol gibi hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçların yazdırılarak Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) fatura edildiği belirlendi.

İlaç mümessilleri ve eczacıların kullanıldığı işleyişte yazdırılan ilaçlar ikinci bir kez eczanelerde satılamayacağı için özellikle Afrika ülkelerine ihraç edildiği belirlendi. Bunun yanı sıra bazı özel hastanelerin yatan hasta birimlerinde de kullanıldığı belirtilen bu ilaçlar sayesinde karekod sisteminin bu anlamda açığı bulunduğu da tespit edildi.

Polisin gerekli incelemeyi ve takibi tamamlamasının ardından İstanbul’da 15 ilçede dahiliye uzmanı Doktor Kemal Y. Eczacı İzzet Z’nin de aralarında bulunduğu 46 şüpheli gözaltına alındı. Yapılan aramalarda da fatura edilerek devletten parası tahsil edilmiş 8 bin 870 kutu ilaç, bin 358 karekodlu ilaç kutusu, bin 198 adet karekod, bin 590 adet yazılmış reçete, 233 ilaç kupürü, 565 adet farklı kişiler adına düzenlenen sağlık raporu, 152 adet nüfus cüzdanı fotokopisi, 18 sağlık karnesi, 3 adet doktor kaşesi, binlerce TC kimlik numarası ele geçirildi.

Yazdırılan ilaçlar nedeniyle SGK’nın yüklü şekilde zarara uğratıldığını belirleyen polis yaklaşık zararın 5 milyon TL civarında olduğunu belirtti.

Emniyetteki sorguları tamamlanan şüpheliler bu sabah Üsküdar Adliyesi’ne sevk edildi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile