AA muhabirine açıklama yapan SGK yetkilileri, ilk etapta sahte olarak sigortalı bildirilen en az 600 kişinin ifadesi alındığını ve toplamda bin 500 kişinin dolandırıldığının tespit edildiğini açıkladı.
Sahte sigortalı gösterilen kişilerin e-bildirge ortamında SGK'ya bildirildiklerini kaydeden yetkililer, ancak kişilerin adlarına tahakkuk ettirilen prim borçlarının ödenmediğinin anlaşıldığını söyledi.
-Prim gün sayısı, 268 bini geçti
Kendilerini muhasebeci veya mali müşavir olarak tanıtan şebeke üyeleri, özellikle gelir ve eğitim düzeyi düşük vatandaşları hedef aldığı, kişi başına aylık 130 ile 250 lira tahsil ettikleri belirlendi. Takip sonucu sadece kağıt üstünde var olan iş yerinden bile yüzlerce kişinin sigortalı gösterildiği ortaya çıktı.
Kütahya’da ortaya çıkarılan şebekenin, bu yolla vatandaşlardan yaklaşık 1,8 milyon lira topladığı anlaşıldı. Buna bağlı olarak, 268 binden fazla prim gün sayısı iptal edildi. Denetmenler tarafından ödenen emekli maaşları ve yapılan sağlık yardımları da dikkate alındığında, devletin milyonlarca lira zarara uğratıldığı saptandı.
Paravan şirketlerin daha çok inşaat ve taahhüt gibi alanlarda faaliyet gösterdiği belirlendi. Yapılan incelemeler, paravan şirketler arasında organik bağlantı olduğu, bildirimi yapılan sigortalarının sık sık diğer paravan şirketlerden de bildirimlerinin bulunduğu görüldü.
Denetmenler, bazı çalışanların 8-10 farklı paravan şirketten sigortalısının yapıldığını, 5-10 metrekarelik bürodan bile yüzlerce kişinin sigortalı gösterildiğini belirledi.
Sahte Sigorta Yapan Suç Örgütü Çökertildi
Ankara - Sosyal Güvenlik Kurumu denetmenleri, naylon şirket kurarak vatandaşları sigortalı gösteren firmaları ve işyerlerini yakın takibe aldı. Yapılan çalışmada, gerçekte herhangi bir işyerinde çalışmayan kişilerin, sigortalı gösterildiği belirlendi. Sahte sigortayla sağlık yardımlarından faydalanan kişilerin bazılarının ise emekli olması, suistimalin yıllardır sürdüğünü ortaya çıkardı.