İlçeye bağlı Yakasenek beldesinde yetiştirilen mehtaplı, alyanak ve tokaoğlu türü kayısıların hasadına başlandı. Sabahın erken saatlerinde kalkan üreticiler, ilk olarak hale uğrayıp kasaları alarak, ardından meyve bahçelerine gidip hasada başlıyor.
Hasat edilen kayısılar, meyve suyu ve reçel yapımı için Bursa, Antalya ve Manisa illerine gönderiliyor. Meyve halinde kayısının kilosu 60 kuruştan alıcı buluyor.
Kayısı ve vişne hasadı, işçilerin ve üreticilerin hasat telaşı, Anadolu Ajansı ekiplerince görüntülendi.
-"Sıcağa rağmen çalışıyoruz"-
Kayısı bahçesi sahibi Hakimiye Karayel, yaptığı açıklamada, kayısı hasadı için sahurun hemen ardından bahçeye giderek çalışmaya başladıklarını söyledi.
Sıcakta çalışmanın zorluğunu anlatan ancak kayısıları da hasat etmek zorunda olduklarını belirten Karayel, öğlen sıcağına kadar çalıştıktan sonra eve döndüklerini ifade etti.
Yavuz Karayel de sahuru yaptıktan sonra sabahın erken saatlerinden itibaren kayısı hasadına başladıklarını söyledi.
Karayel, "Sıcakta çalışmak çok zor oluyor. Biz de sıcaklara kalmamak için sahurdan sonra bahçemize gelerek çalışmaya başlıyoruz. Meyve halinden aldığımız kasalar dolunca traktörle meyve haline götürüp topladığımız kayısıları satıyoruz" diye konuştu.
-"Vişne hasadı için sabah 05.30'da kalkıyoruz"
Yeşilçiftlik Beldesinde yetiştirilen Kütahya ve İstanbul türü vişnelerin hasadında çalışan mevsimlik işçiler de sabahın erken saatlerinde kalkıp meyve bahçelerine gidiyor.
Vişne hasadında mevsimlik işçi olarak çalışan Abdullah Çelik, sıcağa kalmamak için sabah 05.30'da kalkarak bahçeye gittiklerini söyledi.
Yaz aylarında mevsimlik işçi olarak çalışıp okul masraflarını karşıladığını belirten Çelik, günlük 35 lira yevmiye aldığını ifade etti.
İşçilerden Şengül Baş ise mevsimlik işçi olarak yaz aylarında vişne, kayısı ve kiraz hasatlarında çalışarak geçimini sağladığını kaydetti.
Üç çocuğu olduğunu bildiren Baş, sahurdan hemen sonra yola çıkıp sabahın erken saatlerinde çalışmalara başladıklarını anlattı.
Meyve suyu olarak kullanılan vişnenin halde kilosu 1,80 liradan, tesislerde temizlenip şoklanan vişne de 2 liradan alıcı buluyor.
Sahur Sonrası Kayısı ve Vişne Hasadı
AFYONKARAHİSAR - MUSTAFA GÜNGÖR - SİNAN KUTLAR - Afyonkarahisar'ın Sultandağı ilçesinde kayısı ve vişne hasadı, hale vaktinde yetiştişmesi için sahur sonrası yapılıyor. Üreticiler, hasat ettikleri kayısı ve vişneleri sıcakta etkilenmeden soğuk hava depolarına konulması için zamanla yarışıyor.